HomeHL-WorldΣτην «πυρά» ο Τραμπ με κατηγορίες για «προδοσία»

Στην «πυρά» ο Τραμπ με κατηγορίες για «προδοσία»

Πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο Λεβίσνκι, Πρόεδρος των ΗΠΑ υπό έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έφεραν νέα – μεγάλη- κρίση στην Αμερικανική κυβέρνηση, καθώς οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσαν την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου, για την οποία εργάζονται έξι επιτροπές του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς, πως ζήτησε από τον Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για να πάρει το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς και να διεκδικήσει τις εκλογές του 2020. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του γιου του Μπάιντεν, του Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος εργάζεται σε εταιρία φυσικού αερίου της χώρας (η εταιρία Burisma Holdings που έχει τα κεντρικά της γραφεία ωστόσο, στη Λεμεσό της Κύπρου).

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έρχονται σε μια ακόμη σύγκρουση, με «πρωταγωνιστή» τον Τραμπ, ο οποίος άκουσε την Νάνσι Πελόζι να ανακοινώνει πως ξεκινούν έρευνες για να διαπιστωθεί αν όντως ο μεγιστάνας έχει πράξει τα όσα τον κατηγορούν, κάτι που θα μπορούσε να τον καθαιρέσει, όπως πιστεύουν, από την Προεδρία των ΗΠΑ. «Ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής» του κ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές, κατηγορώντας τον Τραμπ για υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας και παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

«Οι ενέργειες της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν ένα επαίσχυντο γεγονός ότι ο Πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του, πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και πρόδωσε την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι, που στις δηλώσεις της χρησιμοποίησε τρεις φορές την λέξη «προδοσία».

Η καταγγελία ενός μυστηριώδους άνδρα…

Η ιστορία ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Ατκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία έκρινε ως «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ από τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου. Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και τον γιο του, Χάντερ, αλλά είπε ότι δεν άσκησε πιέσεις.

Τραμπ: Ανόητο κυνήγι μαγισσών

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, δεν άφησε αναπάντητα τα όσα τον κατηγορούν και έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «ανοησίες» από πλευράς Δημοκρατικών. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως, επέβαλε την ακύρωση των συναντήσεών του, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ, όπου μεταξύ αυτών ήταν και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια συνάντηση που ακυρώθηκε μία ώρα πριν πραγματοποιηθεί, καθώς την πρόλαβαν οι εσωτερικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

«Ο Πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», είπε η Πελόζι, με τον Τραμπ να απαντάει και μάλιστα οργισμένα σε μερικά από τα tweets του.

«Μια τόσο σημαντική ημέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόση πολύ δουλειά και τόση επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν σκοπίμως να την διαλύουν και να την απαξιώσουν με περισσότερες έκτακτες ειδήσεις με ανοησίες ενός Κυνηγιού Μαγισσών» έγραψε ο Τραμπ στο twitter και αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να το πιστέψετε;».

Εκανε λόγο μάλιστα και για «Προεδρική παρενόχληση» από μεριάς Δημοκρατικών.

Πρώτος Πρόεδρος υπό έρευνα μετά το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Η έρευνα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η πρώτη που γίνεται για Αμερικανό Πρόεδρο μετά από 31 χρόνια. Τελευταία φορά ήταν το 1998, όταν ο τότε Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, βρέθηκε κατηγορούμενος για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, σχετικά με την παράνομη σχέση του με την Μόνικα Λεβίνσκι. Τότε, η Βουλή είχε ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.

Τραμπ: Θα δώσω στη δημοσιότητα τις ομιλίες

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποσχέθηκε πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι, κάτι το οποίο φαίνεται πως θα γίνει ως το τέλος της εβδομάδας, όπως διέρρευσε και από εκπρόσωπο του Οίκου. Ο Τραμπ έχει παραδεχθεί πως συζήτησε για τον Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να τον πιέσει να ξεκινήσει έρευνα που θα ζημίωνε τον πολιτικό του αντίπαλο. Μάλιστα κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τον Τραμπ και έκαναν επίθεση στην Πελόζι, για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Από πλευράς Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν είπε πως θα στηρίξει την πρόταση καθαίρεσης αν αποδειχθούν αληθείς οι κατηγορίες, ενώ την όλη διαδικασία στηρίζουν γερουσιαστές όπως οι Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Κάμαλα Χάρις, Κόρι Μπούκερ κ.α.

Τον τελευταίο λόγο οι Ρεπουμπλικάνοι

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς έχουν την πλειοψηφία. Δεν θα έχουν τον τελευταίο λόγο ωστόσο, καθώς στην Γερουσία που καλείται να πάρει την τελική απόφαση, η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς, που αναμένεται να στηρίξουν μαζικά τον Τραμπ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση