HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελβετία θα χρειαστεί έως και 15 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους λόγω κορωνοϊού

Η Ελβετία θα χρειαστεί έως και 15 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους λόγω κορωνοϊού

Η οικονομία της Ελβετίας βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1975

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Στο αισιόδοξο σενάριο εάν τα πράγματα πάνε «πολύ, πολύ, πολύ καλά» ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε 20 δισ. φράγκα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση στα 35 δισ. φράγκα και ζητά περιορισμό δαπανών

Η Ελβετία θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει το χρέος που συσσώρευσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού σε δύο έως τρία χρόνια και να το αποπληρώσει σε πάνω από 15 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ουέλι Μάουρερ σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Μάουρερ είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο SRF ότι αν όλα πάνε «πολύ, πολύ, πολύ καλά», το επιπλέον χρέος που αναλαμβάνει το κράτος για να χρηματοδοτήσει προγράμματα μερικής απασχόλησης και στήριξης σε επιχειρήσεις θα μπορούσε να ανέλθει σε 20 δισ. φράγκα Ελβετίας ( 21,15 δισ. δολάρια).

Σε αντίθετη περίπτωση το χρέος θα μπορούσε να φτάσει τα 35 δισ. ελβετικά φράγκα, είπε. Το επίπεδο αυτό παραμένει μικρότερο από τα 40 δισ. φράγκα που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση, αλλά ο Μάουρερ προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους αριθμούς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εκτιμά ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε περίπου 1 δισ. φράγκα το επόμενο έτος και θα αποφασίσει στο τέλος του έτους το πώς θα αποπληρώσει τα δισεκατομμύρια χρέους που έχει συσσωρεύσει για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο Μάουρερ πάντως απέκλεισε την αύξηση των φόρων για την αποπληρωμή του χρέους όπως και τη χρήση των αποθεματικών της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας «δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήματα για να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος» και ζήτησε περιορισμό δαπανών.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση