HomeHL-9Black Friday: Κυνήγι προσφοράς για τους καταναλωτές – Ικανοποιητική η κίνηση στο Ηράκλειο

Black Friday: Κυνήγι προσφοράς για τους καταναλωτές – Ικανοποιητική η κίνηση στο Ηράκλειο

Προτίμηση σε ρούχα και ηλεκτρονικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτίμηση σε ηλεκτρικά είδη, ηλεκτρονικά και ρούχα φαίνεται πως είχαν οι Ηρακλειώτες, οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναζήτησαν προσφορές λόγω της ημέρας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με καταστηματάρχες του Ηρακλείου στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρά άτομα που αναζητούσαν κυρίως ηλεκτρονικά είδη,είδη ένδυσης και υπόδησης ενώ οι μεγαλύτεροι αναζήτησαν ηλεκτρονικές συσκευές.

Το απόγευμα όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες του cretapost, οι πεζόδρομοι στο κέντρο της πόλης κατακλύστηκαν με νεαρά κυρίως άτομα.

Ό θεσμός που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ

Εάν βρεθείς στις ΗΠΑ και πέσεις πάνω στην «Black Friday» το πιθανότερο είναι να πάθεις ένα προσωρινό black out, από τις τρομερές εκπτώσεις σε όλα τα είδη.

Θα το πάθεις όχι μόνο επειδή δεν θα ξέρεις τι θέλεις να αγοράσεις μέσα σε μια καταιγίδα προσφορών, αλλά επειδή μπορεί και να μην προλάβεις καν τους «εκπαιδευμένους» γι’ αυτή τη μέρα Αμερικανούς. Αυτούς που δημιουργούν ατέλειωτες ουρές, που περιμένουν δώδεκα ώρες μέσα στο κρύο έξω από μεγάλες και γνωστές αλυσίδες καταστημάτων από το προηγούμενο βράδυ. Μόλις ανοίξουν οι πόρτες μετατρέπονται σε αφηνιασμένους καταναλωτές που εφορμούν μέσα στα καταστήματα συνήθως στις πέντε το πρωί σαν μην υπάρχει αύριο!

ΗΠΑ: Οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο»

Την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αυτή που ακολουθεί την αργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών» όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι έχουν αργία, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Πρόκειται για την ημέρα που οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ρούχα με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στην Ιρλανδία και σε άλλες χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, που εισήλθε στο παιχνίδι της «Μαύρης Παρασκευής» μόλις πρόπερσι.
Πρόκειται για την ημέρα που στο εξωτερικό οι εκπτώσεις χτυπάνε «κόκκινο» σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη, ειδικά όμως στις ηλεκτρονικές συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω του κόστους!
Στην χώρα μας υπάρχουν καλές προσφορές που δεν μπορούν όμως να συναγωνιστούν τις τιμές των γιγαντιαίων αλυσίδων στην Αμερική ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις είναι εξωφρενικές, αφού μια τηλεόραση που πριν την «Black Friday» είχε δυόμιση χιλιάδες δολάρια, την συγκεκριμένη ημέρα τιμάται χίλια ή ακόμη και εννιακόσια δολάρια!
Επίσης, το έθιμο δεν διαρκεί μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά για δύο Σαββατοκύριακα, δηλαδή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται η καταναλωτική φρενίτιδα και οι τζίροι.
Το 2014 που σημειωτέον υπήρξε για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεων, ο συνολικός τζίρος στην Αμερική εκείνο το τετραήμερο ήταν 50.900.000.000 δολάρια.

Από το χθες στο σήμερα

Από το 1952 που ξεκίνησε το «έθιμο» στην Αμερική η συγκεκριμένη ημέρα, σηματοδοτεί την αρχή της εποχής για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά πολυκαταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί-κάποια ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα-για να υποδεχθούν τις ορδές των αφηνιασμένων καταναλωτών.
Οι τελευταίοι σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές μέσα στο κρύο, περιμένοντας να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα στα μαγαζιά και να ξετινάξουν τις πιστωτικές τους κάρτες, αγοράζοντας όσα περισσότερα μπορούν να κουβαλήσουν. Αυτό όμως κάποιες φορές έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Ήταν το ξημέρωμα της Μαύρης Παρασκευής του 2008 στη Νέα Υόρκη, με το κρύο να περονιάζει τα κόκκαλα και δύο χιλιάδες άτομα να περιμένουν έξω από το Wall Mart και να εκνευρίζονται όσο περνούσε η ώρα. Όταν η πόρτα της εισόδου του καταστήματος άνοιξε, όρμησαν μέσα σπάζοντάς την και παρασέρνοντας μαζί τους έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο κυριολεκτικά ποδοπάτησαν.
Η φρενίτιδα ήταν τέτοια, που όχι μόνο δεν σταμάτησαν να περνούν από πάνω του, αλλά δεν άφησαν τους συναδέλφους του να επέμβουν για να τον γλιτώσουν από την μάζα που εφορμούσε στο κατάστημα με ουρλιαχτά. Δεν κατάφεραν να τον σώσουν ούτε οι αστυνομικοί που κατέφτασαν στο σημείο, αφού η μάζα τους έσπρωχνε και τους απωθούσε.
Όταν μπήκαν όλοι μέσα ο νεαρός ήταν πλέον νεκρός…

Από την Αγγλία στην Ελλάδα

Στην Μεγάλη Βρετανία η «Μαύρη Παρασκευή» υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια και πέρυσι ο τζίρος άγγιξε το 1.500.000.000 λίρες.

Στην χώρα μας οι εκπτώσεις ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες δεν ξεπερνούν συνήθως το 40% σε συγκεκριμένα είδη, ενώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια το 80% έκπτωσης που έκανε πριν λίγα χρόνια στην Γερμανία η Apple. Τότε που όλα της τα προϊόντα σε προσφορά, εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστη ώρα από τους φρενιασμένους πελάτες, οι οποίοι όμως δεν ποδοπατήθηκαν, αλλά περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους, ως ψυχροί Γερμανοί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση