HomeHL-9«Ρημάζουν» τα πάντα οι λαγοκέφαλοι- Απαιτούν τη λήψη μέτρων

«Ρημάζουν» τα πάντα οι λαγοκέφαλοι- Απαιτούν τη λήψη μέτρων

Οι πληθυσμοί του είδους αυξάνονται με μεγάλο ρυθμΌ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Οι Λεσεψιανοί εισβολείς έχουν προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην αλιεία και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι λαγοκέφαλοι έχουν ρημάξει  τα αλιεύματα των ψαράδων καταστρέφοντας τον εξοπλισμό τους, δίκτυα κλπ. Είναι ένα θέμα που προβληματίζει και μας έχει απασχολήσει πολύ, αφού απειλεί να καταστρέψει την αλιεία».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου Ιχθυολόγων στο Ηράκλειο ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Εντεταλμένος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για τον πρωτογενή τομέα κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Από την πλευρά των επιστημόνων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πλέον έχουμε μία άλλη θάλασσα.

Απαιτούνται μέτρα

«Ακούστηκαν και στο συνέδριο απόψεις ειδικών επιστημόνων από άλλες χώρες μάλιστα, που τόνισαν ότι το ελληνικό κράτος, για να προστατέψει τους αλιείς, δεν πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα- ασπιρίνες, αλλά σε σοβαρά μέτρα διότι θα καταστραφεί σε αντίθετη περίπτωση η παράκτια αλιεία.

Ο λαγοκέφαλος έχει πλήξει ήδη την αλιεία. Το επάγγελμα από την εποχή του Χριστού, κινδυνεύει να σταματήσει. Η καταστροφή είναι ήδη τεράστια. Εκπρόσωποι από την Κύπρο αναφέρθηκαν σε πρόγραμμα καταπολέμησης του λαγοκέφαλου, που ήδη υλοποιείται εκεί. Αφορά την αλίευση με ειδικά εργαλεία των λαγοκέφαλων, τα οποία παραλαμβάνει το κράτος – από τους ψαράδες και την αποζημίωση τους με 3 € το κιλό. Γιατί να μην εφαρμοστεί κι εδώ το πρόγραμμα αυτό; Να εφαρμοστεί το μέτρο και στην Ελλάδα να δούμε τα αποτελέσματα. Δε μπορούμε εκ των προτέρων χωρίς να έχουμε δει τα αποτελέσματα, να απορρίψουμε ένα μέτρο.

Ζητάμε εδώ και χρόνια την λήψη μέτρων. Έχουν περάσει 12 ανεκμετάλλευτα χρόνια και τα υπουργεία εθελοτυφλούν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Υπήρξε μετά από ισχυρή παρέμβαση που έγινε, τελευταία και μία επερώτηση από τον κ. Κεφαλογιάννη στο Ευρωκοινοβούλιο κι αρχίζει η συζήτηση σε αυτό το επίπεδο διότι γίνεται αντιληπτό ότι το είδος αυτό εξαπλώνεται σε όλη τη Μεσόγειο και η επέλασή του συνεχίζεται», πρόσθεσε ο κ. Τσιφετάκης.

Στα νότια του Λασιθίου

«Και στην Κρήτη οι πληθυσμοί του είδους αυξάνονται με μεγάλο ρυθμΌ. Το αποτέλεσμα είναι να σταματάνε οι αλιείς να δουλεύουν. Ήδη στην περιοχή μας έχουν πωληθεί δύο -τρεις άδειες και οι υπόλοιποι ψάχνουν τρόπο να δουν τί θα κάνουν. Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι και στο τέλος θα μείνει η περιοχή μας χωρίς αλιεία, ένα επάγγελμα που έχει μεγαλώσει τόσες γενιές και οικογένειες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία», επεσήμανε.

Είναι ένα τοξικό ψάρι, απειλεί τη θαλάσσια ζωή, την αλιεία ενώ φυσικά είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο, το μεγαλύτερο εντοπίζεται στην νότια πλευρά του Νομού μας από το Μύρτος μέχρι τον Ξερόκαμπο, το Παλαίκαστρο. Παρατηρείται ήδη ότι πολλά είδη τείνουν να εξαφανιστούν λόγω της επέλασης του λαγοκέφαλου, όπως χταπόδια, σουπιές κλπ. Η αλιεία σχεδόν έχει καταστραφεί.

Από την πλευρά της Περιφέρειας καταβάλλεται προσπάθεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάδειξης του τεράστιου αυτού προβλήματος και άσκησης πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για την λήψη μέτρων και τρόπων αντιμετώπισης του», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.

anatolh.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση