HomeHL-GreeceΛέσβος σε Μηταράκη: Δεν χωράνε οι μετανάστες

Λέσβος σε Μηταράκη: Δεν χωράνε οι μετανάστες

Νοικιάστε πλοίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tο Υπoυργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ζητήσει από Δήμο Δυτικης Λέσβου να προτείνει πιθανούς χώρους για τη στέγαση όσων μεταναστών βγαίνουν στις ακτές, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Χωρίς να υποδείξει τοποθεσία στο νησί για την παραμονή σε καραντίνα μεταναστών που ενδεχόμενα θα αφιχθούν από σήμερα, 1η Απριλίου, ολοκληρώθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δυτικής Λέσβου. Νωρίτερα, το Υπoυργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ζητήσει από τους αρμόδιους να προτείνουν πιθανούς χώρους ώστε εκεί να παραμένουν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντίθετα ο δήμος Δυτικής Λέσβου ζητά από την κυβέρνηση να στείλει πλοίο στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο για την προβλεπόμενη 14ημερη καραντίνα και εν συνεχεία να μεταφέρονται όπως προβλέπεται από τις αρχές του μήνα όπου και ανεστάλη η δυνατότητα αίτησης ασύλου. Το αίτημα του υπουργείου αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε υπό τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειρχών, του Αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνου για θέματα Δημόσιας Υγείας, Π. Βρουλή και Δημάρχων των νησιών.

Η επιστολή απάντηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Σας γνωστοποιούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου αφενός δεν επιθυμεί και αφετέρου δεν δύναται να προτείνει χώρο για τη δημιουργία προσωρινής δομής για φιλοξενία-καραντίνα μεταναστών που πιθανά να εισέλθουν παράνομα στα όρια του Δήμου. Καταρχάς, τέτοιος χώρος δεν υφίσταται στα όριά του και επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων για τέτοια χρήση, παρόλο που μία δημοτική παράταξη πρότεινε τη λύση αυτή.

Εναλλακτικά σας προτείνουμε την αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας, από τα θαλάσσια σύνορα της περιοχής και τη μεταφορά τους στη συνέχεια σε άλλες δομές στην ενδοχώρα.

Πάγιο αίτημα του Δημοτικού μας συμβουλίου, για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, είναι η αποσυμφόρηση της δομής στη Μόρια και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας –η οποία κατά γενική ομολογία συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα- ειδικά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και τις δραματικές καταστάσεις που επικρατούν στη γείτονα χώρα».

Σχέδιο για πλωτά Νοσοκομεία στα νησιά αν μεταδοθεί ευρέως ο κορονοϊός

Στο μεταξύ, την ανάγκη ο κόσμος να περιορίσει τις μετακινήσεις του προς την νησιωτική Ελλάδα, προστατεύοντας έμπρακτα τα νησιά από τη μετάδοση του κορονοϊού, επεσήμανε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Μ.Μ.Ε. το απόγευμα της Τρίτης 31/3 ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την μη επάρκεια πτητικών μέσων και άρα αεροδιακομιδών από τα νησιά, σε περίπτωση ευρείας μετάδοσης του κορονοϊού στα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πολλά επιμέρους σχέδια για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης.

«Προφανώς οι αεροδιακομιδές είναι δύσκολες αλλά υπάρχει όχι ένα γενικό σχέδιο αλλά πολλά ειδικά σχέδια για την κάθε περίπτωση και το κάθε σενάριο. Ένα από αυτά είναι να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση άλλων μέσων, εναέριων ή πλωτών και σε επόμενη φάση, πιθανά σε ακραία περίπτωση, θα προχωρήσουμε στην οργάνωση πλωτών νοσοκομείων, έτσι ώστε να συνδράμουμε στο έργο των Νοσοκομείων ή των κέντρων υγείας», ανέφερε.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση