HomeHL-SportsΟΦΗ-ΠΑΟΚ: Της φυλακής τα σίδερα και οι δανεικές φανέλες

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ: Της φυλακής τα σίδερα και οι δανεικές φανέλες

Δύο ομάδες, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ, με ίδια χρώματα, ίδια φιλοσοφία και πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων και των φιλάθλων. Πάντως, υπάρχουν ουκ ολίγες ιστορίες, από… συλλήψεις μέχρι και… δανεικές φανέλες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο «Δικέφαλος» δεν περνάει ευχάριστες στιγμές στο «Γεντί Κουλέ», εκεί όπου το απόγευμα θέλει να περάσει νικηφόρα διατηρώντας για 45ο αγώνα το αήττητο στο πρωτάθλημα. Στις προηγούμενες 41 αναμετρήσεις έχει κερδίσει μόλις 7 φορές, με τον ΟΦΗ να μετράει 22 νίκες, ενώ υπάρχουν 12 παιχνίδια που έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο ΟΦΗ είχε καταφέρει να μην ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ στο σπίτι του. Συγκεκριμένα από το 0-1 του 1981, μέχρι το 2-3 του 2002, οι Κρητικοί διατήρησαν ένα αήττητο 21 ετών! Μάλιστα στις επτά πρώτες επισκέψεις του στο Ηράκλειο ο ΠΑΟΚ δεν… σταύρωσε νίκη.

Κι όταν πλησίασε, τον Ιανουάριο του 1979, οι Κρητικοί ποδοσφαιριστές μετέτρεψαν σε ρινγκ το ξερό γήπεδο του Ηρακλείου ξυλοκοπώντας τον διαιτητή Λεωνίδα Πρίντεζη. Το πρώτο διπλό, τελικά, ήρθε τον Νοέμβριο του 1980, όταν χάρη σε δύο γκολ του εντυπωσιακού εκείνο το μεσημέρι, Βασίλη Βασιλάκου, επικράτησε με 2-0.

Στο δρόμο για την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ ήταν η ομάδα που υποχρέωσε την ομάδα του Βάλτερ Σκότσικ στην πρώτη ήττα της, μετά από 13 αγωνιστικές, στο πρωτάθλημα. Ήταν 6 Ιανουαρίου του 1985 όταν με δύο γκολ του Θαλή Τσιριμώκου και ένα τέρμα του Γιώργου Βλαστού η ομάδα του Ηρακλείου επικράτησε 3-1, με τον Χρήστο Δημόπουλο να μειώνει προσωρινά σε 2-1.

Έξι χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 ωστόσο το ματς της 17ης Μαρτίου του 1991 έμεινε στην ιστορία για πολλούς και διαφόρους λόγους, αφού πέρασε από χίλια κύματα.
Αρχικά η αποστολή του ΠΑΟΚ δεν πέταξε από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που παρέμενε επί ώρες κλειστό λόγω ομίχλης. Ταξίδεψε οδικώς για την Αθήνα, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής και στις 5.30 το πρωί πέταξε για Κρήτη.

Το ταξίδι των «ασπρόμαυρων» του βορρά ξεκίνησε με πολλά παρατράγουδα. Την παραμονή του αγώνα ο Γιώργος Σκαρτάδος, επικαλούμενος ψυχολογικούς λόγους, έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας. Η αλήθεια κρυβόταν πίσω από την κόντρα του με τον Θωμά Βουλινό και τις οικονομικές διαφορές που είχε με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Υπήρχε και συνέχεια…

Λίγο πριν από το φινάλε του αγώνα, σε μια φάση δίπλα στα κάγκελα που χωρίζουν τον αγωνιστικό χώρο από τις κερκίδες του «Γεντί Κουλέ», ο Μαγκντί Τολμπά ήρθε στα χέρια με έναν αστυνομικό, ο οποίος με τη λήξη μπήκε στα αποδυτήρια και απαίτησε την σύλληψη του Αιγύπτιου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ!

Μάταια ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Γιάννη Παπαματθαιάκης, αλλά και ο Θωμάς Βουλινός προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη.

Στο αστυνομικό τμήμα, όπου δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο, ο αστυνομικός μήνησε τον Μαγκντί που κινδύνευε να μείνει στην Κρήτη και να μην επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Κι όλα αυτά… νηστικός! Βλέπετε, ήταν το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων και ο Αιγύπτιος δεν είχε βάλει τίποτα στο στόμα του από το ξημέρωμα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Την επόμενη χρονιά πάλι ένας αστυνομικός ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης (1-1), με τον ΠΑΟΚ να ολοκληρώνει το ματς με οκτώ ποδοσφαιριστές και το ίδιο βράδυ να απολύει τον προπονητή του!

Στο 57ο λεπτό ο διαιτητής Ζακεστίδης απέβαλε τον Ντελγκάδο με 2η κίτρινη κάρτα και τους Τζ. Αναστασιάδη (2η κίτρινη), Λεοντιάδη (απευθείας κόκκινη λόγω συμπλοκής με αστυνομικό!).

Προς το τέλος του αγώνα ο Μαλιούφας τραυματίστηκε στο κεφάλι από αντικείμενο, που έπεσε από την εξέδρα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, με τον Μπλάζεβιτς να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές του. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ο Κροάτης τεχνικός έμαθε από τη διοίκηση Βουλινού ότι ήταν το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της ομάδας.

Οι δανεικές φανέλες

Την σεζόν 1996-97 ο ΠΑΟΚ επιχειρούσε μια συνολική επανεκκίνηση, μετά την προηγούμενη κάκιστη σεζόν.

Στο ματς της πρεμιέρας με τον ΟΦΗ (8 Σεπτεμβρίου 1996) και στο ντεμπούτο του Ζήση Βρύζα έδωσε το παρών κι ο μεγαλομέτοχος Γιώργος Μπατατούδης, ο οποίος είχε αναλάβει την ΠΑΕ εννέα μήνες νωρίτερα.

Η ομάδα του Γκίντερ Μπένγκτσον προσγειώθηκε ανώμαλα, χάνοντας με 3-1 (μείωσε στο 90′ με τον Ντιμκόφσκι).

Ωστόσο, αγώνας πέρασε στην ιστορία για το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν με… δανεικές φανέλες από τον ΟΦΗ.

Ο βασικός ιματισμός είχε ξεχαστεί στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που φροντιστής του «Δικεφάλου», Κυριάκος Βασιλειάδης (γνωστός ως Γιάγκος), έφερε βαρέως για πολλά χρόνια.

Ο φροντιστής του ΟΦΗ αμέσως έδωσε ένα σετ εμφανίσεων στον ομόλογό του του ΠΑΟΚ και στα αποδυτήρια οι άνθρωποι του Δικεφάλου κάλυπταν με τσιρότα το σήμα της κρητικής ομάδας!

Το 2015 ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε και έχασε με «κατεβασμένα τα χέρια» στο «Γεντί Κουλέ» απέναντι στον μισοδιαλυμένο, τόσο οικονομικά, όσο και αγωνιστικά, ΟΦΗ τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Νίκος Αναστόπουλος, ένα μήνα πριν την οριστική αποχώρηση των Κρητικών από το πρωτάθλημα, είχε μόλις 15 ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του.

Ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-1, ο Παναγιώτης Γλύκος βρέθηκε στο… απόσπασμα των οπαδών και ο Άγγελος Αναστασιάδης έθεσε μετά το τέλος του αγώνα την παραίτηση του, η οποία δενέγινεαποδεκτή.

Η τελευταία επίσκεψη του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο συνοδεύτηκε από το «διπλό» (1-3), αφού πρώτα είδε τον διαιτητή Διαμαντόπουλο να του αρνείται μαρς-πέναλτι σε ανατροπή του Ζαμπά και τον Παπαστεριανό να δίνει το προβάδισμα στους γηπεδούχους.Τελικά, με τα γκολ των Μπίσεσβαρ (37’), Μάτος (45’) και Ζαμπά (53’) ο «Δικέφαλος» πήρε τη νίκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση