HomeHL-GreeceΣέρρες: Κύκλωμα πουλούσε προστασία, έστηνε αγώνες

Σέρρες: Κύκλωμα πουλούσε προστασία, έστηνε αγώνες

Το «μανάβικο», η «μασίνα» και ο ρόλος του αστυνομικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δράση σε πολλά επίπεδα είχε κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στις Σέρρες, αφού όχι μόνο εκβίαζε ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων στους οποίους πουλούσε προστασία, αλλά μέλη του εμπλέκονται και στο στήσιμο αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Έπειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, συνελήφθησαν 5 άτομα ως φερόμενα μέλη του κυκλώματος, ανάμεσα στους οποίους είναι αστυνομικός ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 2 ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ένας 28χρονος και ένας 31χρονος, στους οποίους καταλογίζεται αρχηγικός ρόλος. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς τα τελευταία χρόνια έπαιρνε επίδομα βαριάς αναπηρίας. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η επιπλέον συμμετοχή 19 ατόμων στο κύκλωμα.

Ο ρόλος του αστυνομικού

Ο 43χρονος αστυνομικός που συνελήφθη υπηρετούσε στην υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ. Για λογαριασμό του κυκλώματος εισέπραττε χρήματα, ενώ είχε φυσική παρουσία στα «προστατευόμενα» μαγαζιά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σερρών που μετά την απαγγελία των κατηγοριών τούς παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

200-1.000 ευρώ το μήνα για προστασία έπαιρνε το κύκλωμα

Από τα διωκτικά έγγραφα και εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων προκύπτει ότι το κύκλωμα εκβίασε από τις αρχές του χρόνου 11 ιδιοκτήτες καταστημάτων στις Σέρρες. Από αυτούς οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν από 200 έως 1.000 ευρώ τον μήνα, για κάθε μαγαζί, με το πρόσχημα της προστασίας.

Δεν ήταν η μόνη «υπηρεσία» που προσέφερε το κύκλωμα, αφού αναλάμβανε να εισπράξει εκβιαστικά οφειλόμενα προς τρίτους, παίρνοντας το μισό των εισπράξεων ως αμοιβή.

Παράνομο λογισμικό στοιχηματικού τζόγου

Η δράση του κυκλώματος είχε επεκταθεί και στον διαδικτυακό τζόγο. Ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αντώνης Τζιτζής, παρουσιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, ανέφερε- σύμφωνα με το ΑΠΕ- ότι η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε τουλάχιστον έξι πρακτορεία του νομού Σερρών, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω της οποίας λάμβανε ως αμοιβή ποσά από 3.000 έως 6.000 ευρώ, κάθε μήνα, ανάλογα με τον όγκο του στοιχηματικού τζίρου. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη δικογραφία βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων, όπου εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό.

Μέλη του κυκλώματος έστηναν ματς

Η ίδια δικογραφία περιλαμβάνει και πρόσωπα που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Σερρών. Η αστυνομία φαίνεται να έχει στοιχεία που εμπλέκει το κύκλωμα σε τουλάχιστον πέντε χειραγωγημένους αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Στόχος ήταν να ευνοηθεί συγκεκριμένος σύλλογος προκειμένου να ανέβει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ερευνώντας αυτό το σκέλος της δικογραφίας, η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε συνομιλίες της εγκληματικής ομάδας με διαιτητές, παράγοντες και παίκτες ερασιτεχνικών σωματείων κ.ά.

Τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία στις συνομιλίες τους, για να μην γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία. Το όπλο το αποκαλούσαν «μασίνα», τα μαγαζιά στα οποία πουλούσαν προστασία τα ονόμαζαν «μανάβικο» και τα πρακτορεία «εργαλεία», ενώ, όταν αναφέρονταν σε εκβιαστική είσπραξη οφειλής χρησιμοποιούσαν την φράση «σε είπε καλημέρα» κι όταν μιλούσαν για προστασία «να κάτσει κάτι να γίνει» και «είμαι ο γιατρός σας».

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση