HomeHL-WorldΕισβολή στη Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις

Εισβολή στη Συρία: Αιματηρές συγκρούσεις

 Διπλωματική διελκυστίνδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τουρκική εισβολή στη Συρία, στην περιοχή της Ροτζάβα, έχει μπει πλέον στην τέταρτη μέρα.

Πριν λίγο, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντάρτες της Συρίας που δρουν με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο του κέντρου πόλης Ρας αλ Αϊν (Σέρε Κανίγιε) και τον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο Μ4.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ακόμα περισσότεροι δυσκολεύονται στο να βρουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, βασικά είδη διατροφής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 Μέχρι 10 χιλιόμετρα

Σε μπρίφινγκ του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ο Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, επιχείρησε να συνοψίσει την εικόνα από το πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με τον Μίλεϊ, οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους είναι «σχετικά περιορισμένες».

Προσέθεσε ότι στις επιθέσεις κοντά σε δύο συριακά χωριά συμμετέχουν περίπου χίλια μέλη του FSA (Ελεύθερου Συριακού Στρατού) κι εκατοντάδες Τούρκοι κομάντος. Η απόσταση όπου έχουν διεισδύσει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στη Συρία κυμαίνεται από ένα χιλιόμετρο έως δέκα.

Το πολιτικό «παιχνίδι»

Στο πολιτικό πεδίο παίζεται ένα περίπλοκο παιχνίδι στο εσωτερικό της αμερικανικής διοίκησης, το οποίο καταλήγει σε μια ιδιότυπη διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ο πρόεδρος Τραμπ δέχεται συνεχή «πυρά» τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από σημαντικό μέρος των Ρεπουμπλικανών, μετά την απόφασή του να δώσει πράσινο φως στον Ερντογάν για την τουρκική εισβολή.

Να σημειωθεί επίσης η έντονη κινητοποίηση του εβραϊκού λόμπι υπέρ των Κούρδων. Αυτή η πολιτική πίεση μεταφέρεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντιδρά δυναμικά.

Η χτεσινοβραδινή έκρηξη τουρκικής οβίδας κοντά σε αμερικανικό φυλάκιο στη Βορειονατολική Συρία έδειξε ότι πέρα από τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν κατά αναπάντεχο τρόπο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι:

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους. Κανένας δεν έδωσε πράσινο φως στην τουρκική επιχείρηση –ακριβώς το αντίθετο. Πιέσαμε πολύ σκληρά σε όλα τα επίπεδα τους Τούρκους να μην ξεκινήσουν την επίθεση».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απείλησε με κυρώσεις την Τουρκία με «σκληρές κυρώσεις» για την εισβολή στη Συρία.

«Οι ΗΠΑ θα παραλύσουν την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα το παρακάνει», είπε χαρακτηριστικά.

 Η τουρκική απάντηση

Η απάντηση της Τουρκίας δεν άργησε να έρθει. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι:

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε σε όλα τα επίπεδα κατά την έναρξη της επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης. Ο στόχος και η εμβέλεια της επιχείρησης είχαν κοινοποιηθεί στη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αυτός ο αγώνας θα διεξαχθεί με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε κίνηση που θα γίνει ενάντια σε αυτόν τον αγώνα, θα αντιμετωπιστεί με μια πολλαπλές απαντήσεις, στο πλαίσιο της πλήρους αμοιβαιότητας.

Οι Ευρωπαίοι

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν και αυτές να παρέμβουν στις εξελίξεις. Η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί το ταχύτερο, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του ISIS, καθώς και να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Επίσης, η Σουηδία έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία.

cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση