HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Λαϊκή Συσπείρωση: Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Στον Δήμο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ηρακλείου στήριξε και στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου όλων των ειδικοτήτων, και ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας (μόνιμοι, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, ΟΑΕΔ, μαθητεία, «μπλοκάκι») που κάνουν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:

“Αυτά χρειάζεται να δίνονται στην ώρα τους ώστε να μην μένουν καθόλου έκθετοι οι εργαζόμενοι και βέβαια να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τα προμηθευτούν. Επίσης σημαντικό είναι τα ΜΑΠ να είναι καλής ποιότητας και να αντικαθίστανται όταν φθείρονται.

Μάλιστα η «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρέμβαση που έκανε στο ΔΣ στις 29/11/2018 απαίτησε να πληρωθούν για τα έτη 2012 έως και 2016 και να παίρνουν από δω και στο εξής ΜΑΠ και γάλα και οι σχολικές καθαρίστριες, πράγμα που αρνήθηκε η δημοτική αρχή. Επίσης δικαίωμα σε χρήμα έχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που πέρασαν από το Δήμο Ηρακλείου με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κατά τα έτη 2012-2016 σε υπηρεσίες όπως τεχνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, σχολικές καθαρίστριες, ΔΕΥΑ, πράσινο, σχολικούς φύλακες, κλπ. Ούτε και αυτούς όμως δείχνει διάθεση η δημοτική αρχή να αποζημιώσει εφαρμόζοντας αδιαμαρτύρητα τις κυβερνητικές εντολές.

Με ευθύνη των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων τα ΜΑΠ για τα έτη 2012 έως και 2016 είτε δεν δόθηκαν καθόλου είτε δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου. Από το καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αλλά και λόγω των εργατικών «ατυχημάτων» σε υπηρεσίες των ΟΤΑ που πήραν και παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, νομοθέτησε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα ΜΑΠ και το γάλα από το 2012 έως και 2016, αλλά και το 2017 στην πράξη ενώ από το 2018 και εξής μόνο σε είδος και όχι σε χρήμα. Βέβαια η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πέταξε το μπαλάκι στους δήμους, καθώς τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ) και με εγκυκλίους, πέταξε έξω αρκετές ειδικότητες ενώ για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες δεν προέβλεψε τίποτα.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε κάνει μια άτυπη συμφωνία να αντικαταστήσει τα ΜΑΠ και το γάλα που δεν είχε δώσει -με δική της ευθύνη– στην ώρα τους με κάποια ρεπό σε εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα στην καθαριότητα, που λόγω έλλειψης προσωπικού οφείλονται -έτσι κι αλλιώς- δεκάδες ρεπό και άδειες, που τα παίρνουν μόνο όταν έρχονται οι συμβασιούχοι ή της κοινωφελούς εργασίας.

Η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζοντας την κοροϊδία της προηγούμενης, ανέσυρε αυτή την «συμφωνία» και τη χρησιμοποιεί ώστε να αποφύγει να αποζημιώσει όσους εργαζόμενους δικαιούνται χρήματα για όσα έτη δεν πήραν ΜΑΠ και γάλα.

Σε αυτή την προσπάθεια της μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Μάλιστα ήδη από τις 29/11/2018 είχαμε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι ο σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να γλιτώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί – καθώς αυτά βγαίνουν από τα ανταποδοτικά και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό- χρησιμοποιώντας το επιχείρημα των ρεπό, δημιουργώντας τύψεις στους εργαζόμενους και τελικά επιβεβαιωθήκαμε.

Μάλιστα η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 11/2/2019 έφερε να ψηφίσουμε τις καταστάσεις των δικαιούχων από την Υπηρεσία της καθαριότητας μόνο για τα έτη 2013 και 2017 με αυτήν την αιτιολογία. Έτσι χάθηκαν για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα με κάθε εργασιακή σχέση η αποτίμηση σε χρήμα 2 ετών ΜΑΠ και 1 έτους γάλα. Στην ίδια εισήγηση δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου εργαζόμενοι που δικαιούνταν ΜΑΠ και γάλα αλλά και τώρα με εγκύκλιο της κυβέρνησης αποκλείονται από τους δικαιούχους είτε σε χρήμα είτε σε είδος. Επίσης, με αυτή την εισήγηση η δημοτική αρχή έχει σκοπό να μπει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των υπολοίπων εργαζομένων του δήμου που δεν αποδέχονται τον εκβιασμό με τα -ακαθόριστα- ρεπό.

Με τα δεδομένα αυτά η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε στο ΔΣ 11/2/2019 ψηφίζοντας αρχικά «παρών» και μετά διόρθωσε την ψήφο της σε «υπέρ» αυτής της εισήγησης από την δημοτική αρχή. Το «υπέρ» αυτό αφορά αποκλειστικά το σκέλος την απόφασης ώστε να πάρουν τα ΜΑΠ οι εργαζόμενοι. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δίνει άλλοθι στη δημοτική αρχή και στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, που αφαίρεσαν από τους εργαζόμενους της καθαριότητας τμήμα του ιδρώτα τους. Επίσης δεν συναινούμε στον αποκλεισμό των εργαζομένων που δικαιούνταν ΜΑΠ και γάλα και με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκλείονται. Τέλος, δεν θα δεχτούμε αυτή η απόφαση να αποτελέσει μπούσουλα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δήμου που έχουν δικαίωμα και μπορούν να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θα κάνουμε ότι περνάει από τα χέρι μας ώστε να αποκαλύψουμε την κοροϊδία της δημοτικής αρχής.

Θα αποκαλύπτουμε στους εργαζόμενους στο δήμο μας την υποκρισία δημοτικών αρχών (προηγούμενων και της σημερινής) αλλά και της κυβέρνησης ότι δήθεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους και ειδικά στην καθαριότητα. Αν νοιάζονταν, θα είχαν πάρει μέτρα για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας κατά την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς ο αριθμός των απορριμματοφόρων, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των εργαζομένων, όπως αποδεικνύεται από τις δεκάδες νεκρούς και τραυματίες πανελλαδικά. Αν ενδιαφέρονταν για τη ζωή των εργατών θα είχαν πάρει απόφαση να μην εργάζονται γυναίκες στην αποκομιδή απορριμμάτων, ειδικά μετά το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που στοίχισε τη ζωή της Δήμητρας Σκουρογιαννάκη.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε παντού ώστε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο δήμο μας και να υπάρχει επαρκές προσωπικό σε όλες της υπηρεσίες. Το ΚΚΕ με τροπολογίες και προτάσεις έχει υιοθετήσει στην πράξη τα αιτήματα των εργαζομένων για επέκταση των ΜΑΠ και του γάλακτος σε όλο το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Α’ και Β’ βαθμό Τοπικής Διοίκησης. Να συνεχίσουν να τα παίρνουν και οι κατηγορίες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απέκλεισε αλλά και να επεκταθούν και σε άλλες ειδικότητες όπως οι καθαρίστριες παιδικών σταθμών, εσωτερικών χωρών, οι μάγειρες στους παιδικούς αλλά και σε είδος πχ ειδικός ρουχισμός, ορθοπεδικά παπούτσια κλπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου Ηρακλείου να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα αυτό. Να μη σκύψουν το κεφάλι. Να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που ολοένα και τους επιφορτίζουν με καινούρια μνημόνια, νέα αντεργατικά μέτρα, φοροληστεία και νέα χαράτσια. Να διεκδικήσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα εκείνα που διασφαλίζουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής. Να μαυρίσουν παλιούς και νέους δήθεν σωτήρες που χρόνια χορεύουν στην πλάτη τους. Να στηρίξουν και να δυναμώσουν το ΚΚΕ που είναι η δύναμη της δύναμης τους παντού. Στις τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις γενικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση