HomeHL-WorldΔημοσιογράφος του Economist έμεινε «κρατούμενος» στο Ιράν για 7 εβδομάδες

Δημοσιογράφος του Economist έμεινε «κρατούμενος» στο Ιράν για 7 εβδομάδες

Νίκολας Πέλχαμ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Νίκολας Πέλχαμ, ανταποκριτής του περιοδικού The Economist στη Μέση Ανατολή, έμεινε «κρατούμενος» στο Ιράν για 7 εβδομάδες.

Ο δημοσιογράφος, αν και δεν του απαγγέλθηκε ποτέ κάποια κατηγορία, βρισκόταν υπό κράτηση από τις αρχές του Ιράν, παρά το γεγονός ότι διέθετε έγκυρη βίζα. Την είδηση εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος στο τεύχος Φεβρουαρίου/Μαρτίου του περιοδικού, λέγοντας πως τον Ιούλιο του 2019, εφοδιασμένος με δημοσιογραφική βίζα, πήγε σε μια αποστολή μίας εβδομάδας. Κατέληξε να μείνει εκεί για επτά εβδομάδες, καθώς δεν του επέτρεπαν να φύγει, χωρίς ωστόσο να περιορίζουν τις κινήσεις του στην Τεχεράνη.

«Δεν έχω ιδέα γιατί δεν με άφηναν να φύγω. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους Ιρανούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μοιάζει σαφές πως οι διάφορες ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν συντονίστηκαν. Ο τρόπος σκέψης τους είναι μυστήριο για μένα», πρόσθεσε.

Την ημέρα της προγραμματισμένης επιστροφής του στο Λονδίνο, ο Πέλχαμ τέθηκε υπό κράτηση από ανθρώπους της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης. Μολαταύτα, δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, ούτε φυλακίστηκε.

«Ήμουν παγιδευμένος σ’ ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν είχα απολύτως καμιά δυνατότητα να επηρεάσω. Με άφηναν να συχνάζω σε εβραϊκές συνοικίες, να συζητώ με Ιρανούς, να πηγαίνω σε γάμους. Αλλά φυσικά δεν ήμουν εντελώς ελεύθερος. Με αστυνόμευα εγώ για λογαριασμό του καθεστώτος, ήμουν ο δεσμοφύλακας και ο λογοκριτής του εαυτού μου, έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να έχει συνέπειες», γράφει ο Πέλχαμ.

«Αισθανόμουν την παρουσία εκατοντάδων ηλεκτρονικών ματιών. Τα πιο φιλικά πρόσωπα που με χαιρετούσαν ίσως ήταν καταδότες. Και δεν μπορούσα να φύγω από το Ιράν», συνέχισε. Η διαμονή του τερματίστηκε μετά την καταβολή προστίμου 200 δολαρίων. Του επιβλήθηκε διότι έμεινε περισσότερο από όσο προέβλεπε η βίζα του…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση