HomeHL-GreeceΜέρκελ: «Κατανοώ την τουρκική κυβέρνηση, αλλά την πληρώνουν οι πρόσφυγες»

Μέρκελ: «Κατανοώ την τουρκική κυβέρνηση, αλλά την πληρώνουν οι πρόσφυγες»

Πρώτη αντίδραση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες προκειμένου να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πριν από λίγη ώρα η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να αναγνωρίσει ότι κατανοεί πως η Τουρκία περιμένει περισσότερα από την Ε.Ε. «Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιμένουν περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκειά τους προς εμάς, την ΕΕ, αλλά «την πληρώνουν» οι πρόσφυγες. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπέρ της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα

Η Γερμανίδα πολιτικός πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την Άγκυρα προκειμένου η κατάσταση να διευθετηθεί και ότι το Βερολίνο θα διαθέσει διμερή βοήθεια εφόσον μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ΕΕ.

Η τουρκική DailySabah μεταδίδει πως η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης του Ερντογάν για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας για εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων που βρίσκονται στα τουρκικά σύνορα αυτή τη στιγμή» δήλωσε.

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και επιμονή στη συμφωνία με την Τουρκία

«Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και οπωσδήποτε αυτή της γερμανικής κυβέρνησης. Η αλληλεγγύη αυτή είναι τόσο πολιτική όσο και πρακτική» δήλωνε νωρίτερα για την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

Η κατάσταση είναι σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ «πολύ ανησυχητική». Ο Ζάιμπερτ κατηγόρησε την τουρκική πλευρά πως διαδίδει στους πρόσφυγες και μετανάστες ότι «ο δρόμος για την ΕΕ είναι πλέον ανοιχτός». Όπως σημείωσε ωστόσο, «αυτό δεν συμβαίνει». Απευθυνόμενους δε προς του πρόσφυγες στην Τουρκία τους προειδοποίησε να μην επιδιώξουν να έρθουν στην ΕΕ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση