HomeHL-WorldΤρόμος σε σχολείο στην Καλιφόρνια: Μέσα σε 16» πυροβόλησε 5 μαθητές και τον εαυτό του ο 16χρονος

Τρόμος σε σχολείο στην Καλιφόρνια: Μέσα σε 16» πυροβόλησε 5 μαθητές και τον εαυτό του ο 16χρονος

Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο νεκροί μαθητές και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας σοκαριστικής επίθεσης σε σχολείο των ΗΠΑ, με τα κίνητρα του 16χρονου δράστη, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο ανήμερα των γενεθλίων του, να καλύπτονται ακόμη από μυστήριο.

Μέσα σε μόλις 16 δευτερόλεπτα, ο Nathaniel Berhow (όπως ονομάζεται ο δράστης, σύμφωνα με πηγές του CNN) «πρόλαβε» να βγάλει το ημιαυτόματο όπλο από το σακίδιό του, να πυροβολήσει πέντε συμμαθητές του στο λύκειο Saugus High School και κατόπιν να στρέψει την κάννη στον εαυτό του, επιχειρώντας να βάλει τέλος στη ζωή του. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το μάθημα, και δεκάδες μαθητές έτρεξαν πανικόβλητοι να κρυφτούν μέσα στις τάξεις όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Ταμπουρωμένοι εκεί, περίμεναν με αγωνία να δουν αν θα ήταν τα επόμενα θύματα του δράστη.

Δύο από τα θύματα του 16χρονου «μακελάρη», μια 16χρονη κοπέλα και ένα 14χρονο αγόρι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που επικαλείται o ιστότοπος Usa Today. Εκτός από τον δράστη, που συνελήφθη και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά: Πρόκειται για ένα 14χρονο αγόρι και δύο κορίτσια, 15 και 15 ετών. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

Ενώ ο δράστης της νέας αιματηρήσης επίθεσης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι, η κοινότητα της Σάντα Κλαρίτα και οι Αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τι έκανε το «γλυκό» και «ντροπαλό» (σύμφωνα με μαρτυρίες γνωστών του) αγόρι να μεταμορφωθεί σε δολοφόνο. Σύμφωνα με το CNN οι αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους λογαριασμούς του νεαρού στα social media. O Αστυνόμος Kent Wegener από το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες είπε σε δημοσιογράφους ότι ο δράστης δεν φαίνεται να είχε προσωπική έχθρα με τα άτομα που πυροβόλησε, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι υπάρχει μία προσθήκη στην ενότητα των βιογραφικών στοιχείων ενός λογαριασμού στο Instagram που πιστεύουμε ότι ανήκει στον δράστη. Αναφέρει κάτω από το ψευδώνυμό του «Saugus, καλά να περάσεις αύριο στο σχολείο».» Σύμφωνα με τον Weneger, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στον νεαρό και ότι η προσθήκη έγινε μετά την επίθεση, επομένως τώρα εξετάζει ποιο άλλο άτομο είχε προσβαση στον λογαριασμό. Οι Αρχές αναζητούν επίσης τυχόν βίντεο που μπορεί να τράβηξαν μαθητές πριν ή μετά την επίθεση, τα οποίο ίσως ρίξουν φως στην υπόθεση και στο τι συνέβαινε στο μυαλό του δράστη.

Ένα «γλυκό» και «ντροπαλό» παιδί που είχε χάσει πρόσφατα τον πατέρα του

Στα 16α γενέθλιά του, ο Nathaniel Berhow πήγε στο σχολείο του, έβγαλε ένα 45άρι ημιαυτόματο όπλο από το σακίδιό του και πυροβόλησε πέντε συμμαθητές του. Φύλαξε όμως την τελευταία σφαίρα για τον εαυτό του.

Τις ώρες μετά την τραγωδία, το CNN μίλησε με μέλη της κοινόητας της Σάντα Κλαρίτα, βόρεια του Λος Άντζελες, που δεν μπορούν να πιστέψουν όσα συνέβησαν στη γειτονιά τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ο 16χρονος δράστης είναι καλός μαθητής, λάτρης του αθλητισμού (δρομέας) και πολύ καλός χαρακτήρας. Ο θάνατος του πατέρα του το 2017 είχε επηρεάσει την ψυχολογία του, όμως κατά τ’ άλλα έδειχνε σαν ένας συνηθισμένος έφηβος, είπε ένας γείτονας.

«Πίστευα στ’ αλήθεια ότι ήταν τελείως νορμάλ. Τρέχαμε μαζί μερικές φορές. Την τελευταία φορά που τον είδα ήταν σ’ έναν αγώνα πριν από δύο εβδομάδες. Φερόταν απολύτως φυσιολογικά. Ήμασταν δίπλα-δίπλα στη γραμμή εκκίνησης και μου ευχήθηκε καλή τύχη. Δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα ήσυχος ούτε παράξενος», είπε στο αμερικανικό δίκτυο η 16χρονη Brizio DelRosario.

Ένα άλλο μέλος της σχολικής ομάδας στίβου και προσωπικός του φίλος του «Nathan», είπε ότι ο δράστης άνηκε σε μια παρέα 7-8 αγοριών που πήγαιναν μαζί σε πάρτι. Ο μαθητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι γνώριζε πολύ καλά τον 16χρονο και ότι είναι «το πιο γλυκό παιδί» που υπάρχει. Ήρθαν πιο κοντά μετά τον θάνατο του πατέρα του Berhow το 2017. «Ο Nathan είναι ντροπαλός. Τον είδα εχθές, πήγαμε μαζί για τρέξιμο μαζί με άλλα 4 άτομα. Φερόταν πολύ φυσιολογικά, έκανε αστεία ως συνήθως».

Άλλες μαρτυρίες στο CNN αναφέρουν ότι το αγόρι ήταν εξοικειωμένο με τα όπλα. Ο ίδιος ήξερε σημάδι, αφού πήγαινε στο σκοπευτήριο, όμως πάντοτε φερόταν πολύ υπεύθυνα σε ό,τι είχε να κάνει με τον χειρισμό τους.

Σύμφωνα με γείτονες, η μητέρα του 16χρονου είναι μια γλυκιά και ευγενική γυναίκα, που είχε προσφέρει απλόχερα στήριξη στον γιο της όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια. Οι γονείς του αγοριού είχαν χωρίσει το 2016.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση