HomeHL-9Κινητοποίηση για το ΚΕΘΕΑ και στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση για το ΚΕΘΕΑ και στο Ηράκλειο

Από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινητοποίηση διοργανώνει το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, με αφορμή τις δυσμενείς εξελίξεις για τον φορέα.

Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στα Ενετικά Νεώρια. Στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της κινητοποίησης επισημαίνονται τα εξής:

Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τις φωνές μας σε δυνατή κραυγή:
ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΚΑΙ ΟΧΙ
ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Όλοι μαζί  στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:

• την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
• τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης , που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
• την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
• την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Μαζί μας την Τετάρτη φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας”.

kethea

Ψήφισμα από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Ψήφισμα ενάντια στην “επίθεση” της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απόφαση της κυβέρνησης με την οποία επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε μια διαφορετική κουλτούρα οργάνωσης και διοίκησης υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Κουλτούρα και πρακτική οι οποίες έχουν δοκιμαστεί για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, στη συλλογικότητα και το διάλογο.

Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης. Η καταστρατήγησή τους παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.
Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές, που προτίθεται να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του φαινόμενου.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση