28η Οκτωβρίου σήμερα και όλο το ελληνικό έθνος γιορτάζει το «Έπος του ‘40». Πρόκειται για την πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της φασιστικής Ιταλίας που ξεκίνησε με την «επίδοση του τελεσιγράφου» από τον ιταλό πρεσβευτή προς τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά και το ηρωικό «Όχι» του ελληνικού λαού.

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής και συγκεκριμένα στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Οι σημερινές επετειακές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Με λαμπρότητα κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με γενικό σημαιοστολισμό των πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου και φωταγώγηση των δημόσιων, δημοτικών καταστημάτων καθώς και τραπεζών.

Στις 7.30 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαιναν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου παιάνισε το Εωθινό.

Στις 8 το πρωί έγινε η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 10.45: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δ/ντης του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Λέριος Νικόλαος.

Στις 11.30: Τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση Στεφάνων από τους εκπρόσωπους φορέων και τοπικών αρχών, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Στις 12 το μεσημέρι: Ξεκινάει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση η οποία θα ξεκινήσει από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού), των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Νοσηλευτικής, Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σώμα Σαμαρειτών-Διασωστών-Ναυαγοσωστών), της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού « Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης «Αγ. Πολύκαρπος», του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ο Άγιος Σπυρίδωνας», του Συλλόγου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η Ροδαυγή», του Λαογραφικού Συλλόγου «Χοροδρώμενα», των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, των Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, των ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

Στις 5.30 το απόγευμα: Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.