HomeHL-9Άγιο Φως: «Μπάχαλο» με τη μεταφορά του – Με καθυστέρηση και στην Κρήτη

Άγιο Φως: «Μπάχαλο» με τη μεταφορά του – Με καθυστέρηση και στην Κρήτη

Μπόλικο το… παρασκήνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα «μπάχαλο» προκλήθηκε με την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανένας τον λόγο.

Η μεταφορά του έγινε μετ’ εμποδίων καθώς υπήρξαν αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής από τον αρχικό προγραμματισμό.

Πρώτη αλλαγή: Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μετέφερε το Άγιο Φως από την Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» απογειώθηκε με αρκετή ώρα καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 6.30 (ώρα που θα προσγειωνόταν στην Αθήνα).

Δεύτερη αλλαγή: Τελικά το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, την 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 8.15 το βράδυ.

Τρίτη αλλαγή: Αντί να μεταφερθεί το Άγιο Φως με ιδιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κάτι τέτοιο δεν συνέβη.  Το ελικόπτερο δεν απογειώθηκε τελικά, λόγω προχωρημένης ώρας, καθώς καθυστέρησε η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ. Έτσι, το Φως μεταφέρθηκε οδικώς στον διεθνή αερολιμένα.

Με καθυστέρηση και στην Κρήτη

Από νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου βρισκόταν εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου για την λαμπρή υποδοχή του Αγίου Φωτός που – όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί – θα έφτανε στο «Ν. Καζαντζάκης» στις 8.10 το βράδυ.

Στο αεροδρόμιο βρισκόταν – μεταξύ άλλων – η Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, ομάδα Προσκόπων και πλήθος πιστών.

Ωστόσο, όσο καθυστερούσε η άφιξη του Αγίου Φωτός τόσο οι πιστοί άρχισαν να φεύγουν και να επιστρέφουν σπίτι τους.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το αεροπλάνο της Aegean που μετέφερε το Άγιο Φως έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 10.10 το βράδυ οπότε και έγινε μία σεμνή τελετή για την υποδοχή του.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ένας αγώνας… δρόμου προκειμένου να φτάσει το Άγιο Φως σε όλες τις εκκλησίες του νομού.

Έντονο παρασκήνιο

Απίστευτη προχειρότητα επέδειξαν οι οργανωτές από το υπουργείο Εξωτερικώ, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα για την έλευση και ακολούθως τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αντί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου επρόκειτο εν συνεχεία να μεταφερθεί με ιδιωτικό ελικόπτερο, προκειμένου ακολούθως να ταξιδεύσει με 14 πτήσεις της Aegean σε όλη τη χώρα. Τελικά, όπως προείπαμε, το ιδιωτικό ελικόπτερο που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από την Ελευσίνα προς το «Ελ. Βενιζέλος» δεν απογειώθηκε, λόγω προχωρημένης ώρας, καθώς καθυστέρησε η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ.

Έτσι, το Φως μεταφέρθηκε οδικώς στον διεθνή αερολιμένα, για να παραληφθεί από τα αεροσκάφη που θα το μετέφεραν στην υπόλοιπη χώρα.

Η αλλαγή έγινε ξαφνικά το πρωί και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ταξίδευσε στα Ιεροσόλυμα, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί άλλαξε το πρόγραμμα, ενώ, εξαιτίας της αλλαγής αυτής, δεν επιβιβάσθηκε στο αεροσκάφος ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Αν το έπραττε, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, τότε θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του και ενδεχόμενες άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός.

Πάντως, αυτό που τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα επιφέρει καθυστέρηση στη μεταφορά του Αγίου Φωτός στις μητροπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού η καθυστέρηση που συνεπάγεται η μεταφορά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετακυλίεται και στο υπόλοιπο πρόγραμμα -όπερ και εγένετο.

«Σε κάποιες εκκλησίες είναι πιθανό να μην φθάσει εγκαίρως» έλεγαν χαρακτηριστικά, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ επισήμαιναν ότι η ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα δείχνει ανεξήγητο οργανωτικό μπάχαλο, τη στιγμή μάλιστα που πιστοί είχαν ναυλώσει πούλμαν για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ώστε να είναι παρόντες στην υποδοχή του Αγίου Φωτός και την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Τελικά, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Άγιο Φως αναχώρησε στις 18:10, με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας, από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με προορισμό την Αθήνα. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 8:15 το βράδυ, με τιμές αρχηγού κράτους.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση