HomeΚΟΣΜΟΣΣύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς ο Μακρόν μετέτρεψε τον Τραμπ σε υπέρμαχο της Συμμαχίας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς ο Μακρόν μετέτρεψε τον Τραμπ σε υπέρμαχο της Συμμαχίας

Στρωμένη με αγκάθια η δεύτερη μέρα του συνεδρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι φραστικές αντιπαραθέσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ -ιδίως δε μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμανουέλ Μακρόν- και οι απειλές αναφορικά με το μέλλον της Συμμαχίας έφεραν μαύρα σύννεφα πάνω από την επετειακή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο για τα 70 χρόνια Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δυναμιτίζοντας το κλίμα των σημερινών επίσημων συνομιλιών.

Το μεγαλύτερο ντόρο προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Εμανουέλ Μακρόν, όταν χαρακτήρισε «προσβλητικό» και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιό του Γάλλου προέδρου για το «εγκεφαλικό νεκρό» ΝΑΤΟ. Η Γαλλία χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, ενώ βρήκε την ευκαιρία να πετάξει σπόντες κατά του Μακρόν για την πορεία της γαλλικής οικονομίας και τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

O Μακρόν και η «συμπεριφοριστική παρέμβαση» στον Τραμπ

Οι δηλώσεις του Τραμπ αντιμετωπίστηκαν με ειρωνείες από διεθνή ΜΜΕ, αφού ο ίδιος ήταν που είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα το ΝΑΤΟ «απηρχαιωμένο» και φέρεται να έκανε σχέδια για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία μετά την επανεκλογή του. Πολιτικοί παρατηρητές χαρακτήρισαν την τακτική του Μακρόν να μετατρέψει τον Τραμπ σε αμύντορα του ΝΑΤΟ «συμπεριφοριστική παρέμβαση», όπως την ονομάζουν οι ψυχολόγοι -μια τακτική που χρησιμοποιείται στην Παιδαγωγική σε μικρά παιδιά, ώστε να πειστούν να κάνουν το αντίθετο, προκειμένου να αποδεχθούν τη βούληση των γονιών τους.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου αργότερα ο Τραμπ δεν τόλμησε να επαναλάβει ενώπιον του Μακρόν τα υποτιμητικά του σχόλια για τη Γαλλία κι εκείνος τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα σε μια πρωτοφανή κόντρα μπροστά στις κάμερες. Όταν ο Τραμπ αστειεύτηκε αν ο Γάλλος πρόεδρος θα ήθελε να δεχθεί πίσω στη Γαλλία ορισμένους τζιχαντιστές, εκείνος του απάντησε δηκτικά: «Ας είμαστε σοβαροί».

Κι όσον αφορά στην στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή ο Μακρόν επανέλαβε ότι ο σημαντικότερος στόχος είναι η ολοκλήρωση του πολέμου κατά του ISIS, καθιστώντας σαφείς τις απόψεις του για την πολιτική των διακηρυγμένων φίλων Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Και πέταξε καρφιά για την συνεργασία της Άγκυρας με οπαδούς του ISIS και την προμήθεια των ρωσικών S-400 που είναι ασύμβατοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Εξοργισμένος από τα προσβλητικά σχόλια του Ερντογάν εναντίον του με αφορμή το σχόλιό του για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ» ο Μακρόν εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Τούρκου και του Αμερικανού προέδρου, καλώντας τον τελευταίο να μην μιλά μόνον για τις αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά να εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα.

Θα τα βρουν οι νατοϊκοί εταίροι στη διατύπωση για τελικό ανακοινωθέν;

Η ατζέντα της συνόδου σήμερα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μείνουν εκτός ακανθώδη ζητήματα, ενώ η συνάντηση θα διαρκέσει μόνον τρεις ώρες μειώνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Το ζητούμενο είναι να βγει προς τα έξω ένα μήνυμα ενότητας στο ΝΑΤΟ, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Η συζήτηση για τους κινδύνους από την τρομοκρατία και το διάστημα θεωρητικά δεν κρύβει μεγάλες παγίδες, ενώ για πρώτη φορά η Κίνα αναμένεται να χαρακτηριστεί δύναμη «που κρύβει κινδύνους και απειλές» για τη Συμμαχία, αν και δεν ακολουθούν όλοι οι εταίροι την κοινή γραμμή κατά της Κίνας, αφού προτάσσουν πολλές φορές τα δικά τους συμφέροντα .

Η Τουρκία απειλεί την ενότητα στο ΝΑΤΟ

Την επιδιωκόμενη εικόνα ενότητας απειλεί να τινάξει στον αέρα η Τουρκία, που απειλεί να μποϊκοτάρει το τελικό ανακοινωθέν αν δεν αποδεχθεί το ΝΑΤΟ τον ορισμό της τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η Άγκυρα κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG στη Συρία. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για πολλούς εταίρους, ειδικά για τον Εμανουέλ Μακρόν, που επεσήμανε πολλάκις τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οι Κούρδοι στη μάχη κατά του ISIS. Kι εδώ θα κληθούν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και ενδεχομένως η Άνγκελα Μέρκελ να επιδείξουν τις διπλωματικές, διαμεσολαβητικές τους ικανότητες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής διατύπωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που αν και εταίρος του ΝΑΤΟ αλληθωρίζει προς τη Ρωσία, δείχνει έτοιμος για σύγκρουση, πόσω μάλλον σε μια περίοδο που η δημοτικότητά του υποχωρεί στη χώρα του… Μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου για το Συριακό μεταξύ του οικοδεσπότη Μπόρις Τζόνσον, του Μακρόν, της Μέρκελ και του Ερντογάν απέβη άκαρπη. «Ήταν καλή συνάντηση», σχολίασε η πάντα αισιόδοξη Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας, βέβαια, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα…

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση