HomeΕΛΛΑΔΑ«Σφήνα» της Γεννηματά στο προεδρικό παζλ

«Σφήνα» της Γεννηματά στο προεδρικό παζλ

Η πρόταση για τους «3»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερο φως στη σκακιέρα της προεδρικής εκλογής επιχειρεί να ρίξει με διαδοχικές κινήσεις η Φώφη Γεννηματά, η οποία και με τις δημόσιες παρεμβάσεις της σπεύδει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της στέλνοντας καθαρά μηνύματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με προφανή στόχο να ρυμουλκήσει την πρωθυπουργική επιλογή κοντά στο προφίλ του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που η ίδια προσπαθεί να περιγράψει με ενάργεια, η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής αναγκάζει επί της ουσίας και τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τα χαρτιά του. Είτε να επιμείνει, δηλαδή, στην πρόταση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου -θεωρώντας ότι στο τέλος της ημέρας θα τον «ακολουθήσει» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είτε να επαναλάβει τη δέσμευσή του απορρίπτοντας τις «παραινέσεις» της για «έναν Πρόεδρο που θα ενώνει τους Έλληνες από τον προοδευτικό χώρο».

Προοδευτικό προφίλ

Στην πραγματικότητα, η Φώφη Γεννηματά απευθύνεται κυρίως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκ του σύνεγγυς για τη στάση του κόμματός της απέναντι στη μία ή την άλλη επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τότε ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της και επιφυλάχθηκε να απαντήσει επιστρέφοντας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στο βουνό. Εκείνη επεσήμανε την ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επανέλαβε την πρότασή της για πρόσωπο με προοδευτικό προφίλ. Και γιατί η κυρία Γεννηματά όταν ρωτήθηκε προ ημερών -με αφορμή την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Φινλανδία από μια νέα γυναίκα- για τα δικά της σχέδια βιάστηκε να απορρίψει το σενάριο για τη μετάβασή της στο Προεδρικό Μέγαρο, «δείχνοντας» τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ; Ο πρώτος λόγος είναι ότι έτσι πιστεύει πως θα κλείσει και την τελευταία χαραμάδα για τη διακίνηση αυτού του σεναρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την αφορά.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την πεποίθηση της Χαριλάου Τρικούπη ότι δηλώνοντας πως οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος πληρούν τις προϋποθέσεις ρίχνει κατ’ αρχάς την… μπάλα στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη – όπου επί του παρόντος οι καραμανλικοί πιέζουν για την επανεκλογή Παυλόπουλου, οι σαμαρικοί για την εκλογή του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού και μια αξιοσημείωτη ομάδα βουλευτών ακούει ευχάριστα τον υπαινιγμό και τα σενάρια για Πρόεδρο με υπερκομματικό προφίλ και ει δυνατόν με… γυναικείο άρωμα.

Το νέο στοιχείο με το οποίο παρεμβαίνει στη σκακιέρα τις τελευταίες ώρες η κυρία Γεννηματά αφορά στην εκτίμησή της ότι στην κρίσιμη συγκυρία με τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις πρέπει να επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πολιτικό πρόσωπο. «Να μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο στις κρίσιμες ώρες και να αξιοποιεί τις γνώσεις του, το διεθνές κύρος και τις διασυνδέσεις του στην Ευρώπη και στον κόσμο, να ενώνει τους Ελληνες και να διαμορφώνει κλίμα εθνικής ομοψυχίας» λέει με νόημα στέλεχος που συνομιλεί με την κυρία Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι «η παράταξη εξέφραζε πάντα με τις αποφάσεις της για την Προεδρία της Δημοκρατίας πλατιές πλειοψηφίες, και ειδικά από το 1994 και μετά έκανε επιλογές “συγκατοίκησης”». Το ίδιο στέλεχος δίνει βάρος στη δήλωση της κυρίας Γεννηματά με την οποία τιμά τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι έχουν βάλει πλάτη για τη χώρα, και προσθέτει ότι και αρκετές άλλες προσωπικότητες από τον προοδευτικό χώρο έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση της χώρας.

Από τα ονόματα, πάντως, που ακούγονται μέχρι στιγμής, ξεχωρίζουν αυτά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πανεπιστημιακού Τάσου Γιαννίτση, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία όμως έχει δηλώσει ότι δεν την απασχολεί το ενδεχόμενο.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση