HomeHL-GreeceΗ κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο στη Βουλή

Η κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο στη Βουλή

Ψηφίζεται στις 22 Ιανουαρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος συζητήθηκε και στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η κυβέρνηση προχωρά κανονικά παρότι, όπως διεφάνη από τις συναντήσεις με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, δεν έχει την συναίνεσή τους, άρα δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ένα σενάριο που δεν έπαιζε ποτέ πραγματικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ετσι, αναγκαστικά, σύμφωνα με τους συσχετισμούς στη Βουλή (καθώς ΚΚΕ, ΜέΡα25 έχουν αρνηθεί προκαταβολικά) οι επόμενες εκλογές θα ισχύσουν με απλή αναλογική.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, τις οποίες παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς και είναι η πρόταση που παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα το iefimerida.gr, θα τεθούν σε μια δημόσια διαβούλευση-εξπρές από το υπουργείο Εσωτερικών, απόψε το βράδυ της Παρασκευής.

Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο νέος εκλογικός νόμος θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση