HomeΚΡΗΤΗΑγιογράφος ετών… 14

Αγιογράφος ετών… 14

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όποιος περνάει τις τελευταίες ημέρες από την Πύλη του Αγίου Γεωργίου μένει με το στόμα ανοιχτό. Το βλέμμα του μαγνητίζουν τα έργα του Μαρίνου Τσακούμη και η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν πληροφορηθεί πως ο καλλιτέχνης είναι μόλις 14 ετών…

CACHE_500X300_1_1148415Τα έργα του δε συμβαδίζουν με το νεαρό της ηλικίας του, αλλά έχουν πάθος και δυναμική ενήλικου καλλιτέχνη. Ιδιαίτερα τα πρόσωπα στους πίνακές του χαρακτηρίζονται από δυνατή και μοναδική έκφραση.

Ο Μαρίνος Τσακούμης ξεκίνησε να ζωγραφίζει συστηματικά από την ηλικία των 10 ετών. Ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι δείγματα του ταλέντου του είχαν δει από πολύ νωρίς…

Όπως λέει στη «Νέα Κρήτη» η μητέρα του Κατερίνα, ο Μαρίνος από όταν ήταν ακόμα μωρό είχε φροντίσει να δείξει τις καλλιτεχνικές του τάσεις. Πριν ακόμα μιλήσει, ζωγράφιζε ζωάκια, πολύ προχωρημένα για την ηλικία του. Η μητέρα του, βλέποντας την εξέλιξη που είχε με το χρόνο το παιδί, το πήγαινε σε διάφορα εργαστήρια ζωγραφικής, τα οποία όμως δεν τον κάλυπταν.

Ο Μαρίνος είχε αρχίζει να σκιτσάρει εκκλησίες και να ζωγραφίζει αγίους… Οι δικοί του άνθρωποι, βλέποντας το ταλέντο του, θέλησαν να του δώσουν ώθηση, όμως ήταν δύσκολο να βρεις αγιογράφο που να δέχεται μαθητές… δημοτικού!

CACHE_500X300_1_1148414Ακόμα και η σημερινή δασκάλα του Μαρίνου, η κ. Μαρία Τριγώνη, πριν αναλάβει το παιδί ήταν διστακτική. Μετά που του μίλησε και αντιλήφθηκε τη συνειδητότητα της επιλογής, δέχτηκε να τον αναλάβει όταν πήγαινε στην Στ’ Δημοτικού. Η συνεργασία τους μετράει τρία χρόνια τώρα…

Όπου κι αν πάει ο 14χρονος Μαρίνος έχει μαζί του ένα μπλοκ. Φτιάχνει πορτρέτα, σχεδιάζει εκκλησίες, ζωγραφίζει ό,τι βρεθεί στο διάβα του που του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Κι όταν σωθούν οι σελίδες του μπλοκ, αυτοσχεδιάζει: Βγάζει το νάιλον από τη συσκευασία του φρουτοχυμού που πίνει και σχεδιάζει εκεί πάνω…Όταν ρωτάμε τη μητέρα του Μαρίνου για το πώς νιώθει που το παιδί της σε τόσο μικρή ηλικία φτάνει να κάνει ατομική έκθεση, μας απαντά: «Θα μπορούσα να πω ότι νιώθω πολύ υπερήφανη, όμως κι αυτό είναι λίγο».

Εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς του 14χρονου είναι και οι καθηγητές του στο Καλλιτεχνικό Σχολείο. Πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τις τελευταίες ημέρες από την Πύλη του Αγίου Γεωργίου για να θαυμάσουν τα έργα του Μαρίνου. Από τις πύλες της έκθεσης πέρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, δηλώνοντας το θαυμασμό του για τη δουλειά του μικρού Μαρίνου.

Όταν τον ρωτούν ποιο είναι το αγαπημένο του έργο, αναφέρεται σε μια αγιογραφία της Παναγίας, κι όταν του ζητούν να μάθουν το γιατί, λέει επειδή «είναι η Αγία των Αγίων, η μητέρα όλων, η Παναγία μας».

Εκτίθενται 42 έργα του έως την Παρασκευή

CACHE_500X300_1_1148416Η έκθεση με τα έργα ζωγραφικής-αγιογραφίας του ταλαντούχου μαθητή της Β’ τάξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Ηρακλείου θα φιλοξενείται στην Πύλη Αγίου Γεωργίου (πλατεία Ελευθερίας) έως την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιουνίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Η ατομική έκθεση του Μαρίνου Τσακούμη περιλαμβάνει 42 έργα, κυρίως αγιογραφίες, καθώς και αρκετά σκίτσα εκκλησιών από τις πρώτες του καλλιτεχνικές ενασχολήσεις.

neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση