HomeΚΟΣΜΟΣΕσθονία: Στη θέση του ο υπουργός που αποκάλεσε «πωλήτρια» τη Φινλανδή πρωθυπουργό

Εσθονία: Στη θέση του ο υπουργός που αποκάλεσε «πωλήτρια» τη Φινλανδή πρωθυπουργό

Κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά το σάλο που προκάλεσε σάλο με τα υποτιμητικά και ειρωνικά του σχόλια σε βάρος της νέας Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας παραμένει στο πόστο του.

Κι αυτό, αφού η πρόταση μομφής που κατέθεσε εις βάρος του Μαρτ Χέλμε η αντιπολίτευση της Εσθονίας με πρωτοβουλία του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος καταψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 13 αποχές, ενώ χρειαζόταν 51 ψήφους για να περάσει (η βουλή της χώρας έχει 101 έδρες συνολικά).

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας (EKRE) και υπουργός Εσωτερικών Χέλμε επιτέθηκε την Κυριακή στη νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας, αποκαλώντας την «κόκκινη», αλλά και προσωπικά στην 34χρονη επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, Σάνα Μαρίν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TRE που έχει σχέσεις με το κόμμα του: «Θυμάμαι το ρητό του Λένιν, που έλεγε ότι κάθε μάγειρας μπορεί να γίνει υπουργός ή κάτι τέτοιο. Τώρα βλέπουμε πως μια πωλήτρια έγινε πρωθυπουργός και πως ορισμένοι άλλοι ακτιβιστές του δρόμου και αμόρφωτοι άνθρωποι επίσης έγιναν υπουργοί», δήλωσε.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτησή του, και την Εσθονή πρόεδρο Κέρστι Κάλιουλαϊντ να αναγκάζεται να ζητήσει συγνώμη από τον Φινλανδό ομόλογό της, Σάουλι Νιινίστο. Μετά από χθεσινή συνάντηση των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ταλίν ο Χέλμε δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι ζητά συγνώμη από τη Φινλανδή πρωθυπουργό αν παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του, αλλά έριξε το φταίξιμο στα ΜΜΕ. «Η συγκεκριμένη πρόταση για τη Φινλανδή πρωθυπουργό, που ίσως ερμηνεύσατε ως υποτιμητική, ουσιαστικά συνιστούσε κομπλιμέντο, μια αναγνώριση του ότι μπορεί κάποιος από χαμηλή κοινωνική τάξη να ανέβει στην κορυφή της πολιτικής», υποστήριξε.

Όσο για την Σάνα Μαρίν; Έσπευσε μέσω Twitter να απαντήσει στον ακροδεξιό Εσθονό υπουργό δηλώντας πολύ περήφανη για τη χώρα της: «Το παιδί μιας φτωχής οικογένειας μπορεί εδώ να σπουδάσει και να πετύχει τους στόχους του. Μια ταμίας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός», έγραψε η 34χρονη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση