HomeHL-9Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης καθημερινότητα σε ένα χειρουργείο

Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης καθημερινότητα σε ένα χειρουργείο

Ο αναπληρωτής καθηγητής ΩΡΛ Μανώλης Προκοπάκης έσωσε ηλικιωμένο ασθενή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν έρχεται η στιγμή να εισαχθούμε εμείς οι ίδιοι ή κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός μας στο χειρουργείο, η αγωνία της έκβασης είναι αναπόφευκτη. Ο ασθενής αφήνεται στα χέρια χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, που δίνουν τον δικό τους αγώνα, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές.

Συγκλονιστικές στιγμές από ένα απαιτητικό χειρουργείο με σωτήρια έκβαση για έναν ηλικιωμένο ασθενή μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook με τους ψηφιακούς φίλους του ο αναπληρωτής Καθηγητής ΩΡΛ κ. Μανώλης Προκοπάκης.

Στο διάρκειας περίπου δύο λεπτών βίντεο βλέπουμε τη διάχυτη ένταση με την οποία βιώνουν την αντιμετώπιση ενός σοβαρού περιστατικού γιατροί και νοσηλευτές γύρω από το χειρουργικό τραπέζι.

Μιλώντας στο cretapost ο κ. Προκοπάκης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο απαιτητικό περιστατικό που αφορούσε σε ηλικιωμένο ασθενή ο οποίος παρουσίαζε έντονη δύσπνοια. Με το σύμπτωμα αυτό εισήχθη αρχικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου οι πνευμονολόγοι διαπίστωσαν ότι ξένο σώμα είχε εγκλωβιστεί στον διάμεσο βρόγχο του δεξιού πνεύμονα του ασθενούς. Στη συνέχεια ακολούθησαν προσπάθειες απομάκρυνσης του σώματος με τη χρήση εύκαμπτου βρογχοσκοπίου χωρίς όμως αποτέλεσμα, τόσο στο Βενιζέλειο όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου μεταφέρθηκε κατόπιν ο ηλικιωμένος άνδρας.

Εν τέλει, ο αναπληρωτής Καθηγητής ΩΡΛ κατάφερε με τη χρήση άκαμπτου βρογχοσκοπίου να απομακρύνει από τον πνεύμονα του 70χρονου ασθενούς το ξένο σώμα στη διάρκεια 120 αγωνιωδών δευτερολέπτων.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Προκοπάκη στο Facebook:

choris-titlo

Όπως αποδείχθηκε στον δεξιό πνεύμονα του ηλικιωμένου είχε εγκλωβιστεί κόκκαλο από παϊδάκι σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γίνει αντιληπτό από τον ίδιο.

«Το περιστατικό ήταν απαιτητικό» λέει στο cretapost ο κ. Προκοπάκης «καθώς ο ασθενής παρουσίαζε επιπλοκές από την καρδιά και τους πνεύμονες. Για τον λόγο αυτό στο χειρουργείο ήταν παρόντες τρεις ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι. Αφού απομακρύναμε το κόκκαλο με το άκαμπτο βρογχοσκόπιο ο ασθενής εισήχθη για λίγες μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο».

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής Καθηγητής ΩΡΛ, ερωτηθείς σχετικά, όταν κάποιο ξένο σώμα εγκλωβιστεί στους πνεύμονες και δεν γίνει άμεσα αντιληπτό προκαλεί δύσπνοιες και συνεχείς σοβαρές πνευμονίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση