HomeHL-9Τίμησαν τη μνήμη των 62 Μαρτύρων

Τίμησαν τη μνήμη των 62 Μαρτύρων

Εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1942 στον Ξηροπόταμο Γαζίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι, το Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, των βουλευτών κ.κ. Μάξιμου Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Μανώλη Συντιχάκη, Γιώργου Λογιάδη, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, και Λάμπρου Βαμβακά, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρη Πασπάτη, εκπροσώπων τοπικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας κ.ά.

Δήλωση Υφυπουργού Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη με αφορμή το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων:

«Την 1 η Ιουνίου 1942, 62 ήρωες συμπολίτες μας εκτελέστηκαν. Η θυσία των ηρώων που τιμούμε σήμερα συγκίνησε και εξακολουθεί να συγκινεί όλους τους Έλληνες πατριώτες.

Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των συμπατριωτών μας αποτελεί υπόδειγμα παραδειγματισμού, θαυμασμού και αγωνιστικότητας. Τιμούμε τη θυσία και τη μνήμη τους.

Την ίδια στιγμή, οι πικρές μνήμες που μας κληροδότησαν οι συγκρούσεις του παρελθόντος, πρέπει να χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία».

dimarchos-62-martyres

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942

Συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από τον Ιούνιο του 1942. Στις 3 και 14 εκείνου του μηνός, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, συνεχίζοντας τις θηριωδίες που διέπρατταν καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια, έχοντας επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας, με τίμημα την ίδια την ζωή τους.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του τόπου μας, είχε ακόμη δυσβάστακτα χρόνια, αναρίθμητες απώλειες και αμέτρητες πράξεις ηρωισμού. Εντούτοις, η θυσία των 62 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Είναι πάντα παρόντες στην συλλογική μας μνήμη, σύμβολα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης, για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές.

vardakis_62-martyres_130620a

Σωκράτης Βαρδάκης: «Απλοί συμπολίτες μας, σφράγισαν ανεξίτηλα με τη θυσία τους το δίκαιο αγώνα της πατρίδας μας για την ελευθερία»

Στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στο Γάζι, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των ηρωικών 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Στη δήλωσή του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τους 62 συνανθρώπους μας, πουθυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας κατά τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.Καθήκον όλων μας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας. Να τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να πατούμε ελεύθερη πατρίδα. Αιωνία η μνήμη τους.»

Με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης των 62 Μαρτύρων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Ηράκλειο τιμά την μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1942 στον Ξηροπόταμο Γαζίου. Των 62 εκλεκτών συμπατριωτών μας, που με γενναιότητα αντιμετώπισαν το ναζιστικό απόσπασμα και έστειλαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα ότι δεν υποκύπτουν ούτε μπροστά στα πολεμικά όπλα. Με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη, σκύβουμε το κεφάλι και υποσχόμαστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους. Γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση