HomeHL-9Hot Spot στην Κρήτη-Δρομολογούνται εξελίξεις

Hot Spot στην Κρήτη-Δρομολογούνται εξελίξεις

Ποιες περιοχές μπαίνουν "στο κάδρο"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με παρόντες τους βουλευτές της Κρήτης Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών που σχεδιάζονται σε όλη τη χώρα. Σε νέα σύσκεψη με δημάρχους για το ίδιο θέμα έχει κληθεί σήμερα ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα πιθανότατα στις 6μ.μ. (εφόσον μπορέσουν να ταξιδέψουν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης) φέρεται να έχει κληθεί και εκπρόσωπος του Δήμου Φαιστού αλλά και ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη το υπουργείο Εσωτερικών και συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τις περιοχές όπου σχεδιάζονται τα κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους οι βουλευτές Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης (είναι και υφυπουργός Μεταφορών) και Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των περιοχών, όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας ενώ ο κ. Στεφανής ενημέρωσε τους βουλευτές και τα τοπικά στελέχη για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι αντιδράσεις στις επίμαχες περιοχές αλλά και να πειστούν οι βουλευτές να μεταφέρουν το μήνυμα της αναγκαιότητας ατών των δομών στις περιφέρειές τους. Από την πλευρά των δύο βουλευτών της Κρήτης δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Στη σημερινή σύσκεψη με δημάρχους δήμων όπου θα δημιουργηθούν κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ένας εκ των δημάρχων που σίγουρα έχει κληθεί είναι ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.

stratopedo_armenon_rethymno

Εικόνα από το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Αρμένων στο Ρέθυμνο-Goodnet.gr

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Αρμένων λίγο έξω από το Ρέθυμνο για τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Ωστόσο, πέρα από τον απάνθρωπο χαρακτήρα των Κλειστών Κέντρων Κράτησης οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου καθώς τα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

stratopedo_armenon_rethymno_1
Εικόνα από το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο των Αρμένων στο Ρέθυμνο-Rethemnos.gr

Υπενθυμίζεται πως οι δήμαρχοι της Κρήτης έχουν ζητήσει τη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ με βάση το οποίο φιλοξενούνται πρόσφυγες σε διαμερίσματα διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας, πρόγραμμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς πως δεν επιθυμεί τη συνέχισή του καθώς στέλνει λάθος μήνυμα για τη χώρα ως υποδοχέα μεταναστευτικών ροών.

Ηγουμενίδης: «Όχι στις αποθήκες ψυχών»

Ανακοίνωση για το προσφυγικό και τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στην Κρήτη, εξέδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖA Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο κ. Ηγουμενίδης τάσσεται κατά της δημιουργίας hot spot σε οποιαδήποτε περιοχή της Κρήτης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το πετυχημένο μοντέλο του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων «ΕΣΤΙΑ» το οποίο εφαρμόστηκε στην Κρήτη όλη την προηγούμενη περίοδο.

Στην δήλωση αναφέρονται τα εξής:

«Όλο το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στη δημοσιότητα μία μετά την άλλη περιοχές της Κρήτης να εντάσσονται στα σχέδια της Κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν ως «αποθήκες ψυχών». Πριν λίγο καιρό στις Γούβες και πιο πρόσφατα στο Αρκαλοχώρι. Αυτό δεν μπορεί άλλο να συνεχίζεται.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει γιατί δεν εντάσσει στα σχέδια της την προηγούμενη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόστηκε στην Κρήτη όλη την προηγούμενη περίοδο.

Είναι απολύτως σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη που αφορά «γκέτο» προσφύγων δεν αρμόζει στην προηγούμενη και δημοκρατική και απολύτως επιτυχημένη εμπειρία εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί λέει όχι σε μια εμπειρία με επίκεντρο τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε σπίτια, την εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δίκτυο ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και διερμηνέων – όλα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Η Κρήτη έχει πει επανειλημμένα όχι τόσο στις αποθήκες ψυχών, όσο και στην κινδυνολογία και στο ρατσισμό.

Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της Κρήτης πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται και να μιλήσουν ανοιχτά για το τι σχεδιάζουν και σε ποιες περιοχές. Δεν μπορεί ούτε να προσπερνούν, ούτε να σχεδιάζουν ενάντια στο ότι η Κρήτη στέκεται μέχρι σήμερα υποδειγματικά απέναντι στο προσφυγικό».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Από τις πρώτες δράσεις της νέας Κυβέρνησης, προτεραιότητα αποτέλεσε, η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης. Το Σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού και προβλέπει σύμφωνα με τον eleftherostypos.gr:

Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,

Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,

Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και

Άμεσες επιστροφές.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες «Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020».

Διαφήμιση
Διαφήμιση