HomeHL-9Κορωνοϊος: Οι καζανάρηδες στη «μάχη» για την παραγωγή…αντισηπτικού

Κορωνοϊος: Οι καζανάρηδες στη «μάχη» για την παραγωγή…αντισηπτικού

Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση η παράδοση της τσικουδιάς μπορεί να γίνει άμεσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον αγώνα που δίνει όλη η κοινωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπαίνουν δυναμικά και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, προτείνει τη διάθεση των αποθεμάτων τους για τη δημιουργία αντισηπτικού, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση σε αντισηπτικά είδη.

Για να αντιμετωπίσει μάλιστα την αυξημένη ζήτηση (για τον μήνα Μάρτιο η εκτίμηση είναι ότι κυμάνθηκε στο 1.500% σε σχέση με πέρυσι), το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προχώρησε σε συνεννόηση με την Α.Α.Δ.Ε., για παραγωγή αντισηπτικών από τις κατασχεμένες ποσότητες αλκοόλ.

Σύμφωνα με την πρόταση λοιπόν που κατατέθηκε, αποφασίστηκε η διάθεση των αποθεμάτων των αποσταγματοποιών του Νομού Ηρακλείου.

Μετά το πέρας του  έκτακτου διαδικτυακού διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Αποσταγματοποιών με μοναδικό θέμα την Παγκόσμια Πανδημία, πριν από λίγες ημέρες, αποφασίστηκε η συγκέντρωση τσικουδιάς όπου θα διατεθεί δωρεάν για την παρασκευή αντισηπτικού υγρού, προϊόν που πρόκειται να διατεθεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αναστάση Βρέντζο, αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου, να μη μένουν ασυγκίνητοι, βλέποντας το πρόβλημα που υπάρχει με τις ποσότητες αντισηπτικού υγρού.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος μάλιστα, πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Σύμφωνα με το μέλος συμβουλίου του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου Στάθη Φραγκιαδάκη , αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης, η διάθεση 5 τόνων τσικουδιάς δωρεάν για την παραγωγή οινοπνεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση η παράδοση της τσικουδιάς μπορεί να γίνει άμεσα.

Παράλληλα οι καζανάρηδες σημειώνουν πως μπορούν να προχωρήσουν σε νέα απόσταξη προκειμένου οι ποσότητες τσικουδιάς που θα παραδοθούν να αποκτήσουν τον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό και να έτοιμες προς χρήση για την παρασκευή αντισηπτικών.

Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, για να αποφευχθεί η μεγάλη δαπάνη που θα προκληθεί εις βάρος του προϋπολογισμού με την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης, να αξιοποιήσουν την προσφορά του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ν. Ηρακλείου, για την παραγωγή αντισηπτικών, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση