HomeHL-9Έκπληκτος ο Ευθύμης Λέκκας με τον ΒΟΑΚ

Έκπληκτος ο Ευθύμης Λέκκας με τον ΒΟΑΚ

Θα γίνουν και άλλες κατολισθήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκπληκτος με την κατάσταση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), όπου οι κατολισθήσεις που έχουν ήδη γίνει είναι… λιγότερες του αναμενόμενου, δήλωσε από τα Χανιά ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αυτοψία, σήμερα και αύριο, στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές της Κρήτης.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Λέκκα είναι να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια των καταστροφών, να εξεταστεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα έντονα υδρογεωλογικά και γεωδυναμικά φαινόμενα και να διατυπωθούν προτάσεις σχεδιασμού για τη μείωση των επιπτώσεων των φαινομένων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

lekkas

«Εκείνο που με εξέπληξε δεν είναι το μέγεθος και η συχνότητα των κατολισθήσεων. Κατ’ εμένα, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα πιο πολλές. Γιατί η τρωτότητα των πρανών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτά τα πρανή που στέκονται τώρα, κάποια στιγμή θα πέσουν. Γιατί είναι πρανή μεγάλα σχετικά σε ύψος, και στα οποία, επιφανειακά, οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι πάρα πολύ σαθροί. Και πάρα πολύ επιδεκτικοί στο να έχουμε κατολισθήσεις. Με εξέπληξε ότι στέκουν ακόμη και ότι περνάνε αυτοκίνητα. Χρειάζεται μια ενδελεχή διαδικασία ελέγχου προκειμένου να δούμε την ευστάθεια των πρανών, γιατί πραγματικά, μετά από αυτά τα γεγονότα, ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει διαφορετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

lekkas1

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο γνωστός καθηγητής τόνισε ότι ο ΒΟΑΚ «είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Θεωρώ ότι ο κίνδυνος των κατολισθήσεων δεν πέρασε με την έντονη βροχόπτωση. Τα πρανή είναι μεγάλα, τα εδάφη είναι πολύ σαθρά, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να υπάρχει κίνδυνος να δρομολογηθούν νέες κατολισθήσεις».

Ο κ. Λέκκας γνωστοποίησε ότι «έχω ραντεβού με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, απόψε και αύριο, έτσι ώστε να του δώσω κάποια εικόνα για το τι πρέπει να γίνει, όχι μόνο σε αυτή τη θέση, αλλά και στις άλλες περιοχές, γιατί το θέμα είναι το εξής: ότι αφ’ ενός μεν οι κίνδυνοι από τώρα και πέρα θα αυξάνονται, και λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι συχνότεροι. Ο επίπεδος του κινδύνου είτε λέγεται πλημμύρια είτε λέγεται έντονο καιρικό φαινόμενο, διάβρωση, κατολίσθηση, θα αυξάνει. Η τρωτότητα των υποδομών μας μειώνεται συνεχώς και λόγω της συντήρησης και λόγω της φθοράς του χρόνου, με αποτέλεσμα αυτό το γινόμενο, δηλαδή κίνδυνο επί τρωτότητα, να μας κάνει τρομερή διακινδύνευση. Δηλαδή να έχουμε τρομερές επιπτώσεις».

lekkas2

Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που σηματοδοτεί την αλλαγή που έχουμε σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι καινούριες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να είναι έτσι, ώστε να ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν για την αύξηση του μεγέθους της έντασης όλων αυτών των φαινομένων. Επίσης, θα πρέπει να δούμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και προσοχή τα θέματα της εμπλοκής των υδρομετεωρολογικών κινδύνων και των γεωδυναμικών κινδύνων».

hania.news.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση