HomeHL-9Ηπιότερα καιρικά φαινόμενα λόγω της νοτιότερης τροχιάς του Αφρικανικού χαμηλού

Ηπιότερα καιρικά φαινόμενα λόγω της νοτιότερης τροχιάς του Αφρικανικού χαμηλού

Aναμένονται ωστόσο σημαντικά ύψη βροχής στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα στοιχεία για τον καιρό στην Κρήτη δείχνουν ότι το νησί δε θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Αυτό, μιας και η τροχιά του αφρικανικού βαρομετρικού χαμηλού είναι νοτιότερη των αρχικών εκτιμήσεων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις να αναμένονται πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος και όχι σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα φαινόμενα λοιπόν δεν θα είναι τόσο έντονα όσο αναμενόταν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής και πάλι.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, το αφρικανικό βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στις ακτές της Λιβύης θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, νοτιότερη τροχιά με αποτέλεσμα η κατανομή των ισχυρότερων βροχοπτώσεων να αναμένεται πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος (βλ. χάρτη, όπου το κόκκινο γράμμα L δίνει τη θέση του χαμηλού το μεσημέρι (αριστερά) και το βράδυ (δεξιά) της Τετάρτης 15/01).

xartis_kairosss
Σημαντικές βροχές θα σημειωθούν πάντως στην Κρήτη, όπως διακρίνεται και στον επόμενο χάρτη πρόγνωσης βροχής 48 ωρών (μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 16/01), με τα αναμενόμενα ύψη βροχής να ξεπερνούν κατά τόπους τα 75 χιλιοστά.

n

Με αφορμή την μικρή αλλαγή της τροχιάς του χαμηλού τονίζεται ότι η χαμηλή προβλεψιμότητα στην κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών υπαγορεύει την προσεκτική προσέγγιση στη ανακοίνωση αναμενόμενων έντονων καιρικών φαινομένων πολλές ημέρες πριν αυτά συμβούν.

llll

Διαφήμιση
Διαφήμιση