HomeHL-SportsΉττα στο Τελ Αβίβ για τον Ολυμπιακό, έχασε 65-64 από την Μακάμπι

Ήττα στο Τελ Αβίβ για τον Ολυμπιακό, έχασε 65-64 από την Μακάμπι

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στις… λεπτομέρειες την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, βλέποντας την τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ της Euroleague να απομακρύνονται ακόμη περισσότερο, καθώς η διαφορά του από την 4η Αναντολού Εφές (ρεκόρ 14-8) αυξήθηκε στις 2 νίκες (ρεκόρ 12-10 οι Πειραιώτες).
Πιο συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 65-64 από την Μακάμπι, για την 22η αγωνιστική, με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλο, να βάζει για τα καλά τους Ισραηλινούς στο κόλπο της πρόκρισης στα πλέι οφ (ρεκόρ 10-12).
Για τους Πειραιώτες, πρώτοι σκόρερ ήταν οι Σπανούλης και Γουίλιαμς-Γκος με 16 πόντους ο καθένας, με τον αρχηγό της ελληνικής ομάδας να τελειώνει το ματς χωρίς ασίστ, κάτι που είχε να συμβεί περίπου τρία χρόνια.
Στον αντίποδα, κορυφαίος από τους γηπεδούχους ήταν ο Γουίλμπεκιν, ο οποίος είχε 17 πόντους, σημειώνοντας μάλιστα και το καλάθι, για το 65-64, που εν τέλει έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη ήττα για τον Ολυμπιακό, καθώς είχαν προηγηθεί αυτές από τη Φενερμπαχτσέ και την Μπαρτσελόνα.
Ο Ολυμπιακός πέρασε την μπάλα στη ρακέτα, αμέσως μετά το τζάμπολ, με τους ΛεΝτέι και Μιλουτίνοφ να νικούν τους αντιπάλους τους (2-8). Εν συνεχεία, την εκτέλεση ανέλαβε από την περιφέρεια ο Ουίλιαμς-Γκος με τους «ερυθρόλευκους» να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 6 πόντων (4-10 και 8-14).
Η Μακάμπι απάντησε με σερί 6-0, ισοφαρίζοντας σε 14-14, με δίποντο του Τάρικ Μπλακ και 4 διαδοχικούς πόντους του Τζέρεμι Πάργκο. Οι δύο πρώτοι πόντοι του Βασίλη Σπανούλη επέτρεψαν στην ομάδα του Πειραιά να προηγηθεί με βραχεία κεφαλή στην 1η περίοδο και συγκεκριμένα με 16-14 σκορ.
Οι δύο ομάδες παρουσίασαν κακό θέαμα στη 2η περίοδο, με τη μέγιστη διαφορά το +4 υπέρ του Ολυμπιακού (20-24).
Η εμμονή για σουτ τριών πόντων, τόσο από πλευράς Μακάμπι όσο και από πλευράς Ολυμπιακού… αποδείχτηκε λανθασμένη, με κάθε ομάδα να μετρά μόλις 1/12 έξω από τα 6.75, σε 20 λεπτά αγώνα.
Από έναν πρωταγωνιστή είχαν οι δύο αντίπαλοι: Η «ομάδα του λαού» τον συνήθη ύποπτο Σκότι Ουίλμπεκιν (10π.) και οι Πειραιώτες τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (10π.).
Από εκεί και πέρα… τίποτα! Ο Σπανούλης τέλειωσε το α΄ μέρος με μηδέν ασίστ, κάτι που έχει να… του συμβεί πολύ καιρό.
Φανερά επηρεασμένοι από τον τραυματισμό τους, ο Μιλουτίνοφ έμεινε στους 4 πόντους και ο Παπανικολάου ήταν στο… μηδέν, με 0/3 τρίποντα, σε 14 λεπτά συμμετοχής.
Το μόνο θετικό για τους «ερυθρόλευκους» ήταν πως δεν είχε επιτρέψει στη Μακάμπι να τον προσπεράσει (ισοφάρισε πάντως 24-24 με τον Ρολ), με τον Μπόγρη να μαζεύει διαδοχικά ριμπάουντ στο τέλος της 2ης περιόδου και τον Στρέλνιεκς, με τρίποντο να διαμορφώνει το σκορ ημιχρόνου, 26-29.
H Mακάμπι δεν άργησε να προσπεράσει, έκανε σερί 4-0, με την επανέναρξη (με Ομπράιαντ και Κέιν), για το 30-29. Οι ΛεΝτέι, Γκος και Μιλουτίνοβ έδωσαν λύσεις για τον 33-35, αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου, το προβάδισμα θα άλλαζε διαρκώς… χέρια.
Όσο κι αν πάλευε ο Γιώργος Πρίντεζης στη ρακέτα (7ρ. μέχρι το 30ο λεπτό), η ομάδα του Πειραιά είχε ξεκάθαρο πρόβλημα στο σκοράρισμα για μία ακόμη βραδιά, με τον ηγέτη του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη να έχει συγκομιδή μόνο 4 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 15 λεπτά συμμετοχής.
Η τελευταία φορά που είχε τα ηνία στο προβάδισμα ήταν το 41-42 με μία βολή του Στρέλνιεκς.
Οι Ρολ και Τάιους έκαναν το 45-42, με το επιμέρους σκορ να είναι υπέρ των γηπεδούχων στο τρίτο δεκάλεπτο (19-13) και τα τρίποντα… 2/16 για τη Μακάμπι και 1/17 για τον Ολυμπιακό σε 30 λεπτά αγώνα.
Στην 4η περίοδο, ο Μιλουτίνοφ έδειξε να το παίρνει προσωπικά, μειώνοντας σε 51-49 με προσωπικές νίκες, αλλά σε εκείνο το διάστημα, η επίσης κακή έως τότε Μακάμπι, επέδειξε πολυφωνία στην επίθεση ξεφεύγοντας με 59-55 (Πάργκο, Ρολ και Μπλακ).
Μόλις 6 ασίστ (και 4 λάθη) είχε ο Ολυμπιακός έως τότε (από 2 οι Ουίλιαμς-Γκος, Στρέλνιεκς και από 1 οι Πρίντεζης, Μάντζαρης), όταν συνήθως… έχει 6 ο Σπανούλης (έως τότε μηδέν έξτρα πάσες και 1/6 τρίποντα το παιχνίδι) μόνος του.
Πάντως με 3 δικές του βολές ο Ολυμπιακός πλησίασε σε 61-58, ενώ μετά τις 2/2 βολές του Τάρικ Μπλακ, ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» ευστόχησε στο δεύτερό του τρίποντο για το 63-61, με 1:05΄΄ να απομένουν για τη λήξη.
Ο Σπανούλης, αν και είχε την πάσα στον Παπανικολάου, προτίμησε το δίποντο, αλλά ήταν άστοχος για να πάρει και την επόμενη επίθεση, και αυτή τη φορά ήταν εύστοχος ξανά σε τρίποντο (63-64) στα 14 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.
Μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Γιάννης Σφαιρόπουλους για να οργανώσει την επίθεση, ο Μπλατ δεν ζήτησε να γίνει φάουλ και ο “killer” της Μακάμπι, ο Ουίλμπεκιν «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό, πετυχαίνοντας δύσκολο καλάθι, στα 4.4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.
Ήταν η σειρά του Μπλατ να ζητήσει τάιμ άουτ, ο Σφαιρόπουλος έκανε 3 αλλαγές (βγήκαν εκτός οι Ουίλμπεκιν, Ροκ και Ζούσμαν και τη θέση τους πήραν οι Κολϊαρο, Κέιν, Τάιους) και με την επανέναρξη, ο Πρίντεζης αποδείχτηκε άστοχος στα 4 δευτερόλεπτα για τη λήξη.
Η επαναφορά του Ουίλιαμς-Γκος αλλοιώθηκε, ο Σπανούλης σηκώθηκε για σουτ, δεν μπήκε, αλλά και να έμπαινε ήταν εκτός χρόνου.
Έτσι, η Μακάμπι πανηγύρισε μία πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό που της δίνει δικαίωμα να ελπίζει για παρουσία στην οκτάδα.
 
Τα δεκάλεπτα: 14-16, 26-29, 45-42, 65-64

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): 
Ουίλμπεκιν 17 (1), Πάργκο 5 (1), Ο’Μπράιαντ 7, Κολοϊαρο, Ρολ 9 (1), Κέιν 6, Τάιους 2, Ντιμπαρτολομέο, Κοέν, Μπλακ 19, Ζούσμαν
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος 16, Τουπάν 3 (1), Σπανούλης 16 (3), Τίμα, Μιλουτίνοβ 9, Στρέλνιεκς 4 (1), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι 6
Διαφήμιση
Διαφήμιση