Καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς, καθώς με βάση τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, τα Πρωτοδικεία της Κρήτης θα ανακηρύξουν επίσημα τους υποψήφιους συνδυασμούς.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που ακολούθησε της επίσημης κατάθεσης των ψηφοδελτίων από τους επικεφαλής των συνδυασμών, οι δικαστικές αρχές στα Πρωτοδικεία εξετάζουν τους φακέλους με τις κατατεθείσες υποψηφιότητες για να διαπιστωθεί όταν δεν υπάρχουν λάθη ή κωλύματα.

Όπως προβλέπεται, η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σήμερα οπότε και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των Πρωτοδικείων σχετικά με την ανακήρυξη των συνδυασμών τα ψηφοδέλτια των οποίων θα βρουν οι εκλογείς στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν.

Η ανακήρυξη στο Ηράκλειο θα γίνει το μεσημέρι στη διάρκεια ανοιχτής, δημόσιας συνεδρίασης.

Άλλες σημαντικές προθεσμίες

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, άλλες κρίσιμες ημερομηνίες για τους υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους είναι η 18η και η 24η Μαΐου. Ειδικότερα, μέχρι τα μεσάνυχτα του Σάββατου 18 Μαΐου 2019 μπορεί να καταστεί εφικτή η παραίτηση υποψηφίου, ενώ μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την προσφυγή στην κάλπη υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης αντικαταστάτης υποψηφίου.

Ηλεκτρονική υποβολή ενάντια στη γραφειοκρατία

Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας των εκλογών, εφόσον καλούμαστε να ψηφίσουμε για Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο προκαλεί αναπόφευκτα γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες. Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων αξιοποιείται η τεχνολογία και για τον λόγο αυτό λειτούργησε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών ειδική φόρμα που έπρεπε να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι με την κατάθεση των συνδυασμών.

Μέσω του συστήματος αυτού θα προκύψει η σημερινή επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών, ενώ το ίδιο σύστημα θα αξιοποιηθεί και κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων την ημέρα των εκλογών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση