HomeHL-WorldΜπόρις Τζόνσον: Ολοταχώς προς άτακτο Brexit

Μπόρις Τζόνσον: Ολοταχώς προς άτακτο Brexit

ΕΕ: Είμαστε έτοιμοι, εσείς θα χάσετε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις είναι, το τελευταίο διάστημα, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Κομισιόν και Βρετανία για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαξαγωγή του Brexit. Οι τελευταίες, ωστόσο, δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, με τις οποίες φανερώνει τις προθέσεις του για ένα άτακτο διαζύγιο, επιτείνουν το καθεστώς αβεβαιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε, από τη μεριά της, μια θέση που δεν είχε λάβει στο παρελθόν. Εξέφρασε τοποθέτηση, με την οποία διαφοροποιείται από τη στάση που κρατούσε τον προηγούμενο καιρό. Διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και πως η Βρετανία θα υποφέρει πιο πολύ απ΄όλους σε ένα τέτοιο σενάριο.

Μιλώντας στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία δεν θα ήταν ποτέ το σενάριο που θα προτιμούσε η ΕΕ και πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν επιπλέον προετοιμασίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο.

«Αυτό θα προκαλέσει προφανώς σημαντική αναστάτωση τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις και αυτό θα έχει έναν σοβαρό αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε η Μπερτό αναφερόμενη σε ενδεχόμενο αιφνίδιο διαζύγιο.

«Θα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος για το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι για την ΕΕ των 27 χωρών».

Υπενθύμισε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πει ότι στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία «οι Βρετανοί θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι».

Μπόρις Τζόνσον: «Θα αποχωρήσουμε όπως και να’χει στις 31 Οκτωβρίου»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε, με τη σειρά του, τη Γερμανία και τη Γαλλία να συμβιβαστούν στο θέμα του Brexit, προειδοποιώντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, αν είναι απαραίτητο.

«Θα είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου – είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. «Ασφαλώς οι φίλοι και εταίροι μας στην άλλη πλευρά της Μάγχης δείχνουν κάποια απροθυμία να αλλάξουν τη θέση τους -δεν πειράζει, είμαι πεπεισμένος ότι θα το πράξουν».

Όταν ερωτήθηκε τι θα επιτύχει με τις επισκέψεις του αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο Τζόνσον δήλωσε: «Ελπίζω ότι θα συμβιβαστούν -είδαν ότι το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης, το backstop απλώς δεν λειτουργεί, δεν είναι δημοκρατικό. Ελπίζω ότι θα δουν πως αρμόζει να συμβιβαστούν».

«Θέλω μια συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε με τους φίλους και εταίρους μας για να επιτύχουμε μια συμφωνία, όμως αν θέλεις μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ταυτόχρονα να ετοιμάζεσαι για να αποχωρήσεις χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση