HomeHL-GreeceΠώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έγινε υπουργός

Πώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έγινε υπουργός

Οι μεταμορφώσεις ενός «ευέλικτου» πολιτικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος aνέλαβε την ΔΗΜΑΡ όταν ο Φώτης Κουβέλης οδήγησε το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς στα βάραθρα, διαπραγματεύθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, έγινε βουλευτής Επικρατείας με το ΚΙΝΑΛ και τώρα μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου ανέλαβε υπουργείο και θα είναι πιθανότατα και βουλευτής Επικρατείας ξανά.

Η επιτομή της ευελιξίας για έναν νέο πολιτικό. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ζωντανό αντεπιχείρημα της φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό λόγω κρίσης. Αφού ποτέ δεν χρειάστηκε να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και πάντα ήταν στην υπηρεσία του Δημοσίου.

Μόνο 32 χρονών όταν εκδηλώθηκε η κρίση, πτυχιούχος γεωπόνος, με τις ίδιες αγωνίες και ανασφάλειες των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που κατέφυγαν στο εξωτερικό για μια δουλειά, επέλεξε την ασφάλεια του δημοσίου εργαζόμενος στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.

Υπό την ιδιότητά του αυτή υπηρέτησε ως μετακλητός υπάλληλος στην ΔΗΜ.ΑΡ (της οποίας και ήταν μέλος ιδρυτικό, όταν ο κ. Κουβέλης διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την δημιούργησε), και στην μικρή περίοδο της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε Ειδικός Γραμματέας στο ίδιο υπουργείο, μέχρι τον Ιούλιο του 2013, που η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε, λόγω ΕΡΤ, από την συγκυβέρνηση.

Η κάθετη πτώση της δημοτικότητας της ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση, οι εσωκομματικές έριδες που ξέσπασαν μεταξύ αυτών που ήθελαν επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνων που επέμεναν στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, ανάγκασαν τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κουβέλη (που είχε ήδη αρχίσει το φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα) σε παραίτηση, και τον κ. Θεοχαρόπουλο στην θέση του Γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, και σε λίγους μήνες και στην προεδρία του κόμματος, αφού επεκράτησε της ανθυποψήφιας για την θέση βουλευτού κ. Μαρίας Γιαννακάκη, που δεν έχαιρε και μεγάλης εκτίμησης στα μέλη λόγω της φιλοΣΥΡΙΖΑΙΚΗΣ της προτίμησης. Στον οποίον και εντάχθηκε, δεν εξελέγη βουλευτής του, αλλά τοποθετήθηκε Γενική Γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης…

Ο νέος Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μελετώντας τα ποσοστά του κόμματος που το 2015 ήταν μικρότερα της μονάδας, πλησίασε αρχικά το «Ποτάμι» και πρότεινε στον κ. Θεοδωράκη συνεργασία των δύο κομμάτων και την τοποθέτησή του ως… επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Κάτι που απέρριψε ο κ. Θεοδωράκης αντιτείνοντας του την διάλυση της ΔΗΜΑΡ και την προσέλευση των μελών στο Ποτάμι. Η επιμονή του Θανάση Θεοχαρόπουλου όμως με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είχε συνέχεια.

Αυτό που απέρριψε ο κ. Θεοδωράκης, έσπευσε να το δεχθεί η κ. Γεννηματά, που μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, το νέο μνημόνιο και την πορεία της χώρας σ’ εκλογές, είχε οράματα για κάτι μεγάλο και ένα θεαματικό come back. Δημιούργησε μαζί με τα ψήγματα της ΔΗΜΑΡ την «Δημοκρατική Συμπαράταξη», και… έβγαλε τον κ. Θεοχαρόπουλο βουλευτή Επικρατείας τον Σεπτέμβριο του 2015! Ο στόχος είχε επιτευχθεί.

Επέκρινε τον Κουβέλη γιατί πήρε υπουργείο!

Τον Μάρτιο του 2018, όταν ο Κουβέλης (από Πρόεδρος της Δημοκρατίας,με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσδοκούσε το ‘15…) κατάφερε να γίνει αναπληρωτής υπουργός του Καμμένου στην κυβέρνηση Τσίπρα, το άλλοτε «παιδί» του, ο κ. Θεοχαρόπουλος, ξεσπάθωσε λάβρος εναντίον του, δηλώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς ο Κουβέλης, που αποχώρησε από τον Συνασπισμό όταν απέτυχε να εκλεγεί Πρόεδρός του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και έφτιαξε την ΔΗΜΑΡ, υποκρίνεται ότι «συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εκτιμά και θέλει να συμβάλλει στην προσπάθεια Τσίπρα για την δημιουργία της νέας κεντροαριστεράς. Αυτό που επιχειρεί ο Τσίπρας- τόνιζε ο κ. Θεοχαρόπουλος- δεν είναι κεντροαριστερά, είναι ο κυνισμός της εξουσίας, στον οποίον υπέκυψε ο κ. Κουβέλης…»!

Καλομαθημένος από τις θέσεις , κομματικές και βουλευτικές, που κατέκτησε είτε δια… διορισμού (περίπτωση ΔΗΜΑΡ, στην ουσία) είτε δια τοποθετήσεως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Θεοχαρόπουλος, στα μέσα του 2018 και πάνω στις πολιτικές συγκρούσεις και τις αναδιατάξεις του σκηνικού λόγω συμφωνίας Πρεσπών, ζητάει εκ νέου από την κ. Γεννηματά, να τον διαβεβαιώσει ότι στις εκλογές (που φαίνονταν ότι δεν θ’ αργήσουν…) θα είναι εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ δεν δεσμεύεται, και αρχίζει ο… πατριωτικός ρεαλισμός του κ. Θεοχαρόπουλου, που βλέπει ότι η «λύση» του Μακεδονικού που πέτυχε ο Τσίπρας, τον βρίσκει σύμφωνο, και προτίθεται να την ψηφίσει! Η αλήθεια φυσικά είναι διαφορετική. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαπραγματεύεται τον ορισμό του και πάλι ως βουλευτή Επικρατείας.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα σ’ εκείνο τον… ορυμαγδό, τις μετατάξεις βουλευτών από κόμματος εις κόμμα, και την… «πλειοψηφία-κουρελού» που εξασφάλισε με υποσχέσεις και ανταλλάγματα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν ήδη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό με τον οποίον ζήτησε… να του υποσχεθεί ότι στις οψέποτε εκλογές θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας! Κάτι που πιθανότατα του υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας (μη θέλοντας να τον κακοκαρδίσει και προσβλέποντας στην…. θετική 151 ψήφο του σε περίπτωση εκλογής Δανέλλη στην ευρωβουλή!), αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τηρήσει (θα εκραγεί ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ!).

Ο Θεοχαρόπουλος, λοιπόν, που μόλις πριν 60 μέρες… ορκιζόταν ότι «είναι και παραμένει αντιπολίτευση!», ορκίστηκε υπουργός Τουρισμού στην θέση Κουντουρά, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για να μην κινδυνεύει η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, και ξεχνώντας βολικά αυτά που έλεγε με την υπουργοποίηση Κουβέλη περί… «κυνισμού της εξουσίας και ουδεμίας σχέσης ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά…», βγαίνει τώρα και δηλώνει ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα, πως «η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, σηματοδοτεί την… επιμονή Τσίπρα στην ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης και την δημιουργία της μεγάλης κυβερνώσας κεντροαριστεράς»!

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση