Ο καιρός «αγριεύει» ξανά, με κακοκαιρία «Διδώ» να είναι προ των πυλών σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» τη χώρα από τις βραδινές ώρες σήμερα, Δευτέρα, ονομάστηκε «Διδώ» και αναμένεται να συνοδευτεί από έντονα φαινόμενα και σημαντικά ύψη βροχής.

Τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν τη «Διδώ» κατά το διήμερο Τρίτη 10/12 – Τετάρτη 11/12 θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι, αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της κακοκαιρίας, σύμφωνα με το meteo.gr, σε αρκετές περιοχές θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σε ότι αφορά το νησί και με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα στη στη Δυτική Κρήτη.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται το βαρομετρικό χαμηλό που θα προξενήσει την κακοκαιρία «Διδώ» και τα φαινόμενα που θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 10/12.

1

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές/καταιγίδες/χιονοπτώσεις) της «Διδούς», έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 12/12.

2

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Τρίτη (10/12/19)

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα δυτικά και νότια και σταδιακά έως τη νύχτα και στα υπόλοιπα.

Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 βαθμιαία 4 με 6, από το απόγευμα στα ανατολικά 7 και πιθανώς τη νύχτα τοπικά 8 μποφόρ.

Στα βόρεια από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τετάρτη (11/12/2019)

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και πρόσκαιρα στα βόρεια ημιορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα κεντρικά και βόρεια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στα νότια σε νότιους – νοτιοδυτικούς με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα βόρεια.

Πέμπτη (12/12/2019)

Στα δυτικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί στα νότια και από το βράδυ στα υπόλοιπα, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο.

Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες, βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Βαθμιαία οι άνεμοι στα ανατολικά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή (13/12/2019)

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μεμονωμένες καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Σάββατο (14/12/2019)

Με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία αναμένεται νέα πιθανή μεταβολή του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

3

4

5

6

7

8

Σε αυξημένη ετοιμότητα τα Χανιά

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων κατόπιν ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Ακολούθως, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Μέτρα Αυτοπροστασίας

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προτρέπονται οι πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη παρασυρθούν από νερά της βροχής.
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγεια, όπου μπορεί να εγκλωβιστούν από τα νερά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκη.
  • Να μεριμνούν ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Τηλέφωνο Επικοινωνίας με Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων: 2821 3 41799, 2821341681.

Ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου:

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα τη νύχτα (Δευτέρα 09-12-2019) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά: Την Τρίτη (10-12-2019)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές), την Πελοπόννησο, την Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, από το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα από τις νυχτερινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Την Τέταρτη (11-12-2019) και την Πέμπτη (12-12-2019)

Ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη δυτική Μακεδονία, καθώς και στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και τις Σποράδες όπου κατά διαστήματα θα είναι πολύ ισχυρές.

-Τις  πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και θα εξασθενήσουν.

-Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις πρώτες πρωινές  ώρες της Πέμπτης.

-Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές  προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της  Τρίτης (10-12-2019) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (11-12-2019).

-Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα ανατολικά από το βράδυ της Τρίτης  (10-12-2019) μέχρι και το απόγευμα της  Τετάρτης(11-12-2019), που πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ, τις πρώτες πρωινών ώρες της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωση του το Λιμεναρχείο:

«Όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποιηση τους, κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας των σκαφών τους. Τέλος, γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέεμνα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας, σε τυχός κινδυνεύοντα πλοία, μικ΄ρα σκάφη και πρόσωπα».

ΠΕ Ηρακλείου: Προετοιμασία για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων

 Εν όψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου και για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων σε Ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι Αγρότες, Κτηνοτρόφοι και Μελισσοκόμοι των περιοχών να παρακολουθούν τις προγνώσεις και τις προειδοποιήσεις του καιρού, που εκδίδει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και να προετοιμαστούν κατάλληλα, δηλαδή να φροντίσουν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και ζωοτροφές για το ποίμνιό τους και τα μελισσοσμήνη τους.

Επίσης να έχουν εξασφαλίσει την επικοινωνία τους και να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να εγκαταλείπουν τις περιοχές με υψηλό υψόμετρο πριν αποκλειστούν από χιονόπτωση.

Ποια ήταν η… Διδώ

Στην ελληνική μυθολογία η Διδώ ήταν πριγκήπισσα της Τύρου, η οποία ίδρυσε την Καρχηδόνα. Όταν έφτασε στη Λιβύη ζήτησε από τους ντόπιους και τον βασιλιά τους Ιάρβα να της επιτρέψουν να χτίσει στην ακτή μία πόλη. Ο Ιάρβας δέχθηκε, υπό τον όρο η πόλη να καταλαμβάνει τόση έκταση όση ένα τομάρι βοδιού. Η Διδώ έκοψε το τομάρι σε πολύ στενές λωρίδες και, ενώνοντας τη μία με την άλλη, περικύκλωσε τόσο χώρο, ώστε της έφθασε να κτίσει την Καρχηδόνα και την ακρόπολή της, τη Βύρσα (βύρσος = δέρμα, τομάρι).

Διαφήμιση
Διαφήμιση