HomeHL-CultureΟι “Πρόσφυγες” του Μανώλη Συλλιγάρδου παρουσιάζονται στη Νεάπολη

Οι “Πρόσφυγες” του Μανώλη Συλλιγάρδου παρουσιάζονται στη Νεάπολη

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή και ο συγγραφέας, Διευθυντής Δασών Λασιθίου, Μανώλης Συλλιγάρδος, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου (Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.) διοργανώνουν την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η κα Μαρία Σεργάκη (φυσικός – τ. προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.Ν. Λασιθίου). Η κα Έφη Μπουκουβάλα (φιλόλογος-ψυχολόγος) και ο κος Κωστής Μαυρικάκης (πολιτικός μηχανικός) θα πραγματοποιήσουν ιστορική & λογοτεχνική ανάλυση του βιβλίου. Ανάγνωση κειμένων: Άννα Καραγιαννάκη (δημοσιογράφος) και Νίκος Τζώρτζης (ραδιοφωνικός παραγωγός).

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους: Μιχάλη Κλώντζα, π΄ Γεώργιο Τζάβλα και Κάλλια Χουρδάκη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Δυο οικογένειες, δυο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα. Όταν ο Χασάν και η αποδεκατισμένη οικογένειά του αναγκάζονταν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Συρίας, κανείς τους δεν φανταζόταν πως τα όσα θα συναντούσαν στη διάρκεια της πορείας τους θα άλλαζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων. Πατώντας στα ιστορικά χνάρια της οικογένειας Αμπατζόγλου, που έζησε στη Σμύρνη και βίωσε τον διωγμό του 1922, με τα μέλη που επέζησαν να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, οι πρόσφυγες της Συρίας «διηγούνται» μια νεότερη ιστορία ξεριζωμού. Έναν αγώνα για επιβίωση και μια προσπάθεια για αξιοπρεπή ζωή.

Σμύρνη, Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
Συρία, Τουρκία, Λέσβος, Αθήνα, Ειδομένη, Σκόπια, Μόναχο.

Δυο οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο με διαφορά ενενήντα χρόνων, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να κρίνουν τις ζωές τόσο των ίδιων, όσο και των ανθρώπων γύρω τους.

Η μοίρα και το παρελθόν θα ενώσουν με μια αναπάντεχη «συγγένεια» τους ξεριζωμένους, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μπροστά σε ένα ιστορικό έργο Τέχνης: τον πίνακα του Ντελακρουά που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

manolhs-sylligardos

O Mανώλης Συλλιγάρδος, με καταγωγή από τη Βουλισμένη της Νεάπολης Κρήτης, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της επαρχίας Μεραμπέλλου Λασιθίου. Ο πατέρας του Νίκος Συλλιγάρδος ή “Κόκκινος”, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ, έφυγε πολύ νωρίς από την ζωή, όταν ο γιός του ήταν δέκα χρόνων. Οι γονείς του, βαθιά Δημοκράτες με πίστη στο Θεό αλλά και στην αξία της ελευθερίας, του έδωσαν τα πρώτα σκιρτήματα πατριωτικής συνείδησης.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Υπηρετεί στη Δασική Υπηρεσία ως Δασολόγος από το 1985 και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Δ/ντής Δασών Νομού Λασιθίου.

Έχει γράψει το ιστορικό μυθιστόρημα «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ», το οποίο έχει εκδοθεί από τη «Συλλεκτική Πένα» το 2016. Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες με θέματα επιστημονικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου και συμμετέχει ως ομιλητής σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Είναι πνεύμα ανήσυχο με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές ευαισθησίες. Ευελπιστεί να συνεχίσει το γράψιμο που αποτελεί ένα ανοικτό παράθυρο, για να ελευθερώνει αυτά που τόσα χρόνια έκρυβε μέσα του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση