HomeHL-9Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν

Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν

«Όσο είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για να δολοφονηθεί ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν εκείνη που οδήγησε στη νέα, επικίνδυνη, ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Γιατί ο φόνος του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη δεν έμεινε αναπάντητος από το Ιράν που επιτέθηκε με πυραύλους σε αμερικανική βάση στην Βαγδάτη.

«Όσο είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά» είπε ασθμαίνοντας ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. Το διάγγελμα ήταν να ξεκινήσει στις έξι και τελικά ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση. Είπε ακόμα ότι η ανεκτικότητα των κρατών απέναντι στο Ιράν είναι παρελθόν. Ο Ντοναλντ Τραμπ είπε ακόμα ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα παραμείνουν όσο δεν θα αλλάζει συμπεριφορά. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία απώλεια από τις πυραυλικές επιθέσεις.

Αναφερόμενος στον στρατηγό Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του είπε ότι ήταν υπεύθυνος για απίστευτες αγριότητες και ότι ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε εξοντωθεί πολύ καιρό πριν.

Δείτε το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ

https://www.youtube.com/watch?v=RIhFlmXCqDE&feature=emb_title

Επί σχεδόν μια ώρα, το Ιράν βομβάρδιζε δυο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ: στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν). Εκεί σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί. Ήταν αντίποινα για το θάνατο του Σουλεϊμανί, μια προσεκτικά σχεδιασμένη «απάντηση» από την Τεχεράνη, με στόχο να σταλεί ένα σαφές, δημόσιο, μήνυμα στις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός.

Η επίθεση στις δυο αμερικανικές βάσεις έγινε ξημερώματα της Τετάρτης (08.01.2020). Η ώρα είχε τη δική της σημασία. Τα χτυπήματα έγιναν την ίδια ώρα που την περασμένη Παρασκευή, με εντολή Τραμπ, αμερικανικό drone εξαπέλυσε τα πλήγματά του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον Κασέλ Σουλεϊμανί, ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης και αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, βομβαρδισμός των αμερικανικών βάσεων από το Ιράν έγινε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, στη γενέτειρά του Κασέμ.

newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση