HomeΓΝΩΜΕΣΤο πλεονέκτημα του καλού καιρού στην προβολή της Κρήτης

Το πλεονέκτημα του καλού καιρού στην προβολή της Κρήτης

Επιλογή του κατάλληλου χρόνου προβολής του τόπου μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

lekkas

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc

Είναι κοινή αντίληψη όλων ότι οι καιρικές συνθήκες ενός τόπου είναι απόλυτα συνδεδεμένες με ένα πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό περιβάλλον. Εξίσου σημαντική είναι η διασύνδεση του καιρού με τον Τουρισμό καθότι οι καλές καιρικές συνθήκες προσδίδουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε τουριστικούς προορισμούς οι οποίοι διαθέτουν φυσικές ομορφιές, με αρχαιολογικούς χώρους εκτεθειμένους στο εξωτερικό περιβάλλον, με αμμώδεις παραλίες και γαλάζιες καθαρές θάλασσες. Κάθε επισκέπτης που έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι σε ένα προορισμό για τις διακοπές του, λίγο πριν την αναχώρηση από τη χώρα του, ενδιαφέρεται για τις καιρικές συνθήκες που πρόκειται να επικρατήσουν στην περίοδο που θα παραμείνει στον επιλεγμένο τόπο προορισμού του. Σπάνια θα ακυρώσει το ταξίδι του ή θα αλλάξει προορισμό μιας και θα έχει δεσμευθεί από τις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων καθώς και των καταλυμάτων διαμονής του. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε ο ίδιος είτε το γραφείο τουρισμού που έχει αναλάβει το πακέτο διακοπών του, προετοιμάζεται και δρομολογεί τις δραστηριότητες προκειμένου να απολαύσει όσο γίνεται περισσότερο την περίοδο των διακοπών του. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες αποφασίζουν για το ταξίδι τους ακόμη και την τελευταία στιγμή έχοντας δελεασθεί από κάποιο μέσο προβολής το οποίο έδειξε ένα προορισμό με ηλιόλουστες παραλίες και εξορμήσεις σε μαγευτικούς τόπους με πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Το κριτήριο του καλού καιρού αποτελεί πάντα ένα υψηλό παράγοντα επιλογής του προορισμού στη λογική του τουριστικού προϊόντος. Η διαφημιστική προβολή για προσέλκυση ενός ευρύτερου τουριστικού ρεύματος από κάποια χώρα απαιτείται να πραγματοποιηθεί στο σωστό χρόνο για να επιτύχει τα μέγιστα θετικά αποτελέσματα. Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου εξαρτάται από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο που επιχειρείτε να πραγματοποιηθεί η διαφημιστική προβολή ενός τουριστικού προορισμού ο οποίος εμφανίζει ήδη ιδανικές καιρικές συνθήκες για διακοπές. Προφανώς είναι ανώφελο να πραγματοποιείται μία διαφημιστική καμπάνια σε μία ηλιόλουστη χώρα, λόγω των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ενός τουριστικού προορισμού που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά καλοκαιρίας.

Η Χειμερινή περίοδος επομένως αποτελεί τον καταλληλότερο χρόνο για προωθητικές διαφημιστικές καμπάνιες με πακέτα διακοπών σε καλοκαιρινούς προορισμούς με φόντο τον ήλιο, τις αμμώδεις παραλίες και τις γαλήνιες θάλασσες. Εκτός όμως από την μουντή χειμερινή περίοδο η ευεξία που προκαλεί η άνοιξη συνεγείρει αισθήματα απόδρασης και αναζήτησης προορισμών για παρατεταμένες ή έστω και προσωρινές διακοπές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται στις Βόρειες Ευρωπαϊκές και Σκανδιναβικές χώρες στις οποίες επανέρχονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες με βροχές ακόμη και χιόνια, ενώ στη χώρα μας ο ανοιξιάτικος καλός καιρός με την παρατεταμένη ηλιοφάνεια και τη σταδιακή αύξηση των θερμοκρασιών προϊδεάζει ως ένας ιδανικός προορισμός διακοπών. Τα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων, ιδιαίτερα στο πεδίο των θερμοκρασιών, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εικόνα. Όπως φαίνεται από τους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες η διακύμανση των θερμοκρασιών στις Σκανδιναβικές χώρες κυμαίνεται στα επίπεδα των -5 έως 1⁰C οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας με τις μέγιστες να φθάνουν κοντά στους 8⁰C. Αντιθέτως στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται στους 12 έως 15 ⁰C και οι μέγιστες φθάνουν έως και τους 25 ⁰C με την περεταίρω τάση τους να είναι διαρκώς αυξανόμενη.
megistes-thermokrasies-elladas-vs-skandinavikon-choron
Στο τουριστικό μάλιστα μοντέλο “ ‘Ηλιος, Θάλασσα ” ,που προβάλλεται ακόμη περισσότερο ο τόπος μας, είναι ενδεικτικά τα δεδομένα που εμφανίζονται στους χάρτες θερμοκρασιών των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων. Όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες οι επιφανειακές θαλάσσιες θερμοκρασίες στη Β. Θάλασσα κυμαίνονται στους 8 έως 10⁰C και στη Βαλτική θάλασσα είναι κάτω από τους 5⁰C όταν στα Ελληνικά πελάγη οι θερμοκρασίες στις θάλασσες κυμαίνονται από τους 16 έως και τους 20⁰C.
thermokrasies-thalason-elladas-vs-vorias-ke-valtikis-thathassas
Αρκεί βέβαια αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να είμαστε προετοιμασμένοι να το εκμεταλλευόμαστε έγκαιρα προς όφελος της χώρας μας γιατί την ίδια ώρα που μπορεί να ευνοείται η χώρα μας την ίδια στιγμή είναι δυνατό και άλλες χώρες εντός της Μεσογειακής λεκάνης να εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση