HomeHL-9Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ένα οραματικό έργο παίρνει “σάρκα και οστά”

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ένα οραματικό έργο παίρνει “σάρκα και οστά”

Η επένδυση ολοκληρώνεται στα μέσα του 2023 - Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ ισχύος 2.500 MW

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού και η δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά την υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιου για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμου Θωμά, και της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

hartzidakis

Όπως ανέφεραν, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Κρήτη, με την Ηλεκτρική Διασύνδεση του νησιού, να αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο, δεδομένου ότι η Κρήτη, όπως η συντριπτική πλειοψηφία της νησιωτικής χώρας, παραμένει ενεργειακά απομονωμένη

Ειδικότερα, στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην «Αριάδνη Interconnection» και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

img_3509

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έφερε η τύχη να μπαίνουν οι υπογραφές ενώ είναι εκείνος Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δε παρέλειψε όμως να αναφερθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα στον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τη καθοριστική συμβολή του.

Όπως τόνισε, η αγωνία για την ηλεκτρική επάρκεια με την παράδοση του έργου, θα είναι πλέον παρελθόν ενώ είπε ότι το έργο αυτό θα φέρει επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

«Αυτό το έργο θα αντανακλά και στην Οικονομία. Θα έχει θετική αντανάκλαση και στους πολίτες, αλλά και στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα έχει και για αυτούς θετικό αποτύπωμα. Παράλληλα το έργο θα επιδράσει θετικά και στους καταναλωτές που σήμερα επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 800 εκ. ευρώ. Η Κρήτη απορροφά τα μισά από αυτά τα χρήματα. Συνεπώς με το έργο αυτό θα εξοικονομούνται κάθε χρόνο 400 εκ ευρω, την ώρα που το έργο θα κάνει απόσβεση σε δύο χρόνια περίπου», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης ότι είναι ένα έργο με θετική επίδραση στην προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι το 60% των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, προέρχονται από τις τρεις Μονάδες στην Κρήτη που λειτουργούν σήμερα στο νησί.

Τι ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Στα αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο Μαλεβιζίου, από τον ΑΔΜΗΕ και το Πράσινο Ταμείο αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, τονίζοντας ότι αυτά θα αφορούν μεταξύ άλλων αναπλάσεις δρόμων και αγροτικής οδοποιίας, ανακαίνιση και κατασκευή σχολείων, εξοπλισμο αγροτικών ιατρείων, βελτίωση φωτισμού κ.α.

Είπε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε το έργο συνολικά να ολοκληρωθεί το 202344

 

Στ. Αρναουτάκης: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%».

«Η υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, επιβεβαιώνει την αντίληψή μας, πως η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδιασμών και επενδύσεων», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά το χαιρετισμό του στην παρουσίαση του μεγάλου έργου ηλεκτρικής για σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που είναι σε εξέλιξη στο Ηράκλειο Παρουσία του υπουργού ενέργειας και περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

«Σήμερα παρουσία του Υπουργού, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και των εκπροσώπων των κατασκευαστών αναδεικνύεται η δυναμική του νησιού και η δυνατότητά του να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, με την έναρξη ενός εθνικού εμβληματικού έργου, το οποίο επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν για το νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023:

• Θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
• Μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
• Θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%,.
• Το σημαντικότερο, δημιουργεί πολλαπλές αναπτυξιακές εστίες, αντιμετωπίζοντας με τρόπο δραστικό την παραγωγική, οικονομική και τεχνολογική υστέρηση, που χρόνια χαρακτηρίζει τη χώρα μας.

«Θα μεταβληθεί οριστικά η θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τις κατασκευαστικές εταιρείες θα χειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν στην φάση της κατασκευής με σεβασμό στο περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού.

Ικανοποιώντας, παράλληλα, τα αιτήματα τοπικών κοινωνικών και περιοχών, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με την επιπλέον επένδυση, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, για τη διασφάλιση χαμηλότερης όχλησης, αναφερόμενος στη ικανοποίηση των αιτημάτων για την Δαμάστα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, «καθώς με τη δική τους πολιτική βούληση και επιμονή βρισκόμαστε στη σημερινή ευχάριστη συγκυρία, αποδεικνύοντας και οι δύο πως το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, προς όφελος των πολιτών. Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός, «ανάβουμε πράσινο» για να βάλουμε την Κρήτη στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.33

Γενικές πληροφορίες

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί το ένα από τα δύο τμήματα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα έργα διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος παγκοσμίως, σχεδιασμένο στη βάση των αυστηρότερων προτύπων.
Αναπτυξιακές προοπτικές

• Ουσιαστικά, με την υλοποίηση του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, το νησί απαλλάσσεται από την ενεργειακή απομόνωση εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό του εφοδιασμό και βάζοντας stop στην εξάρτησή του από τους Αυτόνομους Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής. Η απελευθέρωση αυτή αποτελεί βασικό κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς το όποιο αναπτυξιακό και στρατηγικό πλάνο θα διαθέτει πλέον όλες τις προοπτικές υλοποίησης.

• Παράλληλα, το έργο φέρνει στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη τόσο της Ευρώπης, όσο και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου την Κρήτη, δημιουργώντας σημαντικά πλεονεκτήματα για την τοπική οικονομία. Επί της ουσίας, απελευθερώνει όλες εκείνες τις δυναμικές συνθήκες, που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

• Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

• Το συνολικό μήκος των καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας ανέρχεται στα 380 χλμ. και έχει σχεδιαστεί στην υψηλότερη τάση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στα 500 kV.

• Μάλιστα, φέρει ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του. Η υποβρύχια διασύνδεση συναγωνίζεται σε καινοτομία κορυφαία διεθνή έργα, χρησιμοποιώντας υπόγειες γραμμές μεταφοράς με σκοπό τη μηδενική οπτική όχληση και κατασκευάζοντας έναν υπερσύγχρονο Σταθμό Μετατροπής.

• Όσον αφορά δε στο βάθος πόντισης των καλωδίων, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με το μέγιστο βάθος πόντισης να ανέρχεται στα 1.300 μέτρα.

• Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).

Καταληκτικά, το συνολικό έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητης αξίας αναπτυξιακό έργο, που δύναται προοδευτικά να διαφοροποιήσει την εικόνα του νησιού και το status quo του στην ευρύτερη περιοχή με το βλέμμα στραμμένο στην βιώσιμη ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και με οφέλη που μοιράζονται δίκαια σε όλους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση