HomeHL-9Ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας

Ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας

Με την αξιοποίηση του παλιού κέντρου διασκέδασης «Φαρος» στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αξιοποίηση του παλιού κέντρου διασκέδασης «Φαρος» στο Ηράκλειο για την δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας πρότεινε ο Προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Ηρακλείου, παρουσία πολλών φορέων, εκπρόσωπων Υπηρεσιών και Δημάρχων, όπως οι Δήμαρχοι Μαλεβιζίου, Βιάννου, Χερσονήσου, Γόρτυνας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκεται η αντιπλημμυρική περίοδος αλλά και οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».
4-10
Ο κ. Παττακος σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, τόνισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει περαστατικά κάθε είδους τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να το πράττει με την ίδια επάρκεια, για να συμπληρώσει την ίδια στιγμή ότι η δημιουργία Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, είναι μια πρόταση που εφόσον λάβει σάρκα και οστά θα βοηθήσει περαιτέρω στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν. Όπως είπε μάλιστα μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το συγκεκριμένο κτήριο.
83143571_519586191997146_8120145004669698048_n
Άξια αναφοράς και τροφή για σκέψη αλλά και προβληματισμό ήταν τα λεγόμενα του Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ηρακλείου, Αντιπύραρχου Μιχάλη Σεληνιωτάκη ο οποίος μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα στην Πολιτική Προστασία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά προβλήματα όπως αυτά που παρατηρούνται στις …»σωτήριες»  κατά τα άλλα, ιρλανδικές διαβάσεις σε ότι έχει να κάνει με την αδιαφορία που πολλές φορές δείχνουν οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι αψηφούν οδηγίες και ως εκ τούτου των κίνδυνο που πολλές φορές ελλοχεύει.

Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και τα όσα είπε σύμφωνα με το cretapost για την… προβληματική επικοινωνία με φορείς της Αυτοδιοίκησης ακόμα και όταν υπάρχει άμεση ανάγκη συντονισμού μεταξύ των φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε, ότι δηλαδή το καλοκαίρι καλούσε στο τηλέφωνο Αντιδημάρχους, τους οποίους δεν μπορούσε να εντοπίσει , κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
83112282_789775784851328_7049643321177669632_n
Aπό την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης δήλωσε ότι το 2019 η Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε τις προτάσεις της σε σχέση με τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη της σωστής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Μίλησε για τα προβλήματα που δημιούργησε πρόσφατα η κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας» ωστόσο τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός σε επίπεδο Περιφέρειας είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η πρώτη από τις συνολικά 3- 4 συσκέψεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για την Πολιτική Προστασία.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων», που περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την αναβάθμιση του εθελοντισμού και το οποίο παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, (ΕΝΠΕ), κλείνει σήμερα, στις 18.00 το απόγευμα.
83193664_589179448601914_1134345148281389056_n
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένονται προτάσεις από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που έχει αναφέρει ότι θα στείλει προτάσεις, αλλά και όποιου άλλου φορέα ή προσώπου επιθυμεί να υποβάλει τις θέσεις του. Στις 22 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο εισάγεται για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου στις 30-1-2020 να κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Η ΕΝ.Π.Ε. με πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το εν λόγω σχέδιο Νόμου παρεμβαίνει ουσιαστικά σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος πολιτικής προστασίας στη χώρα μας αποσαφηνίζοντας διαδικασίες και λειτουργικά ζητήματα. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας της χώρας για την προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
3-13
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μία προγραμματισμένη συνεδρίαση, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που πραγματικά τίμησαν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση. Σκοπός της συνεδρίασης του οργάνου είναι η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών, με σκοπό να θωρακίσουμε όσο γίνεται καλύτερα το νησί μας από τέτοιου είδους φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τα οποία είναι απροσδιόριστα, ακραία, και σύντομα. Στόχος όλων μας είναι η προστασία-θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Εξάλλου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επισκέφθηκε τις περιοχές Ξηροπόταμος, Γιόφυρος, Χρυσοβαλάντου και Δρακουλιάρη, όπου έχουν γίνει καθαρισμοί-διανοίξεις στα ρέματα και η εικόνα που καταγράφηκε είναι θετική.

 Μηνάς Σταυρακάκης: Μείζον ζήτημα η έλλειψη προσωπικού

Στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου για το 2020, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετείχαν ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και ο αντιδήμαρχος Χαρίλαος Τριγωνάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, τέθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται, την ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για να είναι «θωρακισμένη» η Κρήτη, απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Σταυρακάκης, στη διάρκεια της τοποθέτησης του, αφού ευχήθηκε το νέο έτος να είναι μια χρονιά στην οποία δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στο Δήμο Βιάννου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν από την πλευρά του Δήμου, με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού, ο βαθμός ετοιμότητας και η συνεργασία των Υπηρεσιών και των τοπικών δυνάμεων είναι σε καλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται απρόοπτα και προβλήματα.

«Η Πολιτική Προστασία είναι μείζον ζήτημα για το Δήμο μας. Αν και έχουμε λίγο προσωπικό, έχουμε όμως σχέδιο και λειτουργούμε με όλους τους κανόνες που απαιτούνται, ώστε να επιτυγχάνεται το ζητούμενο που είναι η προστασία των πολιτών. Βέβαια τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά για αυτό και η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και η ακόμη καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων είναι επιβεβλημένη», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βιάννου.
1-25

Διαφήμιση
Διαφήμιση