HomeΚΡΗΤΗΣε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο

Σε στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο

Προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αυριανή κινητοποίηση, στην οποία κατέρχονται οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα του Δήμου Ηρακλείου στηρίζει το ΠΑΜΕ Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο και τη συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στη λεωφόρο Κνωσού, στη μία μετά το μεσημέρι, επισημαίνονται τα εξής:

«Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ηρακλείου στέκεται αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του δήμου Ηρακλείου. Ενισχύουμε την προσπάθειά τους για την κατάργηση των άθλιων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «ωφελούμενους» και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να συμπαρασταθούν σε αυτόν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για όλους με πλήρη δικαιώματα. Δίνουμε το παρόν στην αυριανή κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά, όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο μεγάλος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την κινητικότητα και την απουσία προκηρύξεων για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση /υποβάθμιση των υπηρεσιών. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αφενός μεν ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης δημόσιων δομών, ένα σχέδιο που έχουμε δει να υλοποιείται σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με αρχική στόχευση την καθαριότητα, έτσι ώστε το κόστος της λειτουργίας της να περνά στους πολίτες, αφετέρου δε η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εργαζόμενους που ήδη υπηρετούν και η καθιέρωση κάθε μορφή ελαστικής εργασίας (κοινωφελή, με αντίτιμο, μαθητεία, ΕΣΠΑ κ.α.). Αυτή είναι η πραγματικότητα είναι σχεδιασμένη χρόνια πριν για μας και τα παιδιά μας και αυτή πρέπει να αντιπαλέψουμε.

Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας,ώστε να σταματήσει αυτό το αίσχος,που τους μόνους που βολεύει είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά,ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και τιςπλειοψηφίες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που εφαρμόζουν κάθε φορά την κυβερνητική πολιτική και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Προκλητικά κλείνουν τα μάτια στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Προκλητικά παραγνωρίζουν το γεγονός ότι στην ουσία οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι,όχι μόνο όσο αφορά τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τα δικαιώματά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης όσων βρίσκουν δουλειά. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η επιστροφή στην «κανονικότητα», που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η «ανάπτυξη για όλους» που προωθεί η ΝΔ. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Η επίθεσή τους έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων.

Με διαρκείς και συνεπείς ταξικούς αγώνες, έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις εργασίες των συμβασιούχων στα κοινωφελή προγράμματα, κυρίως σε θέματα όπως οι ημέρες αδειών, η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, οι θέσεις απασχόλησης κ.α. Αυτές οι κατακτήσεις δείχνουν ότι μόνο μέσα από συνεπείς ταξικούς αγώνες, εκεί όπου το σωματείο μπαίνει μπροστά,δεν συμβιβάζεται με την κατάσταση,καλύπτει τους εργαζόμενους και διεκδικεί από την κυβέρνηση-την περιφέρεια – το δήμο,μόνο αυτός ο δρόμος φέρνει κατακτήσεις και ανάσες ανακούφισης.

Συνάδελφοι καμία υποχώρηση και καμία ηττοπάθεια. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που δικαιούμαστε. Τον21ο αιώνα δεν θα γίνουμε σκλάβοι ξανά. Διεκδικούμε το δικαίωμα σε σταθερή, μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς.

Συνάδελφοι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν υπερασπίζονται όλοι τα ταξικά μας συμφέροντα. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, δηλαδή της Ομοσπονδίας στους δήμους, με το να μην εγγράφει τους συμβασιούχους στη δύναμή της, αποδυναμώνει στην ουσία τη διεκδίκηση των αιτημάτων. Τα σωματεία που εγγράφουν στη δύναμή τους τους συμβασιούχους, αποκλείονται από τις εργασίες της. Ξεσκεπάστε το ρόλο τους. Απομονώστε τους.

Οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ, μαζί με αυτές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Έδωσαν και δίνουν την μάχη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην βρεθεί ακάλυπτος, έξω από το σωματείο του! Ο αγώνας είναι κοινός.

Παλεύουμε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα.
  • Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετίες. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις).
  • Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.
  • Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος
  • Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση