HomeHL-9Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της σχολικής στέγης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της σχολικής στέγης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράσταση διαμαρτυρίας στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Ενόψει της κινητοποίησης αυτής, η Ένωση Γονέων Μαθητών αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου καλεί Συλλόγους γονέων και τους γονείς να παραβρεθούν μαζικά τη ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 στις 5:30 το απόγευμα στη ΛΟΤΖΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, όπου θα συζητηθεί, μετά από αίτημα των συλλόγων γονέων της περιοχής που είχε κατατεθεί από τον Απρίλη (!), το οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης στη Νέα Αλικαρνασσό.

Τα προβλήματα που αφορούν τη σχολική στέγη είναι τεράστια : η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, οι μικρές και λίγες τάξεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας, κλπ.

Οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, όπως νέου γυμνασίου και δημοτικών, είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Τα παιδιά μας κάνουν μάθημα μέσα σε ανέλεγκτα κτίρια, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Η ασφάλεια των παιδιών σε περίπτωση σεισμού, η λειτουργικότητα των σχολείων, ως παιδαγωγικά διδακτήρια, είναι αναγκαία – πολύ δε περισσότερο σήμερα – που απαιτείται η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των παιδιών στα σχολεία.

Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να καταγράψει την πραγματική κατάσταση των προβλημάτων και να δώσει άμεσες λύσεις, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε από τις προηγούμενες, ούτε από τη νυν δημοτική αρχή.

Διεκδικούμε:

· Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος Γυμνασίου, 5ου Δημοτικού,

2ου & 7ου Νηπιαγωγείου με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

· Να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα, αλλά και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολική στέγη.

· Να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.

· Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεσα αποκατάσταση ασφάλειας των κτιρίων.

· Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.

· Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου και αξιοποίηση νέων χώρων, όπως η ΣΕΑΠ, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών για απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό.

· Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση