HomeHL-9Ηράκλειο: Η πλατεία των Λιονταριών ανά τους… αιώνες – Εντυπωσιακές εικόνες

Ηράκλειο: Η πλατεία των Λιονταριών ανά τους… αιώνες – Εντυπωσιακές εικόνες

Δείτε τις φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πλατεία Λιονταριών είναι από τις πιο ιστορικές πλατείες που υπάρχουν στο κέντρο του Ηρακλείου.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πλατείας είναι η εμβληματική Κρήνη Μοροζίνη που κοσμεί το σημείο από το 1628.

Η Κρήνη Μοροζίνι θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά ενετικά μνημεία της πόλης από το 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Η πλατεία έχει ζήσει όλες τις ιστορικές περιόδους του Ηρακλείου και πάντα αποτελούσε σημείο συνάντησης των πολιτών.

Το cretapost δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από διάφορες ιστορικές περιόδους που απεικονίζουν τόσο την Κρήνη Μοροζίνι όσο και άποψη της πλατείας ανά τους αιώνες.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Κρήνη Μοροζίνι

Η Κρήνη Μοροζίνη κατασκευάστηκε κατά την ενετική περίοδο ως μία προσπάθεια των Ενετών να παρέχουν νερό στην πόλη του Ηρακλείου. Το νερό έφτανε μέσω ενός υδραγωγείου 15 χιλιομέτρων από το βουνό του Γιούχτα και κατέληγε στη Κρήνη Μοροζίνι από την οποία οι τότε κάτοικοι της πόλης μπορούσαν να το προμηθευτούν.

Η Κρήνη Μοροζίνη πήρε το όνομά της από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι (δόγης της Βενετίας που είχε διοριστεί αρχιστράτηγος των ενετικών δυνάμεων στην Κρήτη), ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του έργου και τα εγκαίνιά της έγιναν τον Απρίλιο του 1628.

Το σχήμα της Κρήνης δεν είναι τυχαίο. Έχει οκτάλοβο σχήμα και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι κατασκευαστές του ήθελαν να μπαίνουν στα ημικύκλια περισσότερα άτομα ώστε να μπορούν να γεμίσουν τα δοχεία τους με νερό. Μάλιστα, ιστορικές αναφορές κάνουν λόγο πως σε κάθε ημικύκλιο μπορούσαν να σταθούν πέντε άτομα (άρα 40 άτομα συνολικά στην Κρήνη).

Η Κρήνη είναι στολισμένη με ανάγλυφες παραστάσεις από το θαλάσσιο βασίλειο εμπνευσμένες από την αρχαία μυθολογία ενώ το νερό έτρεχε από το στόμα των τεσσάρων λεόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι άλλαξαν την μορφή της Κρήνης ενώ τρύπησαν τους λοβούς και τοποθέτησαν βρύσες.

Το 1900 όμως το μνημείο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.

Στην σύγχρονη ιστορία αρκετές δημοτικές αρχές έχουν πάρει την απόφαση να σταματήσουν την υδροδότηση της Κρήνης.

Το 2016 ο δήμος Ηρακλείου έδωσε πάλι ζωή… στο συντριβάνι υδροδοτώντας το από το Φράγμα του Αποσελέμη (έπειτα από δέκα χρόνια ξηρασίας).

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2004 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης της Κρήνης Μοροζίνι με αποτέλεσμα να χρειαστεί για κάποιους μήνες να μεταφερθεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων.

Οι φωτογραφίες είναι από ανάρτηση του Τεχνικού Γραφείου Αλκιβιάδη Κριτζά στα social media.

Διαφήμιση
Διαφήμιση