HomeΚΟΣΜΟΣΚορωνοϊός: Τραγικός ο νεότερος απολογισμός στη Γαλλία

Κορωνοϊός: Τραγικός ο νεότερος απολογισμός στη Γαλλία

Εκτιμάται πως περί το 6% των Γάλλων έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει 20.796 ανθρώπους στη Γαλλία, από τις αρχές Μαρτίου, εκ των οποίων οι 531 πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες.

Όμως η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζει να μετριάζεται σταδιακά, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Συνολικά, 12.900 έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία, ήτοι επιπλέον 387 από χθες Δευτέρα και 7.896 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας (+144), εξήγησε ο Σαλμόν, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται μειώθηκε για έβδομη συναπτή ημέρα, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε πτώση για 13η συνεχόμενη ημέρα, στους 5.433, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου.

Εντούτοις, όπως επισήμανε ο Ζερόμ Σαλμόν, η πανδημία παραμένει «μαζική».

Εκτιμάται πως περί το 6% των Γάλλων έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό
Περί το 6% των Γάλλων θα έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό στις 11 Μαΐου, επίπεδο απολύτως ανεπαρκές για την αποφυγή δεύτερου επιδημικού κύματος εάν όλα τα περιοριστικά μέτρα αρθούν μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σήμερα από το Ινστιτούτο Παστέρ.

«Για να είναι επαρκής η συλλογική ανοσία ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θα χρειαζόταν το 70% του πληθυσμού να έχει αναπτύξει ανοσία. Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο αυτό», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης Simon Cauchemez.

Κατά συνέπεια, «κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα, ορισμένα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν», προσθέτει.

 

Η προοπτική αναζωπύρωσης της επιδημίας υποχρεώνει σε πολύ σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την 11η Μαΐου, έχει ήδη προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τονίζοντας ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται να ξαναβρούν την ζωή τους αμέσως και πιθανότατα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό οφείλεται στα ίδια τα περιοριστικά μέτρα, αναφέρεται στην μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο μέσος αριθμός των ατόμων που μολύνονται από έναν φορέα (Reproduction Rate) έχει μειωθεί από 3,3 πριν από την επιβολή των μέτρων σε 0,5».

Στόχος των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί σε πλήθος χωρών, ήταν να αποφευχθεί η ταυτόχρονη μαζική προσβολή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, γεγονός που θα υπερέβαινε τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ σε συνεργασία με τον οργανισμό Santé publique France και το CNRS και βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα και στατιστικές, που επιτρέπουν την διασταύρωση στοιχείων για τους θανάτους και την θνητότητα της νόσου, ώστε να υπάρξει μία εκτίμηση για το μέρος του πληθυσμού που θα έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι την 11 Μαΐου (5,7, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άτομα).

«Το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, ανάμεσα στο 3% και το 10%», επισημαίνει ο Simon Cauchemez. Ωστόσο «είτε ο αριθμός είναι 6%, είτε είναι 10% είτε 20%, δεν αλλάζει κάτι από την φύση του προβλήματος, αφού, σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 70% που απαιτείται για μια έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα χωρίς προβλήματα», τονίζει.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι το ποσοστό θνητότητας της Covid-19 τοποθετείται στο 0,5%.

«Η θνητότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν προσβληθούν από τις γυναίκες (50% περισσότερο από τις γυναίκες) και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι πιθανότητες νοσηλείας είναι 2,6% για τα άτομα που έχουν προβληθεί από τον ιό.

«Τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην κορύφωση, αλλά η επιδημία παραμένει σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση