HomeHL1-CultureΠαναγία των Παρισίων: Ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα αίτια της φωτιάς

Παναγία των Παρισίων: Ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα αίτια της φωτιάς

Τραγική καθυστέρηση 52 λεπτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την καταστροφική φωτιά που απείλησε την ίδια τη στατικότητα της Παναγίας των Παρισίων, στις 15 Απριλίου 2019.

Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, χτισμένος μεταξύ των όχθων του Σηκουάνα στη γαλλική πρωτεύουσα, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η εικόνα της φωτιάς να κάνει στάχτη την ξύλινη σκεπή και να γκρεμίζει τον τρούλο της εκκλησίας κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης προσπαθεί να ρίξει φως στα αίτια της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων – οι εργασίες αποκατάστασης έχουν σταματήσει λόγω κορωνοϊού -, τα οποία παραμένουν ακόμη απροσδιόριστα. Οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καταστροφή προέκυψε από ατύχημα και δεν ήταν κάποιο κακόβουλο σχέδιο, ωστόσο, μέχρι και την 15η Απριλίου, η έρευνα δεν έχει καταλήξει για την αιτία της πρώτης σπίθας στον καθεδρικό, ούτε βέβαια έχει προσάγει κάποιον ως ύποπτο.

Ο φύλακας ανέλαβε καθήκοντα την ημέρα της φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Το σύστημα πυρασφάλειας της Παναγίας των Παρισίων δεν διέθετε αυτόματη ρίψη νερού, ούτε κάμερες ασφαλείας, αλλά 160 ανιχνευτές καπνού. Προβλεπόταν επίσης η φύλαξη από δύο εργαζόμενους ιδιωτικής εταιρείας για την περίπτωση μιας τέτοιας καταστροφής. Ο άνθρωπος που βρισκόταν σε βάρδια το απόγευμα της 15ης Απριλίου είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, την ίδια εκείνη ημέρα.

Εκπαιδευμένος μόλις δυο φορές, από δύο ώρες, για την αποστολή της φύλαξης της Παναγίας των Παρισίων, ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με την ολοκληρωτική καταστροφή. «Ο φύλακας που δεν κινείται μέσα στο κτίριο, δεν γνωρίζει το κτίριο» αναφέρει γνώστης των γεγονότων στη γαλλική τηλεόραση, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η ίδια πηγή προσθέτει πως ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι δαιδαλώδης και θα ήταν αδύνατο να εκπαιδευτεί κανείς σε διάστημα μόλις τριών ημερών.

https://www.youtube.com/watch?v=wH31zhxP3Ew&feature=emb_title

Η τραγική καθυστέρηση από την πρώτη σπίθα στην Παναγία των Παρισίων

Η φωτιά γίνεται αντιληπτή στις 18.08 το απόγευμα με τον εργαζόμενο να τρέχει στο σημείο της οροφής καταγράφοντας με το κινητό του τις πρώτες φλόγες που έκαιγαν το ξύλινο πλαίσιο.

eikones-fotia-panagia-parisiwn

Η εικόνα από τις πρώτες φλόγες στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Τη φωτογραφία αυτή δημοσιεύει στο ντοκιμαντέρ σήμερα το BFMtv. Προηγήθηκε μια χρονοβόρα σύγχυση για το σημείο της πυρκαγιάς στον καθεδρικό, η οποία οφείλεται πιθανότατα στην απειρία του φύλακα. Ο άνδρας πίστευε αρχικά πως η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από άλλο σημείο της Παναγία των Παρισίων.

20’ λεπτά αργότερα και αφού σήμανε ο συναγερμός προκειμένου να εκκενωθεί το κτίριο, ο φύλακας επικοινώνησε με τον ανώτερό του ζητώντας βοήθεια για τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Ωστόσο, δεν έλαβε απάντηση παρά στις 18.45, δηλαδή 42 λεπτά αφού οι ανιχνευτές εντόπισαν ίχνη φωτιάς. Ο χρόνος που μεσολάβησε από τον εντοπισμό της φωτιάς ως την παρέμβαση της πυροσβεστικής ξεπερνά τα 50 λεπτά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, διάστημα κρίσιμο για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων

Η σπίθα που προκάλεσε τη ζημιά στην Παναγία των Παρισίων παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Την περίοδο εκείνη, συνεργείο 12 εργατών, πραγματοποιούσε εργασίες αποκατάστασης στην οροφή του ναού. Το συνεργείο, στην κατάθεσή του στις Αρχές, υποστήριξε πως ούτε την ημέρα εκείνη, ούτε νωρίτερα χρησιμοποίησαν οξυγονοκόλληση ή εργαλεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη φωτιά.

Το σενάριο του βραχυκυκλώματος σε κάποια από τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Παναγίας των Παρισίων μοιάζει ακόμη ως η πιθανότερη εκδοχή. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση αναφέρουν επίσης το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από τσιγάρο, γεγονός που δεν προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση