HomeHL-GreeceΣβήνει σταδιακά το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους – Πήρε «φωτιά» η γραμμή 1142

Σβήνει σταδιακά το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους – Πήρε «φωτιά» η γραμμή 1142

Εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σβήνουν σταδιακά οι Έλληνες το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου δραστηριοποιούνται παιδιά, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των ελέγχων που ξεκίνησαν από τις 20 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχουν ελεγχθεί 568 χώροι –εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοποι, Internet καφέ, κυλικεία θεάτρων και νυχτερινά κέντρα –σε 28 πόλεις όλης της επικράτειας, στους περισσότερους εκ των οποίων δεν εντοπίστηκε καμία παράβαση.

Μάλιστα, το ποσοστό απουσίας καπνού και σταχτοδοχείων είναι εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο 75% των περιπτώσεων οι ελεγκτές δεν χρειάστηκε να επιβάλουν πρόστιμα.

Πρόστιμα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 φυσικά πρόσωπα (καπνίζοντες) γιατί άναψαν τσιγάρο σε χώρους όπου δεν επιτρεπόταν. Σημειώνεται ότι η Αρχή περιλαμβάνει στον απολογισμό της και την ενημέρωση υπό μορφή συστάσεων των ελεγκτικών οργάνων κατά τα διαστήματα 2-3 και 8-14 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή από την επίσημη εφαρμογή του νόμου.

Εκείνη την περίοδο ελέγχθηκαν συνολικά 230 επιχειρήσεις που στο 49% των περιπτώσεων «οι υποδειχθέντες από τους υπευθύνους ως εξωτερικοί χώροι ενέπιπταν στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου καθώς ήταν στεγασμένοι και περίκλειστοι». Επιπλέον, στο 35% των καταστημάτων διαπιστώθηκε απουσία μέτρων αποτροπής του καπνίσματος (κυρίως ύπαρξη σταχτοδοχείων).

«Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η ετοιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά πάνω απ’ όλα η συμμετοχή των πολιτών κατέδειξαν πως η ελληνική κοινωνία ωριμάζει και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες ενάντια στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος» διαπιστώνει ο διοικητής της Αρχής κ. Aγγελος Μπίνης.

Εν τω μεταξύ, «φωτιά» έχει πάρει και η γραμμή «1142» του υπουργείου Υγείας, που έχει δεχθεί περισσότερες από 7.390 κλήσεις. Περίπου οι μισές από αυτές αφορούσαν καταγγελίες για επίμονους πλην όμως παράνομους καπνιστές, ενώ έχουν καταγραφεί και τουλάχιστον 470 αιτήματα από πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο και αναζητούν βοήθεια.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση