HomeΚΟΣΜΟΣH…Bαβελ της κλιματικής αλλαγής

H…Bαβελ της κλιματικής αλλαγής

Οι πέντε από τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στη δεκαετή ιστορία της έρευνας του World Economic Forum, οι πέντε από τους δέκα μεγαλύτερους κινδύνους έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή. Ακραία καιρικά φαινόμενα, καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανθρώπινου παράγοντα και φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί και τσουνάμι απειλούν την ανθρωπότητα, σύμφωνα με την έκθεση του WEF (Global Risks Report). Ως προς τον αντίκτυπο για την επόμενη δεκαετία, το μεγαλύτερο ρίσκο αφορά την αποτυχία αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η συνεργασία μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών, επιχειρήσεων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής είναι αναγκαία ώστε να τεθούν υπό έλεγχο σημαντικές απειλές σε κλίμα, περιβάλλον, δημόσια υγεία και τεχνολογικά συστήματα.

Το φετινό φόρουμ στο Νταβός, στο οποίο δίνει το «παρών» η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ελίτ, φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε διάσκεψη για το κλίμα. Επίσημη καλεσμένη η 17χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ιδρύτρια του κινήματος «Παρασκευές για το μέλλον» και πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό «Τime». Η Γκρέτα, σε ομιλία της την πρώτη ημέρα εργασιών του Νταβός προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι «ο χρόνος μας τελειώνει». «Το σπίτι μας φλέγεται και πρέπει να δράσετε σαν να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα, πλημμύρες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα τέτοιας έντασης και συχνότητας, που δεν μπορούν να μην απασχολήσουν πολιτικούς και υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Υπάρχουν βέβαια και πολιτικοί που επιμένουν να κλείνουν τα μάτια, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «προφήτες της δυστυχίας» όσους μιλούν για την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του επίσης από το Νταβός απευθυνόταν σε πολιτικές προσωπικότητες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Και μπορεί οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική κρίση να ανησυχούν την ανθρωπότητα, όμως οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κορυφαίων επιχειρήσεων δεν φαίνεται να συμμερίζονται στον ίδιο βαθμός αυτές τις ανησυχίες. Σε έρευνα της PwC, η κλιματική αλλαγή είναι εκτός της δεκάδας των μεγαλύτερων απειλών για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Οι CEOs ανησυχούν περισσότερο για άλλα πράγματα, όπως η υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ηγέτες σαν τον Τραμπ μιλούν τη «γλώσσα» του επιχειρείν. Προσωπικότητες όπως η Γκρέτα δίνουν τη δική τους μάχη για λογαριασμό των απλών ανθρώπων, μιλώντας σε μια άλλη «γλώσσα», που αρκετές φορές δεν εισακούγεται στα επιχειρηματικά ή πολιτικά λόμπι.

Το σπίτι όμως που καίγεται ανήκει σε όλους και θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουν στην ίδια γλώσσα για να σβήσουν τη φωτιά, προτού να είναι πολύ αργά.

greenagenda.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση