HomeHL-EconomyΣυνάντηση Σταϊκούρα Λε Μερ: Τα πλεονάσματα στο τραπέζι

Συνάντηση Σταϊκούρα Λε Μερ: Τα πλεονάσματα στο τραπέζι

Κούρσα του ΥΠΟΙΚ για τη μείωσή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την επισφράγιση της σύμφωνης γνώμης των Γάλλων για μείωση των πλεονασμάτων, ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει από το Παρίσι ο Χρήστος Σταϊκούρας, γνωρίζοντας ότι το δύσκολο ραντεβού είναι το επόμενο.

Αναμφίβολα, το περιβάλλον στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα βρεθεί σήμερα σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο για το συνέδριο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, είναι φιλικό. Αυτό θα επιβεβαιωθεί κατ’ αρχάς στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, με την ατζέντα να μην περιλαμβάνει μόνο θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και οικονομικά, αφού ο Κ. Μητσοτάκης ήδη ηγείται της εκστρατείας για τη μείωση των πλεονασμάτων. Θα διατρανωθεί, όμως, και στη συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με το Μπρούνο Λε Μερ, με τον οποίο θα συνυπογράψουν διμερή συμφωνία, με έντονο συμβολισμό.

Πιθανή επίσκεψη Σταϊκούρα στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο

Αυτά είναι, όμως, τα εύκολα. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να προχωρήσει το αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Βόρειων και ειδικά των Γερμανών.

Ο Χ. Σταϊκούρας δεν έχει κάνει ακόμα άνοιγμα στη γερμανική πλευρά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Γερμανοί απαιτούν «ειδικό χειρισμό». Με αυτό το σκεπτικό, ο Έλληνας υπουργός είναι πιθανόν να επισκεφθεί το Φεβρουάριο το Βερολίνο για το πρώτο τετ-α-τετ με τον Ολαφ Σολτς, αλλά ακόμα κι αν δεν βγαίνουν οι χρόνοι, το ραντεβού θα γίνει το Μάρτιο και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Στις 9 Μαρτίου, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει Forum στο Βερολίνο, το οποίο θα ανοίξουν με ομιλίες τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αισιοδοξία υπάρχει, ωστόσο η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας ή και να υποτιμήσει τον κίνδυνο να επιχειρήσει το Βερολίνο ένα συνολικό παζάρι, με δεδομένο ότι εκτός από το θέμα των πλεονασμάτων, «τρέχουν» και «καίνε» το μεταναστευτικό, η Λυβική κρίση, ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνοτουρκική ένταση. Το θετικό για την ελληνική πλευρά, εν όψει των κρίσιμων επαφών στη Γερμανία, είναι ότι η πρώτη αντίδραση από το μπλοκ των «σκληρών» δεν ήταν αρνητική. Τουναντίον.

Στήριξη στην Ελλάδα από Αυστρία, Ολλανδία

Ο νέος Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γκέρνοτ Μπλούμελ, φέρεται να είναι κάτι παραπάνω από θετικός στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης κι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες το εισέπραξε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεδιπλώνοντας τη βεντάλια της ελληνικής πλευράς στο τελευταίο Eurogroup. Ανέλπιστα θετική ήταν και η στάση της Ολλανδίας. Ο έμπειρος Γόπκε Χόκστρα, όχι μόνο δεν ήγειρε ενστάσεις επί των ελληνικών θέσεων αλλά είναι πολύ πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις.

Στην ελληνική πλευρά δείχνουν, πάντως, να έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και γεμάτος παγίδες. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις, αφού εάν δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη δυναμική της οικονομίας και τη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Προϋπολογισμού, τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο σχεδιασμός της Αθήνας για την εξασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, θα ανατραπούν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση