HomeHL-EconomyΣτο Ενιαίο Επικουρικό συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΕΤΕ

Στο Ενιαίο Επικουρικό συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της ΕΤΕ

Η τροπολογία του υπ. Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατατέθηκε τροπολογία με την οποία εντάσσονται στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων ΕΤΕΑΕΠ, οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ -0,83%.

Να σημειωθεί ότι, οι περίπου 17.500 συνταξιούχοι της Εθνικής είναι εδώ και 18 μήνες χωρίς επικουρική σύνταξη, βρισκόμενοι σε δικαστική διαμάχη με την Διοίκηση της Τράπεζας για την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ. Εχθές, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό open ο κ. Πετρόπουλος είπε πως “οι συνταξιούχοι της Εθνικής τράπεζας θα πάρουν επιτέλους επικουρική σύνταξη” και κάλεσε την ΝΔ να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, για τη διασφάλιση των επικουρικών των συνταξιούχων της Εθνικής, έχει γίνει μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και η Εθνική τράπεζα θα καταβάλλει για 5 χρόνια συμμετοχή 40 εκατ. ευρώ ετησίως, πλέον των απαιτούμενων εισφορών.

Βάσει της προτεινόμενης διάταξης, το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019 και για όσο χρονικό διάστημα εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη την διαχείριση και καταβολή των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της Εθνικής. Προβλέπεται μάλιστα συντελεστής αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των παροχών, που σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, θα οδηγήσει σε συντάξεις κοντά στο 55% με 60% αυτών που κατέβαλλε το ΛΕΠΕΤΕ. Μάλιστα, για το 2018, η διάταξη προβλέπει ότι η τράπεζα αναλαμβάνει την καταβολή των αντίστοιχων ποσών, σε 5 δόσεις.

Η πρώτη, θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2020. Η ΕτΕ και οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης (7% από 1/1/2019 έως 31/5/2019 και 6,5% εφεξής) ενώ η τράπεζα θα δίνει επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατ αρχήν για μια 5ετία (2019-2023). Από το 2024 και μετά ο επιπλέον πόρος θα καθοριστεί με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019 (1/1/2019 έως 31/5/2019) η ΕτΕ καταβάλλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους.

Η σύνταξη των εργαζόμενων θα υπολογιστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, η μέση σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους εκτιμάται σε 354 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση απολαβή για εργαζόμενους που θα βγουν σε σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ υπολογίζεται σε 488 ευρώ το μήνα, καθώς ο υπολογισμός θα γίνει με βάση του Ν. Κατρούγκαλου και το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών τους.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του προϋπολογισμού του Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. – ν.π.δ.δ./ Φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) ετήσια δαπάνη, που προέρχεται από τη διαφορά μεταξύ του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που θα αποδοθούν από την Ε.Τ.Ε Α.Ε. και τους ασφαλισμένους της στο εν λόγω Ταμείο και του ύψους της επικουρικής σύνταξης που θα καταβληθεί στους ανωτέρω δικαιούχους. Η δαπάνη αυτή για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 15,8 εκατ. ευρώ, 15,3 εκατ. ευρώ, 14,3 εκατ. ευρώ, 14 εκατ. ευρώ και 14,4 εκατ. ευρώ περίπου αντιστοίχως».
euro2day.gr