HomeHL-9Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Κλινικές αποδεκατισμένες από γιατρούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλινικές αποδεκατισμένες από γιατρούς και ένα νοσοκομείο που λειτουργεί οριακά περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Ηλίας Σαμιώτης, με αφορμή την απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών να κλείσουν για μία εβδομάδα τα εξωτερικά ιατρεία του ιδρύματος από την προσεχή Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Ο κ. Σαμιώτης μιλώντας στον Team FM τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, με την παραίτηση και συνταξιοδότηση 11 μόνιμων γιατρών και το ταυτόχρονο «πάγωμα» των προσλήψεων, που επρόκειτο να γίνουν με την προκήρυξη 15 θέσεων μόνιμων γιατρών, αλλά λόγω εκλογών πήγε πίσω. Έκτοτε, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Σαμιώτης και την άποψη του υπερθεματίζει και η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, γιατρός Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα.

«Σκοπός της αποχής δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας. Αυτό που θέλουμε είναι να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας και την Υγειονομική Περιφέρεια να δώσει λύση στα καυτά προβλήματα μας. Με απλά λόγια ζητάμε την άμεση και κατά προτεραιότητα προκήρυξη των 15 μόνιμων οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καλύψουν κομβικά σημεία του νοσοκομείου. Είναι μία προκήρυξη που είχε βγει στον αέρα τον Ιούνιο. Πάγωσε λόγω των εκλογών και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Επίσης ζητάμε να στηριχθεί το νοσοκομείο με προσωρινό προσωπικό, όπως επίσης και κονδύλια που θα μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες του», τόνισε ο κ. Σαμιώτης, που πρόσθεσε πως σήμερα «υπάρχουν κλινικές οι οποίες βγάζουν το πρόγραμμα εφημέρευσης τελείως οριακά. Μάλιστα κάποιες άλλες, όπως η πνευμονολογική και η ουρολογική είναι στα όρια του κλεισίματος. Δεν εφημερεύουν κάθε μέρα. Οι συνάδελφοι κάνουν τεράστιες προσπάθειες για να τις κρατήσουν ανοιχτές. Επίσης, η παθολογική, η ορθοπεδική, η χειρουργική και το αναισθησιολογικό και αυτές βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Τα προβλήματα διογκώθηκαν το τελευταίο 6μηνο

«Το τελευταίο εξάμηνο άρχισαν να διογκώνονται τα προβλήματα μας, επειδή από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα από το νοσοκομείο μας έχουν αποχωρήσει 11 μόνιμοι γιατροί και υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα των ειδικευόμενων.

Είχε γίνει μία πρόβλεψη αυτά τα κενά να μπορέσουν να καλυφθούν με αυτές τις 15 μόνιμες θέσεις, που βγήκαν στον αέρα. Αλλά πάγωσε κι ενώ δεν έχουμε σήμερα διοίκηση.

Μας ακούν, μας λένε πως έχουμε δίκιο, αλλά κανείς δε δίνει μία λύση, να πει ότι θα προκηρύξουν άμεσα τις θέσεις ή ότι θα δώσει προσωπικό επικουρικό για να προχωρήσει η δουλειά στο νοσοκομείο.

Γι’ αυτό τα προβλήματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε. Δεν είναι ότι δεν τα είχαμε, αλλά υπήρχε μία πρόβλεψη, που αυτή τη στιγμή έχει παγώσει για έξι μήνες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διαδικασίες πρόσληψης των ειδικευομένων, που καθυστερούν ως και τρεις μήνες!

Θα γίνει προσπάθεια να μη χάσουν τα ραντεβού τους οι πολίτες

Ο κ. Σαμιώτης πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια να μην χάσουν τα ραντεβού τους οι χρόνια ασθενείς, που σε πολλές περιπτώσεις περιμένουν πολλούς μήνες γι’ αυτή την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία. «Η απόφαση μας αυτή ούτε μας ευχαριστεί, ούτε μας χαροποιεί, αντίθετα μας προβληματίζει, γιατί ξέρουμε με την αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία οι συμπολίτες μας θα ταλαιπωρηθούν. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν κλείσει αυτά τα ραντεβού εδώ και μήνες και τους ζητάμε συγνώμη και θέλουμε την κατανόηση τους.

Θα γίνει μία προσπάθεια ώστε τα ραντεβού που θα ακυρωθούν, να μη χαθούν. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία προτεραιότητα σε αυτούς που ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους, ώστε την επόμενη εβδομάδα να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Είναι μία ενέργεια απόγνωσης και πίεσης, αφού μέχρι στιγμής ακούμε μόνο λόγια».

Ελευθεριάδου: Ποτέ δεν είχε φτάσει το νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση

Την εκτίμηση πως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε προκύψει τόσο τεράστια ανάγκη για γιατρούς έκανε η γιατρός, αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, μιλώντας στον Team FM. Η κα Ελευθεριάδου χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα «συγκυριών», ενώ και η ίδια έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του νοσοκομείου για κάποιες εφημερίες το μήνα, κάτι που προβλέπει ο νόμος για τους αντιδημάρχους.

«Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν έχει φτάσει το νοσοκομείο σε τόσο χάλια επίπεδο ποτέ. Είναι μία συγκυρία, όπου παραιτήθηκαν αρκετοί συνάδελφοι, πράγμα που πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση, για ποιο λόγο παραιτούνται οι γιατροί.

Παράλληλα, όντως αυτές οι προκηρύξεις πάγωσαν. Έχει συμβεί και στο παρελθόν να παγώσουν, όμως συμπίπτει με το γεγονός ότι έφυγαν γιατροί. Το τελικό αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι ότι όντως ότι οι κλινικές είναι τόσο αποδεκατισμένες που δεν μπορούν να υποδεχθούν τον χειμώνα. Ξέρετε τι θα πει πνευμονολογική κλινική τον χειμώνα; Έφτανε να μην έχει κρεβάτια και να δανείζουν άλλες κλινικές κρεβάτια ή να αφήνουν τους ανθρώπους στο διάδρομο. Μπορεί, λοιπόν, το νοσοκομείο να λειτουργήσει χωρίς πνευμονολογική κλινική; Το ίδιο και στην παθολογική.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται. Να μην κάνουμε μικροπολιτική. Έχουν απόλυτο δίκιο.

Δεν φταίει η κυβέρνηση. Φταίει η συγκυρία. Όμως, η σοβαρότητα μίας κυβέρνησης φαίνεται στα αντανακλαστικά της. Κάποιες καταστάσεις είναι έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Ακόμα και μεμονωμένα, έπρεπε να σταθεί πάνω από το πρόβλημα του νοσοκομείου Ρεθύμνου».

«Προθυμοποιήθηκα και έδωσα κι εγώ τον εαυτό μου στη διάθεση του νοσοκομείου, γιατί προβλέπει ο νόμος να κάνω 2 ως 4 το πολύ εφημερίες το μήνα και θα το κάνω και επίσημα στο διοικητή, όταν έρθει. Θα το κάνω γιατί όντως βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατέληξε.

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση