HomeΚΡΗΤΗΜόνο με νερό και ζάχαρη χιλιάδες κρατούμενοι

Μόνο με νερό και ζάχαρη χιλιάδες κρατούμενοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κραυγή αγωνίας για χιλιάδες κρατούμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα ανάμεσα τους και στην Κρήτη που έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία τα τελευταία 24ωρα. Αιτία το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στα Χανιά οι 100άδες κρατούμενοι βρίσκονται χωρίς φαγητό και ψωμί και σιτίζονται μόνο με ζάχαρη και νερό δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν όπως λένε εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, θα μας πάρουν με κουβέρτες από εδώ για το νοσοκομείο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας», δηλώνει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Γ.Τ. έγκλειστος στις φυλακές Χανίων.Χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο φασιστικό κάνοντας λόγο για φυλακές τύπου Γκουαντάναμο σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για τις φυλακές τύπου Γ.

Επίσης οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων κάνουν λόγο και για απάνθρωπες και τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης τους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καθημερινά στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, από τις 10 πτέρυγες είναι ανοιχτές μόνο οι 4 και ότι μέσα στα μικροσκοπικά με τις οποίες άθλιες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν κυρίως αυτό το διάστημα, κελιά τους διαβιούν 4 έως 5 άτομα.

Από τη Δευτέρα επίσης σε λευκή απεργία βρίσκονται και οι έγκλειστοι των φυλακών Αλικαρνασσού και Νεάπολης.

Όπως ανέφερε η επιτροπή αγώνα των κρατουμένων τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της απεργίας, «απέναντι στο νομοσχέδιο που μας καταδικάζει να παραμείνουμε κρατούμενοι για μια ζωή δίχως δικαιώματα και ελπίδα, βάζουμε τα σώματα και την ψυχή μας ως ασπίδα».

Οι κρατούμενοι ζητούν:
1) Την απόσυρση του φασιστικού νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ’. «Λέμε όχι στο ελληνικό γκουαντάναμο, σε μία φυλακή μέσα στη φυλακή, χωρίς άδειες, χωρίς επισκεπτήριο, χωρίς αύριο…».

2) Οι άδειες και οι αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων. (Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ο κρατούμενος δικάζεται και τιμωρείται κάθε μέρα. Ενώ ο νόμος λέει ότι ο καθένας που έχει συμπληρώσει το 1/5 και τα 3/5 της ποινής του μπορεί να πάρει άδεια και αναστολή, παρόλα αυτά οι κρατούμενοι περνούν ξανά και ξανά από την ιερά εξέταση των εισαγγελέων οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο ή ενεργό πειθαρχικό απορρίπτουν τις αιτήσεις τη μία μετά την άλλη. Έτσι δημιουργούν κρατούμενους χωρίς ελπίδα και αναπαράγουν την εγκληματικότητα).

3) Να εφαρμοστεί η ισονομία για όλους. [Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με τιμή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά (αφού η αστυνομία φρόντισε να τους παρουσιάσει από εξαρτημένους χρήστες ως δήθεν μεγαλέμπορους) με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006, να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες (4139/2013)].

4) Να εφαρμοστεί το δικαίωμα της συζυγικής επίσκεψης. (Στη φυλακή σου στερούν την ελευθερία. Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία).

5) Να σταματήσει, τώρα, η διαρκής ομηρία των απελάσεων. (Εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι, ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών. Απαιτούμε την αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων).

Όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, τη Τετάρτη στον Κορυδαλλό «δεν υπήρχε καθόλου γιατρός το βράδυ με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι που είχαν κάποιο πρόβλημα να μην εξετάζονται και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την Υγεία τους».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο fylakes2014.wordpress.com, ο αριθμός των κρατούμενων που συμμετείχαν τη Τετάρτη στην απεργία πείνας υπολογίζεται σε περίπου 4.500.

Αναλυτικά:
Φυλακές κορυδαλλού: Συμμετέχουν 1300 κρατούμενοι. Ενώ προστέθηκαν 150-200 κρατούμενοι από την Ε πτέρυγα που δεν συμμετέχουν μέχρι σήμερα. Σύνολο 1450-1500.

Φυλακές Κέρκυρας: Συμμετέχουν μέχρι τώρα στην απεργία πείνας 120 κρατούμενοι.

Φυλακές Αυλώνα: Συμμετέχουν στην απεργία πείνας 120 κρατούμενοι αφού προστέθηκαν άλλοι 20 κρατούμενοι.

Φυλακές Νιγρίτα Σερρών: Συμμετέχουν 280 κρατούμενοι από σήμερα.

Φυλακές Δομοκού: Συμμετέχουν 350 άτομα πλέον αφού προστεθήκαν σήμερα 50. Ενώ η υπόλοιπη φυλακή στηρίζει με καθολική αποχή συσσιτίου.

Φυλακές Γρεβενών: Συμμετοχή 400 άτομα.

Φυλακές Μαλανδρίνου: Συμμετέχουν 120 άτομα.

Φυλακές Πατρών: Συμμετέχουν περίπου 550 κρατούμενοι.

Φυλακές Αλικαρνασσού: Καθολική αποχή συσσιτίου.

Φυλακές Τρικάλων: 120 κρατούμενοι.

Φυλακές Ναυπλίου: 50 κρατούμενοι.

Φυλακές Διαβατών: Ξεκινούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.

Φυλακές Άμφισσας με 200 κρατούμενους

Φυλακή Λάρισας με 330 κρατούμενους

Φυλακές Χανίων 280 κρατούμενοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση