HomeHL-9Η αγωνία στο «κόκκινο» για τους αγρότες

Η αγωνία στο «κόκκινο» για τους αγρότες

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης με φόντο το αβέβαιο μέλλον των παραγωγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα χρήματα είναι περιορισμένα για τη στήριξη των αγροτών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, μιλάμε για ένα «πακέτο» μέτρων της τάξης περίπου των 150-200 εκ. ευρώ, που θα δοθεί λόγω του κορωνοϊού, ως βοήθεια στον πρωτογενή τομέα. Εκεί λοιπόν πρέπει να δούμε πως θα δοθούν στοχευμένα για να «πιάσει τόπο» αυτή η δέσμη μέτρων».

Αυτό αναφέρει ο αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της ΟΑΣΝΗ και της ΕΑΣΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης, ο οποίος περιγράφει, μιλώντας στο cretapost.gr, μια κατάσταση για όλα τα αγροτικά προϊόντα που είναι τραγική.

Μια κατάσταση, η οποία περιγράφηκε με γλαφυρό τρόπο και στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε  στην Περιφέρεια Κρήτης, ανάμεσα στον ίδιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανώλη Χνάρη, το σύμβουλο επί αγροτικών θεμάτων του Υπουργού Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Στρατάκη.

Όπως τονίστηκε η κατάσταση για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, το λάδι και το κρασί, αλλά και η θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί, παραγωγοί των κηπευτικών και οι κτηνοτρόφοι είναι δεινή.

Κοινή διαπίστωση είναι η στήριξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων του Πρωτογενούς Τομέα στο νησί μέσα από στοχευμένες κινήσεις.

«Το λάδι είναι μια χαμένη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί- ιδιώτες και έμποροι- που έχουν τις ιδιωτικές αποθήκες τους γεμάτες με αδιάθετο λάδι. Για το κρασί και τα σταφύλια επίσης η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων, βρίσκονται σε άθλια οικονομική. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως είναι σε δίλημμα για το αν πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Για παράδειγμα οι αμπελουργοί που βλέπουν πως η αγορά έχει «παγώσει», διερωτώνται αν πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε μια παραγωγή, η οποία είναι αμφίβολο αυτή τη στιγμή αν διατεθεί στην αγορά, την εγχώρια, αλλά και του εξωτερικού και φυσικά σε τι τιμές», σημειώνει ο κ. Καμπιτάκης, που επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά πως, ως προς τις αποζημιώσεις για την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, και όχι μόνο, το Υπουργείο πρέπει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά τους αγρότες, τα παράπονα των οποίων για αυτή την κατάσταση φτάνουν καθημερινά και στον ίδιο τον κ. Καμπιτάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση