HomeHL-GreeceΑυστηρές ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη για τους μετανάστες, μετά το χάος

Αυστηρές ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη για τους μετανάστες, μετά το χάος

Οχι σε όλα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μεγάλη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ρυθμίσεις που αποφάσισαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό- προσφυγικό -το οποίο παίρνει διαστάσεις που κινδυνεύουν να δυναμιτίσουν τον κοινωνικό ιστό- έχει να κάνει κυρίως με την φιλοσοφία της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή αυστηροποίηση όλων των διαδικασιών. Να μπεί ένα τέλος στην «Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι».

Για αυτό και προωθείται αυστηρή φύλαξη των συνόρων, αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους παράνομους μετανάστες- που θα παραμένουν σε κλειστούς χώρους και θα επιστρέφουν στις χώρες τους με γρήγορες διαδικασίες- καθώς και πιο ορθολογική εφαρμογή των διαδικασιών παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Η Αυγή βλέπει Σαλβίνι και Ορμπαν

Η κάθετη διαφωνία προκύπτει και από τον τίτλο στην Αυγή, που κατηγορεί τους κυβερνητικούς ως «Ακροδεξιούς και Επικίνδυνους», με την προσθήκη οτι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα «στα πρότυπα του Σαλβίνι και του Ορμπαν»! Τους δύο ευρωπαίους πολιτικούς δηλαδή, που έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους, την μη αποδοχή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τους.

Η βασική κατηγορία που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ- παρά το γεγονός οτι τα κύματα των προσφυγικών ροών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές της Ελλάδας και των νησιών-, είναι ότι δεν αντιμετωπίζει «με ανθρωπισμό» το πρόβλημα των μεταναστών- προσφύγων, όπως γράφει η εφημερίδα του κόμματος στο κύριο της άρθρο.

Γι αυτό και η κατηγορία που απευθύνει η Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση, οτι βάφτισε αυθαίρετα το θέμα «μεταναστευτικό πρόβλημα», και όχι «προσφυγικό», ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει αυστηρές ρυθμίσεις.

Αγνοώντας οτι η μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων πλέον, δεν είναι άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες, αλλά οικονομικοί μετανάστες από την Βόρειο και την Υποσαχάρια Αφρική που δεν δικαιούνται άσυλο. Ούτε μπορούν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ούτε να βρουν εργασία στην Ελλάδα, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες.

Οι οικονομικοί μετανάστες εκτιμούνται σε ποσοστό 75% των συνολικών αφίξεων, ανέφερε σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες

Στα αυστηροποιημένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο προβλέπονται «κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» για τους αποδεδειγμένα οικονομικούς μετανάστες, που θα επιστρέφονται με γρήγορες διαδικασίες στις πατρίδες τους. Αυτό άλλωστε επιβάλει και ο νόμος. Δηλαδή όσοι είναι παράνομοι, οικονομικοί μετανάστες, θα κρατούνται, έως ότου απελαθούν, σε γρηγορότερους χρόνους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει σημαία του την Αμυγδαλέζα, σαν στρατόπεδο κράτησης που προσβάλει τον ανθρωπισμό, έχει μια φυσικά απέχθεια για τα κλειστά κέντρα. Γι αυτό και στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αντιμεταναστευτικό μένος»:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές».

Ενώ από κοντά και η Αυγή γράφει οτι «τα κριτήρια διαχωρισμού των ανθρώπων, πέρα από το σαφώς ρατσιστικό της «εθνικότητας», θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση «να παρακάμψει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων». Με άλλα λόγια πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν όλοι στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ειρωνείες Τσίπρα

Εξίσου ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, και κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακές παρεμβάσεις με στόχο το συντηρητικό ακροατήριο, με τις εκκενώσεις των καταλήψεων όπου είχαν βρει καταφύγιο οι μετανάστες.

«Ευτυχώς θα μπορούμε τώρα να κοιμόμαστε ήσυχοι», είχε σχολιάσει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter, χωρίς όμως κανείς από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μία απάντηση στο καίριο ερώτημα: Είναι η λύση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό οι καταλήψεις κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας; Με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγιεινή, την τήρηση του νόμου αλλά και τον ανθρωπισμό, με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες- μετανάστες. Αυτό σχολίασε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τον τερματισμό των καταλήψεων. Οι φωτογραφίες όμως των κτηρίων που εκκενώθηκαν δείχνουν αχούρια, άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία. Εκεί λοιπόν «τα μικρά παιδιά και οι μάνες» κατά ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να μένουν;»

Να μην επιστρέψει κανένας

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την ιδέα των επαναπροωθήσεων σαν την πιο σοβαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει από το κύμα των μεταναστών που κατακλύζουν τα νησιά, μαζί με τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες, φαίνεται και από την αντίδρασή του στον κατάλογο των «ασφαλών τρίτων χωρών» που θέλει να ετοιμάσει η κυβέρνηση. Δηλαδή χωρών που δεν υπάρχει πόλεμος η εμφύλιος και όπου οι μετανάστες (πχ από την Βόρεια Αφρική) θα μπορούν να επιστρέψουν χωρίς κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

«Προβλέπουν, γράφει η ανακοίνωση, κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή».

Γι αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως κατήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης «κατάφερε σε τρία χρόνια να πραγματοποιήσει μόνο 1806 επιστροφές».

Διαδικασίες εξπρές

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη είναι και η επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση η την άρνηση της χορήγησης ασύλου. Αφού σήμερα για να τελεσιδικήσει η απόφαση περνούν μήνες, ενώ όσων οι αιτήσεις κινδυνεύουν να απορριφθούν, εξαφανίζονται στην ενδοχώρα χωρίς η Αστυνομία να είναι σε θέση να τους εντοπίσει.

Οι ταχύτερες διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για την εξέταση των προσφυγών για το άσυλο, και αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι:

«Μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση, ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας».

Μάλτα γιόκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, λανθασμένα, οτι υπάρχει μηχανισμός που επιτρέπει την μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούτων ασύλου σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι δεν φροντίζει να εκμεταλλευτεί τις ευρωπαικές συμφωνίες. Η ανακοίνωση του κόμματος ήταν καταπέλτης:

«Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διέψευσε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Μάλτα «σημειώσαμε πρόοδο στην κατάρτιση του πλαισίου για μια σειρά μόνιμων και δομικών συμφωνιών», επεσήμανε ο Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Τίποτα δεν έχει υπογραφεί ή συμφωνηθεί. Στόχος ήταν να προετοιμάσουμε ένα έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο (των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ)», πρόσθεσε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση