«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί», δήλωσε το Σάββατο ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέροντας επίσης ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι άνδρες άνω των 40 ετών.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Επίσης, αμφισβήτησε τις αναφορές ότι άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια πριν εμφανίσουν συμπτώματα -κάτι που, αν ισχύει, θα έκανε εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: «Μπορεί να περιοριστεί», λέει ο Ράιαν
«Μέχρι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού να γίνει αδύνατος, πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε», είπε στο σάιτ STAT ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του Προγράμματος Εκτάκτου Ανάγκης του ΠΟΥ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό την προηγούμενη Πέμπτη για τον κορωνοϊό.

Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Κίνα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού δίνει «πολύτιμο χρόνο» στον υπόλοιπο κόσμο για να προετοιμαστεί και «πρέπει να ευχαριστήσουμε την Κίνα για αυτή την ευκαιρία», είπε επίσης ο Ράιαν.

«Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η ασθένεια δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο των κινεζικών Αρχών, ή ότι δεν θα εξαπλωθεί στις χώρες όπου έχει ήδη εμφανιστεί», είπε ο Ράιαν. «Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί δραστικά».

Ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό εκτός Κίνας καταγράφηκε στις Φιλιππίνες.

Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Ο 44χρονος διαγνώσθηκε με κορωνοϊό ενώ βρισκόταν στις Φιλιππίνες, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, πιστεύται ότι είχε προσβληθεί πριν την άφιξή του εκεί. Ο 44χρονος κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Μανίλας ανέπτυξε πνευμονία και κατέληξε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες. «Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι δεν πρόκειται για ένα περιστατικό που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο. Αυτός ο ασθενής προήλθε από το επίκεντρο αυτή της επιδημίας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ο 44χρονος μπήκε στο νοσοκομείο στις 25 Ιανουαρίου με πυρετό, βήχα και πονόλαιμο και ανέπτυξε σοβαρή πνευμονία, αλλά τις τελευταίες ημέρες, «ο ασθενής ήταν σταθερός και έδειχνε σημάδια βελτίωσης». Ωστόσο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και πέθανε μέσα σε 24 ώρες.

Ο 44χρονος Κινέζος ήταν στις Φιλιππίνες μαζί με μια γυναίκα η οποία επίσης διαγνώσθη θετική στον κορωνοϊό. Η εν λόγω γυναίκα ήταν το πρώτο περιστατικό κορωνοϊού στις Φιλιππίνες και αναρρώνει σε τοπικό νοσοκομείο.

Η είδηση του πρώτου θανάτου από κορωνοϊό εκτός Κίνας, στις Φιλιππίνες, ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα θα σταματούσε τις αφίξεις αλλοδαπών από την Κίνα.

Τι δείχνουν μελέτες στην Κίνα για τον κορωνοϊό
Για παράδειγμα, στοιχεία από μελέτες στην Κίνα όσον αφορά τη μετάδοση του ιού μέσα σε ένα νοικοκυριό δείχνουν ότι η δευτερογενής εξάπλωση -δηλαδή το πόσα άτομα μολύνει ο πρώτος ασθενής- δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. «Φυσικά, είναι μόνο λίγες μελέτες για ένα τόσο μεγάλο γεγονός», σημείωσε ο Ράιαν.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν έχουν μολυνθεί πολλοί εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, κάτι που είχε συμβεί με τον SARS και τον MERS, κορωνοϊούς που συνδέονται με τον τωρινό ιό που αναφέρεται ως 2019-nCoV. Ομοίως, δεν έχει υπάρξει σημαντική εξάπλωση σε περιπτώσεις Κινέζων τουριστών σε άλλες χώρες, ούτε σε ανθρώπους που επέστρεψαν από την Κίνα.

Το ενδεχόμενο κήρυξης πανδημίας από τον ΠΟΥ
Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ αρνήθηκε να πει σε ποια περίπτωση ο Οργανισμός θα κηρύξει πανδημία. Αυτού του είδους η συζήτηση, όπως είπε, θα ήταν αποπροσανατολιστική. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στον περιορισμό του κορωνοϊού και στο να μειώσουμε την εξάπλωση της ασθένειας», τόνισε.

Κορωνοϊός: Άνδρες άνω των 40 ετών οι περισσότεροι νεκροί
Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είναι περίπου 12.000, είπε ο Ράιαν, μόνο τα 133 εκ των οποίων σε άλλες χώρες πέρα από την Κίνα. Και όλοι οι θάνατοι -259 μέχρι το Σάββατο- έχουν αναφερθεί στην Κίνα.

«Σχεδόν όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ήταν άνω των 40 ετών», είπε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, «και μάλιστα στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες». Επίσης, περίπου το 1/3 αυτών που πέθαναν είχαν προγενέστερα προβλήματα υγείας, κατέληξε ο Μάικ Ράιαν.

Σε «καραντίνα» οι ταξιδιώτες από Κίνα

Eν τω μεταξύ σε «καραντίνα» μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Κίνα, με τις αρχές πολλών χωρών να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε πολλές χώρες έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών από Κίνα, που έχει μπει σε καθεστώς απομόνωσης. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν την είσοδο σε όλους τους ξένους πολίτες που πρόσφατα βρίσκονταν εκεί.

Ανάλογα μέτρα παίρνουν μια σειρά από χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία, που επιβάλλουν βίζα στους Κινέζους

Τέλος στη βίζα εργασίας και στην τουριστική βίζα στη Ρωσία

Στη Μόσχα αποφασίστηκε ότι οι Κινέζοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος χωρίς βίζα για τουριστικούς λόγους. Επίσης, μπαίνει τέλος στη βίζα της εργασίας.

Η ρωσική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα αποσκοπώντας «στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού».

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης φέρει χθεσινή ημερομηνία και σε αυτό διευκρινίζεται ότι η FSB, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις οποίες υπάγονται οι συνοριοφύλακες, θα θέσει τέλος στον τουρισμό χωρίς βίζα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν βίζα για εργασία σε Κινέζους πολίτες. Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα διευκρινίσει ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και ότι οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Στοπ στην έκδοση θεώρησης εισόδου σε Κινέζους βάζει η Ιταλία

Τέλος στην έκδοση βίζας σε Κινέζους αποφάσισε να βάλει και η ιταλική κυβέρνηση. Βίζα θα παρέχεται μόνον για οικογενειακούς λόγους και για αποδεδειγμένα κατεπείγουσες περιπτώσεις.

Μετά και τη διακοπή των πτήσεων από και προς Κίνα, οι γιατροί θα μπορούν να ανεβαίνουν σε πλοία που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και να υποβάλουν επιβάτες σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση Κόντε, πάντως, αποφάσισε ότι μπορεί να ξαναρχίσει η αεροπορική μεταφορά εμπορευμάτων από και προς κινεζικές πόλεις με την Ιταλία.

Αναμένονται 67 Ιταλοί από την Ουχάν

Την Δευτέρα πρόκειται να φτάσουν στην Ρώμη 67 Ιταλοί πολίτες, προερχόμενοι από την περιοχή Ουχάν, όπου είχαν αποφασίσει να ζήσουν και να σπουδάσουν. Θα μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μεγάλη μείωση των εσόδων τους, λόγω της διακοπής των ταξιδιών με την Κίνα.

Το Πεντάγωνο διαθέτει εγκαταστάσεις του για στέγαση 1.000 ατόμων που ίσως χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε αίτημα συνδρομής του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για τη στέγαση 1.000 ατόμων που μπορεί να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό λόγω του κοροναϊού.

Σε ανακοίνωση, το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ζήτησε από το υπουργείο ‘Αμυνας να διαθέσει αρκετές εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να «φιλοξενηθούν τουλάχιστον 250 άτομα σε ατομικά δωμάτια» έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προσωπικό του Πενταγώνου θα παρέχει μόνο υπηρεσίες υποστήριξης στις στεγαστικές ανάγκες, ενώ το υπουργείο Υγείας θα είναι υπεύθυνο για όλη τη φροντίδα και τη μεταφορά.

Προστίθεται ακόμη ότι τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις επιλέχθηκαν σε περίπτωση που ζητηθούν, ανάμεσά τους δύο στην Καλιφόρνια, μία στο Κολοράντο και μία στο Τέξας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί με απεργία

Πάνω από 3.000 μέλη του προσωπικού, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, ψήφισαν υπέρ μιας κινητοποίησης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα. Δεκατέσσερα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου 112 άνθρωποι είναι σε καραντίνα.

Οι εκπρόσωποι της HAEA, μιας νέας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, αναμένεται να συναντήσουν τον εργοδότη τους, τη νοσοκομειακή διοίκηση της πόλης του Χονγκ Κονγκ για διαπραγματεύσεις αύριο, Κυριακή. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το 30% αυτών, οι οποίοι δεν εκτελούν καθήκοντα κεντρικής σημασίας, θα σταματήσουν τη δουλειά τους από τη Δευτέρα. Οι άλλοι, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών, θα συμμετάσχουν αργότερα σε τετραήμερη απεργία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πιστή στο Πεκίνο, αρνήθηκε να κλείσει εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσε ένα μέρος της κοινής γνώμης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε έξι από τα 14 σημεία διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ρεαλιστικό.

iefimerida.grprotothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση